Like Stad & Natuur Almere

Het Vroege Vogelbos

22°C

Veelgestelde vragen

Mogen de schapen van de schaapskudde gevoerd worden?
Nee, onze schapen hebben als taak de berenklauw te begrazen. Als ze bijgevoerd worden, doen ze dat niet meer. Wij geven ze af en toe voer om ze handtam te houden, zodat we ze makkelijker kunnen vangen om ze te verplaatsen of bij bezoek van de veearts, schaapscheerder, etc. Wanneer de dieren extra gevoerd worden, worden ze bovendien al snel te dik, krijgen ze spijsverteringsproblemen of worden de lammeren te groot, wat voor problemen bij het aflammeren zorgt. 

Waar zijn de schapen?
De schapen lopen zo lang mogelijk in het Kromslootpark, om daar berenklauw te begrazen. In de winter staan ze meer rondom de Schaapskooi, dan wordt het te moeilijk om ze in het Kromslootpark bij te voeren of te vangen als dat nodig is. Ze staan dan in de weides rondom de Schaapskooi en in het Vroege Vogelbos. Deze laatste weide ligt aan wandelroute het Eksterpad. Tijdens de aflammerperiode gaan de drachtige ooien ongeveer een maand voor het aflammeren op stal. Na de geboorte van het laatste lam, staan ze nog ongeveer 2 weken binnen. Daarna blijven ze enkele weken rondom de Schaapskooi en gaan vervolgens terug naar het Kromslootpark. Er blijven altijd wel een paar schapen rondom de Schaapkooi staan.

Wanneer komen de lammetjes?
Dat hangt er vanaf wanneer de ram bij de ooien gaat en hoe lang de dekperiode duurt. We kondigen altijd op onze website aan wanneer we weer lammetjes verwachten. Tijdens de aflammerperiode organiseren we schapenpraatjes waarbij een vrijwilliger van alles over de schapen vertelt.

Is de Schaapskooi toegankelijk voor minder validen? 
De Schaapskooi is goed bereikbaar met de auto. Zowel Het Eksternest als de Schaapskooi zijn toegankelijk voor minder validen en beschikken over een invalidentoilet. Het bosgebied is het beste toegankelijk via het fietspad. De zandpaden in het bos zijn moeilijk begaanbaar voor minder validen.

Mag ik mijn hond meenemen?
Honden zijn welkom in het Vroege Vogelbos. Wel vragen we de hond aan te lijnen bij de schapenweides. De schapen raken anders gestrest en het valt nooit te voorspellen hoe een hond op een schaap reageert. In het bos mogen ze volgens de hondenkaart van de gemeente Almere loslopen.

Wanneer is de Schaapskooi geopend?
De openingstijden lopen gelijk met de openingstijden van Het Eksternest. Tijdens de aflammerperiode is de Schaapskooi vanwege landelijke maatregelen gesloten. Je kan tijdens de aflammerperiode wel lammetjes gluren door de ramen.

Wat is er allemaal te doen bij de Schaapskooi?
Heerlijk wandelen, fietsen, genieten van een lekkere versnapering bij Het Eksternest, de prachtige IVN-bostuin bewonderen of een bezoek brengen aan de Schaapskooi/Wolfabriek.

Is de Schaapskooi gratis te bezoeken? 
Ja. 

Als mijn vraag over de Schaapskooi hier niet bij staat, waar kan ik deze dan stellen?
Voor andere vragen over de Schaapskooi, stuur een email naar info@stadennatuur.nl of bel 036- 5475050