Like Stad & Natuur Almere

De Buitenplaats

Programma Buitenplaats in 2017

3 maart 2017

Op warmoezerij de Buitenplaats in Almere Buiten wordt in 2017 weer hard gewerkt met verschillende samenwerkingspartners.

Stadsboerderij
In het voorjaar zaait boer Tom Saat van de Stadsboerderij mosterdzaad op de akker. Door het mosterdzaad zal de akker mooi geel kleuren in de zomer. Tegen het einde van de zomer wordt het mosterdzaad geoogst.

Playing for succes
Playing for succes start dit jaar met schooltuinen op de akker. De Warmoezerij de Buitenplaats wordt een eigentijdse biologische tuinderij. De kern van de Warmoezerij bestaat uit het bewerken van het land en de oogst en verkoop van fruit, groenten en pootgoed. Reken-, taal- en natuurlessen worden op een actief en betekenis volle manier aangeboden. (van praktijk- naar theorie lessen). Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen het beste kunnen leren als ze daadwerkelijk met hun zintuigen als eerste hebben ingezet.
In de praktijk betekent dit dat de leerlingen gaan zaaien, bewerken, onderhouden en oogsten op de akker. Maar ze gaan er ook reken- en taallessen krijgen op de akkers en de andere locaties. Hoe kan je leerlingen beter leren wat ares en hectares zijn op de akker zelf? Ze voelen het, ervaren het en vergeten het nooit meer. (Kinderen leren bv. op school te rekenen met hectares, maar ze hebben geen idee wat dat in werkelijkheid zijn. Dat leren ze dus o.m. op de Warmoezerij, ze voelen en ervaren het echt). Taalwerkstukken en presentaties maken naar aanleiding van de werkzaamheden op het land. Daadwerkelijk leren geldrekenen op de gezonde markt bij de Warmoezerij, waar de kinderen hun eigen producten gaan verkopen. Realistischer rekenen kan niet. Gezonde Levensstijl en gezonde voeding vormen een belangrijk aspect bij de Warmoezerij. Duurzaam & gezonde voeding!

Stad & Natuur
In samenwerking met de stadsboerderij en Playing for succes organiseert Stad & Natuur dit jaar een aantal evenementen en activiteiten:
- 22 maart van 13-16 uur: Zaaifeest
-12 mei van 15-17 uur: Moederdagactiviteit
-21 juni van 13-16 uur: Viering de langste dag
- 23 september van 13-16 uur: Oogstfeest