Nieuw, luxe onderkomen voor varkens op Stadslandgoed de Kemphaan

De varkens van Stad & Natuur hebben op vrijdag 12 januari een nieuw onderkomen gekregen op Stadslandgoed de Kemphaan. De afgelopen maanden heeft Rotary Club Almere (RCA) het oude varkenskot afgebroken en een nieuwe opgebouwd, met hulp van leerlingen van Pro Almere, de Reclassering en Groen [en] Meer. Wethouder Frits Huis, directeur Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur en een leerling van PRO Almere hebben het eerste varken dat er komt wonen vrijgelaten in het nieuwe woonverblijf 'Varkenskot het Rovershol'. Varken George liep gelijk naar de nieuwe stal om de binnenkant eens goed te bekijken.

"De varkens op de Kemphaan hebben ongetwijfeld het meeste luxe verblijf van Nederland", stelt Liesbeth Bronkhorst lachend. Net als hun vorige onderkomen is het ontworpen door architect Erik Eijsbouts van BDG Architecten uit Almere, een van de leden van RCA. Bronkhorst: "Bovendien hebben ze een heerlijk groot stuk land met een vieze sloot als tuin. Dat wordt heerlijke badderen in de modder deze zomer!"
Hun nieuwe verblijf is bovendien winterproof, zodat ze in de winter niet hoeven te verhuizen naar de schaapskooi op de Kemphaan. Het hout van de afgebroken stal is weer gebruikt voor een kunstwerk, de Zee-arendkop, die als toegangspoort dient naar Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders.

Historie varkenskot, Kemphaan en Rotary Club Almere
De Rotary Club Almere heeft een bijzondere band met stadslandgoed de Kemphaan. Zo hebben zij mede aan het begin van het ontstaan van het stadslandgoed gestaan en ook het vorige varkenskot gebouwd in 2002 voor varken Ed. Hij werd vernoemd naar de toenmalige minister Ed Nijpels.

 

varkenskot het Rovershol

 

Vrijlating George