Nieuwe directeur: Liesbeth Bronkhorst

Verhalen, verwondering, verbinding en verantwoordelijkheid

Vanuit haar werkkamer op stadslandgoed de Kemphaan heeft Liesbeth Bronkhorst, sinds 1 augustus de nieuwe directeur/bestuurder van Stad & Natuur Almere, een prachtig uitzicht op de tuin en de bijenstal. Ze vertelt hoe het een week geleden een drukte van belang was bij de bijenkasten. De imker had haar uitgelegd dat de jonge bijen aan het ‘invliegen’ waren, zodat ze hun eigen kast leren herkennen.  

“Zo’n verhaal horen over wat je ziet in de natuur en de verwondering over hoe mooi en bijzonder het is, dat is wat wij de inwoners van Almere willen bieden. Stad & Natuur wil de verbinding leggen tussen de Almeerse natuur en alle generaties Almeerders. Dit doen we door plekken te creëren waar iedereen de natuur kan beleven en door de verhalen te vertellen die aan die plekken verbonden zijn. Zo willen we er aan bijdragen dat de inwoners van Almere zich thuis voelen in hun eigen leefomgeving, zich daarmee verbonden voelen en zich uiteindelijk ook verantwoordelijk gaan voelen voor die omgeving.”

Die verantwoordelijkheid voor de natuurlijke omgeving komt terug in het nieuwe koersplan voor de komende 5 jaar. De duurzaamheidsgedachte zal hierin onderdeel gaan uitmaken van de blijvende basisdoelstellingen: recreatie, educatie en participatie. Samen met inwoners en andere partijen wil Stad & Natuur daar op een zo praktisch mogelijke manier invulling aan geven.

“In het traject richting de Floriade 2022 beweegt Almere richting een duurzame manier van leven – wonen, werken, leren, eten, verplaatsen, etc. – en daarin vervullen wij onze eigen rol. Het uitgangspunt is heel simpel: je voelt je het meest thuis in het landschap waarin je bent opgegroeid, daar wil je van blijven genieten en daar wil je voor zorgen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de komende generaties. Ik merk dat we wat dat betreft echt op een keerpunt staan. De huidige generatie wil niet alleen consumeren maar een zinnige bijdrage leveren, juist ook aan het behoud van de natuur.”

Zelf is Liesbeth opgegroeid midden in de Veluwse natuur. Die zorg en verantwoordelijkheid voor het landschap zit er bij haar van jongs af aan in. Zo sterk zelfs, dat ze als een van de weinige vrouwen koos voor een studie aan wat toen nog de Bosbouwschool heette. Vervolgens stond ook haar loopbaan voor een groot deel in het teken van landschapsontwikkeling en –beheer. Ze werkte 20 jaar bij Staatsbosbeheer, waarvan 10 jaar als districtshoofd, onder andere in Almere. In die functie heeft ze, samen met de andere participanten, veel energie gestoken in de ontwikkeling van stadslandgoed de Kemphaan. Ook was ze vanaf het begin nauw betrokken bij het vergroten van de toegankelijkheid van het Oostvaardersplassengebied en de totstandkoming van het Natuurbelevingcentrum aan de Almeerse kant.

“Ik vind het geweldig om weer terug te zijn in Almere, bij een organisatie die zo’n goede en mooie eigen rol heeft weten te vinden in de stad. Tijdens mijn fietstochten door Almere met allerlei relaties van Stad & Natuur en tijdens activiteiten op onze locaties, merk ik dat het leeft, dat we mensen, dieren en ‘buiten’ met elkaar samenbrengen in deze omgeving, en dat jong en oud daarvan geniet.  We gaan die rol verder uitbouwen en ik vind het mooi dat ik juist op dit moment in deze functie ben gekomen om daaraan mijn bijdrage te leveren.”