Like Stad & Natuur Almere

De Oostvaarders

Unieke samenwerking tijdens Nationale Buitenlesdag

3 april 2019

Buiten leren is gezond, leerzaam én leuk. Met die gedachte hebben Staatsbosbeheer en Stad & Natuur zich gestort op de buitenlesdag. Basisscholen uit de omgeving van het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere Buiten werden uitgenodigd om op 2 april buiten lessen te volgen. Lessen die door studenten van ROC College Poort werden bedacht en uitgevoerd. Een onderwijsproject voor 2 verschillende niveaus dus. 

Studenten van de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality verzorgden in het kader van een studie-opdracht de opdrachten en spellen, geïnspireerd op de Oostvaardersplassen. De meeste ROC leerlingen waren daar zelf nog nooit eerder geweest. Zij moesten zich dus voor deze opdracht dus inleven in de interesses van de basisschoolkinderen, maar ook in de natuur van de Oostvaardersplassen. 

Daar kwamen niet alleen verrassende ideeën uit, maar sommige studenten werden ook verrast door de natuur in dit gebied. “Ik werd helemaal rustig toen ik hier vanmorgen rondliep” vertelde één van de studenten dinsdagochtend en “ik vind dit kapotleuk” zei één van de studenten turend door een verrekijker vanuit de panoramaruimte. 

Tijdens dit project kregen zij onder andere les van een spel-docent. Hoe leg je een spel uit? En klopt het spel wel als je het echt speelt? Vooraf pitchten zij hun bedachte opdrachten en lessen ook bij de medewerkers van Stad & Natuur en Staatsbosbeheer. Die zorgden daarnaast ook voor vervoer van de basisschoolkinderen, de locatie, een deel van het materiaal en natuurlijk voor deelnemende basisscholen. En zo heeft iedereen een leuke maar vooral leerzame dag gehad. 

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN. Een dag om docenten uit te dagen hun lessen eens anders in te vullen. Want buiten leer je niet uit een boek maar door dingen echt te doen, vast te pakken, ergens naartoe te rennen of te ervaren. En dat zorgt ervoor dat leerlingen de stof beter onthouden. De deelnemende scholen waren De Dukdalf, Aurora, De Driemaster, Het Drieluik en De Egelantier.

Buitenspeeldag 2019