Winterafsluiting Oostvaardersbos van kracht

Winterafsluiting Oostvaardersbos van kracht

Vanaf 24 januari is de winterafsluiting van het Oostvaardersbos van kracht. Het Oostvaardersbos doet, net als het Kotterbos en De Driehoek in de wintermaanden dienst als rustgebied voor de edelherten, heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. De gebieden zijn dan beperkt toegankelijk voor het publiek. De winterafsluiting zal naar verwachting duren tot begin mei, afhankelijk van de weersomstandigheden.

In het Oostvaardersbos vindt daarnaast tijdens de winterafsluiting beheer plaats van de edelherten. Provinciale Staten van Flevoland heeft in juli 2018 ingestemd met nieuw beleid voor natuurgebied de Oostvaardersplassen. Dat betekent dat het aantal edelherten in het gebied terug zal worden gebracht naar 490. Daarnaast voeren we ook het gebruikelijke, inmiddels aangescherpte ‘vroeg reactief beheer’ uit. 


Voor het Oostvaardersbos bij Almere betekent de wintersluiting dat een deel van het bos permanent afgesloten is. Daarnaast zijn een aantal bospaden in de ochtend tijdelijk afgesloten voor bezoekers. Voor fietsers gelden aangepaste openingstijden. Dit geldt met name voor het Jan van den Boschpad, Koopvaarderspad en de Hugo de Vriesweg. Zodra de controle van het bos rond het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is afgerond kunnen de fietsers en wandelaars weer gebruik maken van de verharde wegen. Ter plaatse wordt dit met bebording extra aangegeven.

Doordat er rust heerst, zullen de herten in het bos ook vanaf het fietspad beter zichtbaar zijn. Het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders blijft gewoon bereikbaar vanuit de Oostvaardersbuurt en vanaf hier kan er buiten het beheer om ook gewandeld worden naar de Jan van de Boschheuvel.

Gedurende de gehele winterperiode blijven het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders en de afrit vanaf de Buitenring.

Meer informatie over de wintersluiting en kaartjes is terug te vinden op: http://bit.ly/wintersluiting2019.

Winterafsluiting Oostvaardersbos 2019