Rapportage Staatsbosbeheer winter 2015/2016

Staatsbosbeheer informeert gedurende de winterperiode via de website elke maand over de stand van zaken van het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Vanaf 1 december 2015 t/m april 2016 zijn in totaal 1613 dieren afgevallen. Dit betreft 1230 edelherten, 317 konikpaarden en 66 runderen. Het percentage dieren dat door de boswachters is afgeschoten bedraagt 90%. In de Oostvaardersplassen is ‘vroeg reactief beheer’ van kracht. Het betekent dat dieren, waarvan duidelijk is dat ze de winter niet zullen overleven, vroegtijdig door boswachters worden geschoten.

Wisselende temperaturen
Afgelopen winter begon uitzonderlijk zacht in december en januari. Daarna kenmerkte de winter zich door behoorlijk wat temperatuurwisselingen. De laatste week van april was koud en guur, er waren hagelbuien, harde wind en zelfs een paar keer nachtvorst. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 8,7 graden was april 2016 bijna een graad kouder dan december 2015 toen het weer extreem zacht was voor de tijd van het jaar.

Populatieontwikkeling
Het lijkt erop dat de populatie een afnemende tendens laat zien. Er is een duidelijke relatie tussen de omvang van het gebied en de grootte van de populaties dieren die in het gebied voorkomen. Anders gezegd: het gebied bepaalt hoeveel dieren er kunnen leven. Binnenkort in de Jaarrapportage meer over de trends in de populatieontwikkeling. 

Bekijk de volledige rapportage van april 2016 in het dossier Oostvaardersplassen op de website van Staatsbosbeheer.