Anita Seele legt uit: lammetjesboom begint in januari!

Een interview met beheerder en dierverzorger van onder andere de schaapskudde in het Vroege Vogelbos

Anita Seele is samen met collega's verantwoordelijk voor het verzorgen van de schaapskudde van Stad & Natuur, die de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos als thuishaven heeft. Onze kudde van ruim 150 Romneyschapen begraast het Vroege Vogelbos en het Kromslootpark. Daar hebben ze de speciale taak om de berenklauw te bestrijden, door de toppen uit de jonge planten te eten. Als verzorger van de schapen houdt Anita natuurlijk in de gaten of ze goed gezond zijn en wanneer er eentje ziek is, behandelt ze het dier eerst zelf. De kudde is altijd buiten in de wei, behalve de drachtige schapen. Het is ook Anita's taak om een planning te maken welk groepje schapen in welke wei graast. Daarbij moet ze bijvoorbeeld rekening houden met natte weiden, want hoewel de Romneyschapen heel goed tegen een natte ondergrond kunnen, vergroot nattigheid wel het risico op ziektes. Wanneer het tijd is voor de ooien om gedekt te worden, maakt ze daarvoor een indeling: welke ooien moeten door welke ram worden gedekt. De drachtige ooien worden geschoren en gaan dan op stal. De aflammerperiode is natuurlijk de drukste tijd van het jaar. Indien nodig helpen Anita en haar collega's, ondersteund door vrijwilligers, bij geboorte, dit kan ook midden in de nacht zijn. En ze moet zorgen dat alle lammetjes goed geregistreerd worden. Naast de zorg voor de schapen en alle administratie die daarbij komt kijken, begeleidt ze ook stagiaires van de opleiding Dierverzorging.

Geboortegolf lammetjes vroeger dit voorjaar

De lammetjes van de schaapskudde van Stad & Natuur worden komend voorjaar ongeveer een maand eerder geboren dan normaal. Dit is het gevolg van een experiment, waarover Anita Seele als initiatiefnemer van dit idee, graag meer vertelt: "De belangrijkste taak van onze schapen is het in toom houden van de berenklauw in het Vroege Vogelbos en het Kromslootpark. We merkten dat we de groei van de berenklauw niet voldoende onder controle kregen. De lammetjes werden altijd in maart en april geboren, maar ook de berenklauw begint in maart al op te komen. Tegen de tijd dat de lammetjes met hun moerders de wei in kunnen, is de berenklauw al te groot geworden voor ze om de toppen eruit te eten. Dit najaar hebben we de rammen al in september bij de ooien gezet, een maand eerder dan normaal. De lammetjes worden dus in februari al geboren en kunnen eerder naar buiten, zodat ze ook kunnen meehelpen met de bestrijding van de berenklauw. Het is nog even afwachten of de ooien in september succesvol zijn gedekt. Begin december komt de dierenarts om een echo te maken bij de ooien om te bepalen of ze drachtig zijn. Het blijft dus nog even spannend of het experiment geslaagd is."

We houden jullie op de hoogte van het verloop. Via onze nieuwsbrief, de website en social media zullen we het laatste nieuws over het aantal drachtige ooien en de geboortegolf met jullie delen.