Like Stad & Natuur Almere

Het Vroege Vogelbos

Help de reuzenberenklauw het Vroege Vogelbos uit

10 mei 2017

 In Almere Haven groeit veel reuzenberenklauw. Dit is een mooie, maar sterk woekerende en daarom  lastige plant. Er zijn diverse instanties en vrijwilligersgroepen actief met de bestrijding van deze invasieve exoot. In het Vroege Vogelbos in Almere-Haven is op veel plekken in het bos deze plant gelukkig al verdwenen. Helaas nog niet overal. Daarom organiseert Stad & Natuur in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland op donderdagavond 18 mei, 15 juli en 20 juli van 18.00 tot 21.00 uur een bestrijdingsactie in het Vroege Vogelbos.

 De reuzenberenklauw kan wel 3 meter hoog worden en het sap van deze plant kan bij aanraking met de huid brandwonden veroorzaken. Daarnaast verdrijft deze plant alle inheemse plantensoorten. Deze krijgen onder de grote bladeren geen ruimte meer om te groeien. De doelstelling in het Vroege Vogelbos is om dit jaar te voorkomen dat de reuzenberenklauw gaat bloeien en zaad vormt. Het zou erg zonde zijn als een paar planten zich toch weer kunnen uitzaaien, waardoor er de komende jaren weer veel nieuwe planten bijkomen.

We bestrijden de planten met schoffel en zeis. Voor begeleiding, gereedschap, handschoenen, koffie, thee en een iets lekkers wordt gezorgd. U kunt zich aanmelden via de activiteitenkalender (18 mei, 15 juli en 20 juli) op www.stadennatuur.nl. We verzamelen om 18.00 uur bij de schaapskooi, Muiderweg 10.

 In het Vroege Vogelbos wordt de reuzenberenklauw ook met schapen bestreden. De kudde van Stad & Natuur is er dol op. Als de schapen de bladeren en stengels eten voordat de plant tot bloei is gekomen, houd je het woekeren binnen de perken. Maar waar de schapen niet kunnen komen, is hulp nodig. Helpt u mee?