Wist je dat...

Wist je dat Het Klokhuis hele speciale dakpannen heeft? Dit zijn namelijk dakpannen voor vogels. Hierin kunnen vogels wonen en hun nestje bouwen. De dakpannen zijn gemaakt voor mussen.

De eerste dakpannen werden door de oude Grieken gemaakt, om hun mooie tempels tegen de regen en vooral tegen brand te beschermen. Daarvoor maakten ze houten daken. Een vonk van het kookvuurtje van de buurman erop en de zaak stond in de hens. Die eerste pannen wogen wel dertig kilo per stuk. Die konden dus ook alleen worden gebruikt toen de Grieken hun muren van stenen maakten, anders was de constructie niet sterk genoeg om zulke zware pannen te dragen.

De dakpannen van het Klokhuis zijn gemaakt van klei die uit de rivieren komt. In grote mengmachines wordt de klei met een beetje water gemengd, zodat er een kneedbare substantie ontstaat waar plakken van worden gesneden. De plakken worden in een vorm, een mal, geperst die precies de vorm van de dakpan heeft. Nadat de geperste pan uit de vorm komt, moet de klei een tijdje drogen voordat hij kan worden gebakken in de oven. Een glazuurlaag zorgt voor de mooie rode kleur die de dakpannen nu hebben.

Vogelhuisjes in dakpannen Het Klokhuis