Like Stad & Natuur Almere

De Buitenplaats

Hoe gaat het nu op De Buitenplaats?

18 september 2015

De herfst is bijna aangebroken, het is het seizoen van de oogst. Ook op de akker van Warmoezerij de Buitenplaats. Vanaf 1 juni heeft Efibia het bewerken van de akker en de verkoop van de groente overgenomen, tijd voor een update. Op dit moment wordt er volop geoogst van de akker: courgettes, spitskool, wortel, bieten, pompoen en peterselie, selderij, thijm en Salie, lavas.

Verkoop
Deze groenten worden van woensdag tot en met zaterdag verkocht op de marktkraam van Efibia op de parkeerplaats bij Almeerplant op de Jac. P. Thijsseweg 4 . Eens in de twee weken zijn zij te vinden in het centrum van Almere Buiten op de Buitenvaartmarkt. Ook zit de groente in de groentepakketten van Efibia.

Activiteiten
Dit najaar gaan zo’n 200 kinderen met hun klas hun eigen pompoen oogsten op de akker. Het Oogstfeest op de akker vindt dit jaar niet plaats. Wel zijn er diverse andere oogstfeesten in de stad, waar ook Efibia weer groenten verkoopt. Bijvoorbeeld zaterdag 19 september bij de Stadsboerderij op de Kemphaan, of op 27 september op de Streekparade in het centrum van Almere Stad.

Beheer
Met Efibia is afgesproken dat zij in ieder geval voor 2015 de akker beheren. Stad & Natuur heeft zo voldoende tijd om te onderzoeken welke partij de Warmoezerij de Buitenplaats vanaf volgend jaar kan gaan beheren. Hierover worden momenteel met meerdere kandidaten gesprekken gevoerd.

Bosperceel
De gemeente Almere heeft de afgelopen tijd in de bospercelen werkzaamheden uitgevoerd, om te zorgen dat de bospercelen geschikt worden voor begrazing, maar ook voor wandelpaden.