Drie jonge zeearenden in de Oostvaardersplassen.

Het is voor het eerst sinds het broeden van de zeearenden in 2006 dat er drie jongen zijn, het kwam wel eerder voor dat er twee waren. De zeearenden broeden hier inmiddels al voor het negende jaar met succes op rij.  In 2008 en 2011 waren er twee jongen in het nest, de andere jaren één jong. En nu dus voor het eerst drie.

Moeras
Op vrijdagmorgen 23 mei zijn de jonge zeearenden geringd. We  moesten weer een zware tocht door het moeras maken om bij het nest te komen. Vervolgens klom een van de collega’s in de boom en werden de jongen naar beneden gehaald. In het nest werd restafval van de aangevoerde prooien gevonden.

Gegevens
Er zitten twee vrouwtjes en één mannetje in het nest. Het grootste jong, een vrouwtje, weegt maar liefst 4,4 kilo. Het andere vrouwtje weegt 4,2 kilo en het mannetje 3,8 kg. Het is gebruikelijk dat mannetjes kleiner zijn dan vrouwtjes. De vogels zijn in uitstekende gezondheid. De jongen werden gewogen, gemeten en geringd en daarna weer zo snel mogelijk weer teruggezet in het nest. Ze zijn van een goed herkenbare kleurring voorzien. De vogels zijn geringd om meer informatie te krijgen over verspreiding, vestiging en leeftijd.

Broedlocaties
Sinds 2006 broedt de zeearend weer in Nederland, na een afwezigheid van eeuwen. Inmiddels zijn er vier broedplekken: naast de Oostvaardersplassen broeden er zeearenden in het Lauwersmeer, de Biesbosch en het Roggebotzand. Dit jaar werd er niet gebroed in het Lauwersmeer en in het Roggebotzand werd het broeden afgebroken.

Brongebied
De Oostvaardersplassen is een belangrijk brongebied voor vogels. Dat wil zeggen dat de eerste broedgevallen in de Oostvaardersplassen waren en vanuit daar verder zijn uitgevlogen en gaan broeden over het hele land. Dat geldt o.a. voor de grote zilverreiger, baardmannetje, bruine kiekendief en de zeearend.

Bron: Staatsbosbeheer

jonge-zeearenden-oostvaarders-stad-en-natuur-almere