Direct na de drooglegging begon men niet alleen met het aanleggen van wegen en bouwrijp maken van de stadskernen Haven en Stad, maar er werd in 1972 ook meteen een robuust bos aangelegd, het Beginbos, dat bescherming bood tegen de wind. Op 17 april 1972 wordt hier zonder al te veel poespas de allereerste boom van Almere geplant. Pas later krijgt een deel van het bos een andere naam, het Vroege Vogelbos. Deze naam wordt ontleend aan het programma ‘Vroege Vogels’ wat jarenlang vanuit dit bos werd gepresenteerd.
Op het Floriadeterrein staat de Beginboom, dit is 1 van de bomen die op 17 april 1972 is geplant en dus een halve eeuw oud is als de Floriade begint. Het is een eik. Het terrein waar nu de Floriade op plaatsvindt, maakte toen deel uit van dezelfde strook als het Beginbos. De latere A6 heeft het bos in tweeën geknipt.
Uit het Lelystadblad van donderdag 27 april 1972:
‘De eerste bomen zijn het begin van een 40 hectare groot bos dat de Rijksdienst voor de Ijsselmeerplders in 1972 wil aanplanten. In 1973 zal nog eens 150 hectare volgen.
Wie nu door het Vroege Vogelbos wandelt, wandelt door vijftig jaar geschiedenis. Het bos heeft gevarieerde, prachtig uitgegroeide bomen. Het is een plek waar tienduizenden kinderen de natuur hebben leren kennen vanuit Natuurcentrum het Eksternest.
Natuurcentrum het Eksternest is inmiddels opgegaan in Stichting Stad & Natuur Almere. Wij beheren onder andere het Vroege Vogelbos en de Schaapskooi die er staat. Ook kun je een heerlijk kopje koffie of thee drinken met een lekker taartje bij het Eksternest. En als je er toch bent: maak ook eens een wandeling door de prachtige Bostuin van IVN Almere. Elke maand organiseert medewerker Patrick Veldhuis van Stad & Natuur, onder de naam van de Buiten(w)eter een wandeling door het bos. En op zondag 25 september organiseren Stad & Natuur Almere, IVN Almere, het Eksternest en de Almeerse Wolunie het jaarlijkse herfstfeest in het Vroege Vogelbos.