Europese architectuur opent de deuren in Almere

Op vrijdag 7 september om 17:00 uur opent wethouder Hilde van Garderen Open Monumentendag Almere 2018 officieel in Erfgoedhuis Almere (Baltimoreplein 112, Almere Buiten). Jan Frans de Hartog, één van de Founding Fathers van Almere, verzorgt een lezing over wat Almere heeft geleerd van de New Towns in Frankrijk en Engeland en wat hen andersom aansprak bij een bezoek aan Almere.

Ook dit jaar doet Almere weer mee aan Open Monumentendag in het weekend van 8 en 9 september. Tijdens deze editie staat het (landelijke) thema “In Europa” centraal in de programmering. Zestien bijzondere locaties openen verspreid door heel Almere gratis de deuren voor publiek en er zijn tal van activiteiten voor jong en oud.

Hoewel Almere nog geen officiële monumenten heeft, heeft het al wel een monumentenverordening. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgeven stedenbouwkundige ontwerpen.

Tijdens Open Monumentendag Almere openen deuren die doorgaans gesloten zijn. Bij alle deelnemende locaties en georganiseerde activiteiten staat de relatie Almere – Europa centraal. Zo diende voor een woonhuis in de Noorderplassen het werk van Antoni Gaudí -bekend van onder andere de Sagrada Famíllia in Barcelona- als voorbeeld voor het ontwerp. De wereldberoemde Britse architect David Chipperfield ontwierp een hofje met stadswoningen bovenop de winkels van het Stadshart Almere. Nog een bijzondere deelnemer is het Almeerse architectenbureau 70F Architecture die de eerste prijs op het World Architecture Festival in Barcelona wonnen voor de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos. Verder opent een met kantelen bekroond en met slotgracht omgeven zelfbouwhuis, het Stadhuis en is er een wandeling door het Europakwartier. Ook het Klokhuis is op zondag 9 september geopend voor bezoek.

Als onderdeel van de Open Monumentendag wordt op zaterdag 8 september door Staatsbosbeheer en Stad & Natuur een speciaal arrangement aangeboden aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is geopend voor bezoekers aan de (vaste) archeologie-tentoonstelling. Op de 1e etage van het markante gebouw vertelt de gids je alles over de rijke historie van de Oostvaardersplassen. Kijk door één van de verrekijkers het afgeschermde gebied in en spot die grauwe gans, vos of wellicht wel de kiekendief!

Ga mee met de hop-on-hop-off ecokar richting het Kotterbos en beklim de uitkijkheuvel aan het einde van de Natuurboulevard. De archeologie-tentoonstelling in het Natuurbelevingcentrum is opgezet met vondsten van de opgravingen uit het Kotterbos. De gidsen nemen je mee in het archeologische verhaal. Vanaf grote hoogte heb je via de telescoop goed zicht op het Kotterbos en het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Bekijk met eigen ogen hoe de Oostvaardersplassen door de tijd heen is veranderd. Sluit de middag af met een heerlijk kopje koffie bij Gasterij de Oostvaarders.

De gids in het Natuurbelevingcentrum is aanwezig vanaf 11:00 uur. De gidsen op de uitkijkheuvel aan het einde van de Natuurboulevard (Kotterbos) is aanwezig van 12:00 tot 16:00 uur. De hop-on-hop-off ecokar vertrekt vanaf het Natuurbelevingcentrum om 12 uur, 13 uur, 14 uur en 15 uur. Vanaf de opstapplaats nabij de Uitkijkheuvel in het Kotterbos vertrekt de ecokar om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en de geschiedenis ervan. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.almere.nl/openmonumentendag.

Schaapkooi in Vroege Vogelbos