Like Stad & Natuur Almere

Het Vroege Vogelbos

Appeltjesdag om de oogst van het Vroege Vogelbos te vieren

26 september 2019

Niet alleen appels, maar ook andere producten die in dit bos geoogst worden, zoals wol, noten en kruiden komen aan bod op de Appeltjesdag. Tijdens workshops, demonstraties en een kleine markt maak je kennis met alles wat het Vroege Vogelbos te bieden heeft.

Het IVN afdeling Almere, Stad & Natuur, de Almeerse Wolunie, de Verfplantenakker en het Eksternest organiseren dit oogstfeest jaarlijks.

Appels
Appels in de hoofdrol tijdens Appeltjesdag. Je kunt er zelf eentje plukken met een plukstok. Deze kun je ook ter plekke schillen met een schilmachine. Maar we persen ook appels in een grote pers, zodat je kunt proeven hoe ongezoete verse appelsap smaakt. En natuurlijk is er verse appeltaart. Wie geen appelsap lust, maakt verse kruidenthee met kruiden uit de Bostuin.

Workshops
Voor kinderen zijn er drie leuke workshops. Je kunt een tasje stempelen met appels of een vlaggetje vilten van Almeerse wol. Bovendien kun je je eigen rupsje vilten.

Verkoop
Uiteraard kun je Almeerse wolproducten van de eigen schapen kopen. Denk aan handgesponnen wol en gevilte producten. Maar er is ook overheerlijke jam en verse honing te koop.

Demonstraties
Elk uur is er een demonstratie schapen hoeden met een Hollandse herder, waarbij de eigen schapen worden ingezet. Ook zijn er oude ambachten die vertoond worden, zoals het maken van klompen, bewerken van vlas en een het maken van midwinterhorns. Ook komt het bewerken van wol aan bod, oa op het spinnewiel en sokkenbreien met een nieuwe machine. En er is te zien hoe wol geverfd kan worden met zelf verbouwde planten. Ook zijn er korte rondleidingen door de tuin.

Kindertheater TokTukTuk
In deze ludieke (non-) foodtruck speelt een trotse haan de baas en wil een eigenwijze kip haar ei kwijt aan het publiek.  Bijvoorbeeld in de vorm van een kunstje, lied of dansje. Op humoristische wijze gedirigeerd door de haan en zijn minipiano.