Like Stad & Natuur Almere

De Oostvaarders

12°C

Veelgestelde vragen

Wat is er allemaal te doen in natuurbelevingcentrum de Oostvaarders? 
In de Gasterij op de begane grond kun je terecht voor koffie en thee met iets lekkers erbij, maar ook voor een heerlijke lunch en diner. Hier zijn ook folders en ander informatiemateriaal verkrijgbaar, gratis of tegen betaling. Op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen. Met één van de zes vaste verrekijkers of de telescoopkijker kun je de dieren van nog dichterbij zien. Op de eerste verdieping is ook een mooie expositie over de Oostvaardersplassen. In het weekend zijn vrijwilligers van Staatsbosbeheer aanwezig, die vragen beantwoorden. In het Auditorium kun je verschillende clips uit De Nieuwe Wildernis bekijken. De Almerekamer en het Auditorium lenen zich uitstekend voor vergaderingen, (familie)bijeenkomsten, etc. Helemaal bovenin geeft het Kraaiennest een nog mooier uitzicht over het gebied, hier staat ook een grote verrekijker, waarmee je geen enkel detail van het gebied hoeft te missen. 
Vanaf het natuurbelevingcentrum starten enkele wandelroutes. En het natuurbelevingcentrum ligt aan een fietspad, dat rond de Oostvaardersplassen voert.

Wat voor activiteiten worden er georganiseerd in natuurbelevingcentrum de Oostvaarders? 
Stad & Natuur organiseert met name in de wintermaanden een reeks van lezingen en concerten. In samenwerking met Staatsbosbeheer en de lokale IVN-afdeling worden er op beperkte schaal excursies aangeboden aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. In het weekend zijn er altijd hulpboswachters van Staatsbosbeheer aanwezig om vragen te beantwoorden. In het auditorium zijn clips uit de bioscoopfilm De Nieuwe Wildernis te zien. De Vogelwacht organiseert elke maand in het zomerseizoen een Vogelkijkmiddag. Hou de activiteitenkalender op onze website in de gaten voor een actueel overzicht.

Is natuurbelevingcentrum de Oostvaarders toegankelijk voor minder validen? 
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is goed bereikbaar met de auto. Het parkeerterrein beschikt over twee invalidenparkeerplaatsen. Vanaf daar is het zo’n 300 meter tot het natuurbelevingcentrum. Mocht dit te ver zijn, dan kun je tijdens openingstijden aanbellen bij de slagboom. Hier kunnen mensen die slecht ter been zijn afgezet worden. De auto kan vervolgens op het grote parkeerterrein gezet worden. In het gebouw is een lift aanwezig die naar de eerste verdieping gaat. Het Kraaiennest is alleen per trap bereikbaar. 
Het Frans Verapad en het Uilenpad zijn halfverharde routes, die ook met een rolstoel goed begaanbaar zijn. De route naar de Jan van den Boschheuvel is ook halfverhard en goed toegankelijk.

Mag ik in de Oostvaardersplassen wandelen?
De randen van het natuurgebied zijn goed toegankelijk en hier bevinden zich wandel- en fietspaden. De kern van het Oostvaardersplassengebied is alleen toegankelijk onder begeleiding van Staatsbosbeheer. Kijk voor excursies op www.staatsbosbeheer.nl
In de winterperiode sluit Staatsbosbeheer een deel van het Oostvaardersbos en de wandel- en fietspaden af, in verband met de winterrust van de edelherten.

Mag ik mijn hond meenemen naar de Oostvaardersplassen? 
Honden zijn niet toegestaan in het natuurbelevingcentrum en de gehele strook natuur aan de rand van de Oostvaardersplassen. Dit komt omdat de Oostvaardersplassen een Natura 2000 gebied is en daarmee de hoogst beschermde natuursoort.

Wanneer is natuurbelevingcentrum de Oostvaarders geopend?
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is het hele jaar geopend op: maandag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Waar kan ik terecht als ik een vergadering/bijeenkomst wil bespreken?
Kijk hier voor meer informatie. 

Wie beheert natuurbelevingcentrum de Oostvaarders? 
Het natuurbelevingcentrum wordt geëxploiteerd en geprogrammeerd door Stichting Stad & Natuur Almere. De catering wordt verzorgd door Gasterij de Oostvaarders. Staatsbosbeheer heeft een eigen bezoekerscentrum aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer beheert het terrein en is verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van de wandel- en fietspaden.

Is natuurbelevingcentrum de Oostvaarders gratis te bezoeken? 
Ja. Voor sommige activiteiten, zoals workshops, worden deelnamekosten gevraagd. Dit wordt van te voren aangegeven in de activiteitenkalender op onze website.

Als mijn vraag over natuurbelevingcentrum de Oostvaarders hier niet bij staat, waar kan ik deze dan stellen?
Voor andere vragen over natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, stuur een email naar info@stadennatuur.nl of bel met 036 5475050.