Like Stad & Natuur Almere

De Kemphaan

6°C

Veelgestelde vragen

Wanneer is Stadslandgoed de Kemphaan geopend?
Het terrein van de Kemphaan is een openbaar gebied dat altijd geopend is. Je kunt hier dus altijd terecht voor een wandeling over het terrein of door het omliggende bos. De deelnemers hebben verschillende openingstijden. Stad & Natuur is geopend van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden. In de weekenden worden er regelmatig activiteiten georganiseerd waarvoor het gebouw ook geopend kan zijn. De schaapskooi van Stad & Natuur is niet altijd toegankelijk, vaak lopen de dieren dan buiten en is er binnen niks te zien. Tijdens de aflammerperiode zijn wij wettelijk verplicht de schaapskooi gesloten te houden.

Wat is er allemaal te doen op de Kemphaan?
Je kunt altijd op de Kemphaan terecht voor een wandel- of fietstocht over het landgoed of in het omliggende bos. Je kunt een kijkje nemen bij onze dieren: de apen op de apeneilanden, de koeien in de stal van de stadsboerderij, de schapen, geiten en varkens in de schaapskooi van Stad & Natuur. Elke zaterdag wordt er een boerenmarkt gehouden, waar allerlei biologische producten worden verkocht. Elke zondag van Pasen tot en met eind oktober is er een activiteit op de Kemphaan. In de activiteitenkalender op onze website vind je een actueel overzicht. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in restaurant Dubbel-Op of in het Jungle Café in de kassen bij  Landgoedwinkel. In kassen is ook een mooie jungletuin met allerlei tropische planten en dieren: Almere Jungle. Erg leuk voor kinderen! Regelmatig vinden er voorstellingen of evenementen plaats op de Kemphaan.

Is de Kemphaan gratis te bezoeken? 
Ja, je kunt het stadslandgoed gratis bezoeken. Bij sommige evenementen of activiteiten wordt entree gevraagd, dit wordt in de publiciteit en op onze website aangegeven. 

Kan ik een kinderfeestje op de Kemphaan organiseren?
Stad & Natuur organiseert zelf geen kinderfeestjes op de Kemphaan. Maar mogelijkheden genoeg om zelf een feestje te organiseren. Bijvoorbeeld kun je zelf een leuke speurtocht uitzetten langs de verschillende dieren. Maar ook in het omliggende bos kun je een spannende wandeling maken. Je kunt zelf allerlei vragen verzinnen rondom verschillende thema's, zoals rovers, schatten, kabouters, dieren, bomen, etc. Op de Kemphaan zijn diverse mooie plekken waar je kunt picknicken. Maak bijvoorbeeld van te voren een knapzak met wat lekkers voor elk kind. Ook kun je gebruik maken van bestaande wandelroutes van Staatsbosbeheer of arrangementen van restaurants Dubbel-Op en Buitengewoon Lekker.

Kan ik een vergadering/lunch/diner laten verzorgen op de Kemphaan ?
Op de Kemphaan vind je twee restaurants: Buitengewoon Lekker en Dubbel-op, zij verhuren ook vergaderruimte op het stadslandgoed. Ook bij de Landgoedwinkel kun je terecht voor koffie,  thee en iets lekkers.

Is de Kemphaan toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
De paden op het stadslandgoed zijn verhard en dus toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn invalidenparkeerplaatsen en er is een invalidentoilet aanwezig in het hoofdgebouw van Stad & Natuur, dat tijdens kantooruren en evenementen geopend is. Het hoofdgebouw is ook toegankelijk via een hellingbaan. Het Landgoedpad is half verhard en daarom voor de meeste rolstoelgebruikers (en kinderwagens) toegankelijk. De overige paden zijn natuurlijk aangelegde paden van zand, klei of gras en daardoor slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

Is er een AED aanwezig op de Kemphaan?
In Landgoedwinkel in de kas, bevindt zich een AED direct naast de ingang. De Landgoedwinkel is ook geopend in het weekend.
Ook is er een AED aanwezig in het kantoor van Stad & Natuur, die alleen op werkdagen tijdens kantooruren beschikbaar is.

Zijn er overnachtingsmogelijkheden op de Kemphaan? 
Direct naast het stadslandgoed ligt natuurkampeerterrein de Kemphaan. De camping is open van april tot en oktober voor tenten, caravans en campers. Honden zijn toegestaan. http://www.camping-almere.nl/

Groepen kunnen gebruik maken van ruimten in Kindervakantieland, wanneer er op dat moment geen groepsreserveringen zijn. Het vakantiehuis is voorzien van alle gemakken, zoals een professionele keuken, ruime eetzaal, (re-)creatieve ruimte en slaapkamers met stapelbedden.
Voor meer informatie: 036-5497529 of www.kindervakantieland.nl
Direct achter het stadslandgoed ligt Lodgerie het Groene Geheim, waar je ook kunt overnachten. www.lodgerie.nl

Mogen de dieren op de Kemphaan gevoerd worden?
Nee, voor alle dieren op het stadslandgoed geldt dat zij speciaal voer krijgen dat qua samenstelling en hoeveelheid precies is afgestemd, bovendien is het vaak biologisch. Wanneer de dieren extra gevoerd worden, worden ze al snel te dik of krijgen ze spijsverteringsproblemen. Ook gaan ze bedelgedrag vertonen, waardoor ze erg opdringerig kunnen worden naar bezoekers toe.

Mag ik mijn hond meenemen naar de Kemphaan?
Honden zijn van harte welkom op het stadslandgoed, mits aangelijnd. Honden zijn niet toegestaan op de vlonders bij de Apeneilanden, in de stal van de Stadsboerderij en in de schaapskooi. Op de wandelpaden geldt ook dat de hond aangelijnd moet zijn, net als in de overige gebieden van Staatsbosbeheer.

Hoe kom ik op het de Kemphaan? 
Kijk hier voor een routebeschrijving naar het stadslandgoed per auto, fiets of openbaar vervoer.  

Ik heb een bijenzwerm, kunnen jullie mij helpen?
Op de site van de imkervereniging vind je namen en contactgegevens van imkers die bijenzwermen kunnen komen weghalen. 

Als mijn vraag over de Kemphaan hier niet bij staat, waar kan ik deze dan stellen?
Voor andere vragen over de het stadslandgoed, stuur een email naar info@stadennatuur.nl of bel met 036-5475050