Like Stad & Natuur Almere

De Oostvaarders

21°C

Het gebied

De bijzondere achtertuin van Almere
Almere (Buiten) heeft met de Oostvaardersplassen een bijzondere achtertuin van 5.600 hectare on-Nederlandse natuur. In het decor van bioscoopfilm De Nieuwe Wildernis is het heerlijk wandelen, fietsen en genieten van de Oostvaardersplassen. Grote grazers zoals Heckrunderen, konikpaarden en edelherten, zwerven rond op dit enorme terrein van Staatsbosbeheer. Riet, ruige grasvlaktes en waterplassen wisselen elkaar af. De zeearend heeft vanuit de Oostvaardersplassen ons land heroverd.

Toegankelijkheid van het gebied in de winter
In de winter sluit Staatsbosbeheer een deel van het bos rondom het natuurblevingcentrum afgesloten om de rust voor de grote grazers te garanderen. Inmiddels is het hele gebied weer opengesteld. Lees hier meer over de afsluiting en wat dat betekent voor bezoekers.

Honden zijn helaas niet toegestaan in het gebied, ook niet buiten de winterafsluiting.

Wandelroutes 
iTour De Nieuwe Wildernis
Op basis van beelden uit de film De Nieuwe Wildernis, die gemaakt is over de Oostvaarderplassen, is samen met iTour een interactieve rondleiding voor de smartphone ontwikkeld. Hiermee kun je zelf alle filmlocaties in de Oostvaardersplassen bezoeken. Je gids is veldregisseur en cameraman Ruben Smit. Hij vertelt in de tour meer over de dieren en het natuurgebied. De fragmenten starten automatisch wanneer je de juiste ‘hotspot’ bereikt, te voet of op de fiets.
Deze iTour is beschikbaar voor iPhone en Android en hier gratis te downloaden in de App-store of via IZI travel.
De iTour is ontwikkeld in samenwerking met Toerisme Flevoland, Citymarketing Almere, Citymarketing Lelystad, Flevolandschap, Staatsbosbeheer, Stad & Natuur Almere en Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.

Jan van den Boschheuvel – 1,5 km
Vanuit de Oostvaarders is een wandelpad aangelegd naar de Jan van den Boschheuvel toe. Je wandelt door de rietkraag en ziet de herten, heckrunderen of konikpaarden van dichtbij grazen. De uitkijkheuvel is befaamd onder vogelliefhebbers. De route staat aangegeven met houten palen met daarop weetjes over de grauwe gans, de grote grazers en de vogels van Flevoland. Je kunt teruglopen langs hetzelfde pad, maar ook via het Oostvaardersbos. Ga bij de heuvel naar beneden het Hugo de Vriespad op, neem de eerste of de tweede ingang links het bos in en volg de groene of de blauwe palen. De route wordt hier niet veel langer van, wel afwisselender!

Routes Staatsbosbeheer
Vanaf het natuurbelevingcentrum heeft Staatsbosbeheer enkele korte wandelroutes uitgezet met paaltjes: het Frans Verapad (blauw 2,5 km) en het Uilenpad (wit 2,3 km) starten direct bij het gebouw. Het Frans Verapad loopt langs de waterkant naar een uitkijkheuvel en weer terug. Het Uilenpad loopt door het Oostvaardersbos. Via het Uilenpad heb je aansluiting op meerdere routes. Vrij kort na de start kom je het Vlinderpad (blauw 1,3 km) en het Keverpad (groen, 1,6 km) tegen. Verderop bij de parkeerplaats aan de Hugo de Vriesweg kun je de route verlengen door eerst een stuk van het Hertenpad (geel 1,7 km) te lopen en vervolgens het Egelpad (rood 2,1 km). Je kunt de route zo verlengen tot bijna 7,5 km. 

Speciaal voor Kinderen
Staatsbosbeheer heeft Expeditie Boswachterscode , een speurtocht die op elk terrein van Staatsbosbeheer gedaan kan worden, dus ook bij de Oostvaarders. Je kunt deze speurtocht hier downloaden 

Fietsroutes (het fietspad tussen de dijk en de Jan van Den Boschheuvel is nog afgesloten ivm de winterrust)
Rondom de Oostvaardersplassen kun je goed fietsen, ook aan de Almeerse kant. Staatsbosbeheer heeft een rondje Oostvaardersplassen uitgezet. Aan de kant van Almere en oostelijk van de Oostvaardersplassen fiets je beschut door bosgebieden. Aan de westelijke kant ligt het open gebied van het Markermeer. Deze route  is ongeveer 35 kilometer lang. Klik hier voor de route. 

De Beverroute is een gps-route van 40 kilometer tussen natuurbelevingcentrum de Oostvaarders en het stadslandgoed de Kemphaan. Klik hier voor de Beverroute. 

Ook is er een ANWB-fietsroute van 47 km langs de natuurgebieden van Almere . Deze route gaat door de boswachterij Almeerderhout, langs de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Wilgenbos. Klik hier voor de ANWB-fietsroute. 

In het natuurbelevingcentrum wordt de gids Fietsroutes Almere van de VVV verkocht voor € 3,95. Hierin worden 6 fietsroutes vermeld, de Polderroute van 56,1 kilometer komt langs het natuurbelevingcentrum de Oostvaarders.