De Oostvaarders

13°C

Ontdek

De unieke natuur van de Oostvaardersplassen
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere Buiten is een perfecte plek om een ontdekkingstocht naar de Oostvaardersplassen te beginnen. In dit markante gebouw kom je alles te weten over dit unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. Er zijn beelden uit de film over de Oostvaardersplassen ‘De Nieuwe Wildernis’ te zien, en in het weekend is er regelmatig een wisselend programma van natuuractiviteiten voor jong en oud, lezingen van bijzondere gasten, muzikale optredens  en workshops. Ook voor scholen zijn er voldoende mogelijkheden in ons digitale aanbod

Horeca, uitzicht, expositie en vergaderen
Op de begane grond zit Gasterij De Oostvaarders, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje, en ondertussen geniet van het steeds veranderende uitzicht. In de panoramaruimte op de eerste verdieping zijn telescopen en verrekijkers aanwezig om de dieren te observeren. In het weekend zijn er ook vaak hulpboswachters van Staatsbosbeheer aanwezig om uitleg te geven over alles wat er te zien is. Helemaal bovenin het natuurbelevingcentrum is het Kraaiennest van waaruit je de uitgestrektheid van het natuurgebied kunt bewonderen. De Oostvaarders is ook een prachtige plek voor vergaderingen en (familie)bijeenkomsten. In de panorameruimte op de eerste verdieping is een kleine expositie over de dieren die in de Oostvaardersplassen leven en de archeologische geschiedenis van dit gebied.

De Nieuwe Wildernis: dieren in de hoofdrol
In de Oostvaardersplassen spelen de dieren de hoofdrol, niet voor niks is er een prachtige film over ze gemaakt: De Nieuwe Wildernis. De grote grazers zie je vanaf het natuurbelevingcentrum vaak al van verre: grote kuddes heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Maar ook bijzondere vogelsoorten als lepelaar, zilverreiger en zelf de zeearend. Vogelaars uit de hele wereld weten de Oostvaardersplassen te vinden. Met de verrekijkers en telescopen in het natuurbelevingcentrum zijn ze tot in detail te bewonderen.

Natuureducatie: zoveel te ontdekken!
Er komen ook regelmatig schoolklassen en bso-groepen uit Almere naar de Oostvaardersplassen om aan een natuuractiviteit uit het natuureducatieprogramma van Stad & Natuur mee te doen. Klik hier voor ons educatieve aanbod. Met zo’n bijzonder en groot natuurgebied in buurt valt er een heleboel te beleven en te ontdekken.