Like Stad & Natuur Almere

De Oostvaarders

6°C

Veelgestelde vragen

Wat is er allemaal te doen in natuurbelevingcentrum de Oostvaarders? 
Op de begane grond kun je bij Paviljoen de Oostvaarders terecht voor koffie en thee met iets lekkers erbij, maar ook voor een heerlijke lunch en diner. Hier zijn ook folders en ander informatiemateriaal verkrijgbaar, gratis of tegen betaling. Op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen. Met één van de zes vaste verrekijkers kun je de dieren van nog dichterbij zien. Op de eerste verdieping is ook een mooie expositie over de Oostvaardersplassen. In het weekend zijn regelmatig vrijwilligers van Staatsbosbeheer aanwezig, die vragen beantwoorden. In het Auditorium kun je een informatiefilmp over de Oostvaardersplassen bekijken. De Almerekamer en het Auditorium lenen zich uitstekend voor vergaderingen, (familie)bijeenkomsten, etc. Helemaal bovenin geeft het Kraaiennest een nog mooier uitzicht over het gebied. 
Vanaf het natuurbelevingcentrum starten enkele wandelroutes. En het natuurbelevingcentrum ligt aan een fietspad, dat rond de Oostvaardersplassen voert.

Wat voor activiteiten worden er georganiseerd in natuurbelevingcentrum de Oostvaarders? 
Stad & Natuur en Staatsbosbeheer organiseren allerlei activiteiten vanuit vanuit het natuurbelevingcentrum, denk aan lezingen, open dagen, etc.  In samenwerking met Staatsbosbeheer en de lokale Vogelwacht en IVN-afdeling worden er excursies aangeboden aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. In het weekend zijn er regelmatig hulpboswachters van Staatsbosbeheer aanwezig om vragen te beantwoorden. In het auditorium is een informatiefilm te zien. De Vogelwacht organiseert regelmatig een Vogelkijkmiddag. 

Is natuurbelevingcentrum de Oostvaarders toegankelijk voor minder validen? 
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is goed bereikbaar met de auto. Het parkeerterrein beschikt over twee invalidenparkeerplaatsen. Vanaf daar is het zo’n 300 meter tot het natuurbelevingcentrum. Mocht dit te ver zijn, dan kun je tijdens openingstijden aanbellen bij de slagboom. Hier kunnen mensen die slecht ter been zijn afgezet worden. De auto kan vervolgens op het grote parkeerterrein gezet worden. In het gebouw is een lift aanwezig die naar de eerste verdieping gaat. Het Kraaiennest is alleen per trap bereikbaar. 
Het Frans Verapad en het Uilenpad zijn halfverharde routes, die ook met een rolstoel goed begaanbaar zijn. De route naar de Jan van den Boschheuvel is ook halfverhard en goed toegankelijk.

Mag ik in de Oostvaardersplassen wandelen?
De randen van het natuurgebied zijn goed toegankelijk en hier bevinden zich wandel- en fietspaden. De kern van het Oostvaardersplassengebied is alleen toegankelijk onder begeleiding van Staatsbosbeheer. Kijk voor excursies op www.staatsbosbeheer.nl
In de winterperiode sluit Staatsbosbeheer een deel van het Oostvaardersbos en de wandel- en fietspaden af, in verband met de winterrust van de edelherten. Hier wordt uitleg gegeven. 

Mag ik mijn hond meenemen naar de Oostvaardersplassen? 
Honden zijn niet toegestaan in het natuurbelevingcentrum en de gehele strook natuur aan de rand van de Oostvaardersplassen. 

Wanneer is natuurbelevingcentrum de Oostvaarders geopend?
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders heeft de volgende openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur. In het weekend geopend van 10-17 uur. Let op: in de maand juli 2019 is er geen horeca aanwezig i.v.m. een wissel van ondernemer. 

Waar kan ik terecht als ik een vergadering/bijeenkomst wil bespreken?
Kijk hier voor meer informatie. 

Wie beheert natuurbelevingcentrum de Oostvaarders? 
Het natuurbelevingcentrum wordt geëxploiteerd en geprogrammeerd door Stichting Stad & Natuur Almere, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft een eigen bezoekerscentrum aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer beheert het terrein en is verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van de wandel- en fietspaden en geeft excursies. De horeca in de Oostvaarders wordt verzorgd door Paviljoen de Oostvaarders. 

Is natuurbelevingcentrum de Oostvaarders gratis te bezoeken? 
Ja. Voor sommige activiteiten, zoals workshops, worden deelnamekosten gevraagd. Dit wordt van te voren aangegeven in de activiteitenkalender op onze website.

Als mijn vraag over natuurbelevingcentrum de Oostvaarders hier niet bij staat, waar kan ik deze dan stellen?
Voor andere vragen over natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, stuur een email naar info@stadennatuur.nl of bel met 036 5475050.