Like Stad & Natuur Almere

Het Vroege Vogelbos

23°C

Ontdek

Een bos met geschiedenis
Wie door het Vroege Vogelbos loopt, wandelt door ruim 40 jaar geschiedenis. In 1972 werd de eerste boom aangeplant. Nu is het één van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere, grenzend aan het Beginbos en het Kromslootpark. Het dankt zijn naam aan het tv-programma van de VARA dat hier jarenlang is opgenomen.

Speurtocht
Met kinderen kun je het Vroege Vogelbos nog beter verkennen door de speurtocht 'Lammetje Luit' te doen! Koop de speurtocht voor €1,00 bij het Eksternest of bestel deze op onze website!

De Schaapskooi
De Schaapskooi in het Vroege Vogelbos is de thuishaven voor de schaapskudde van Stad & Natuur. Hier worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor publiek, waaronder de wetenswaardige schapenpraatjes. Ook komen er Almeerse schoolklassen naar de Schaapskooi om mee te doen aan een natuuractiviteit uit het educatieve programma van Stad & Natuur. Elk voorjaar is er een heuse geboortegolf aan lammetjes. Het zogenaamde ‘lammetjesgluren’, door het grote raam aan de voorkant van de Schaapskooi, is dan een populaire bezigheid van de bezoekers.

Almeerse Wolunie
In de Schaapskooi is sinds het voorjaar van 2014 ook de Wolfabriek van Stad & Natuur en de Almeerse Wolunie gevestigd, waar de wol van onze eigen schapen wordt verwerkt. Hier worden workshops gehouden en er is een winkeltje waar wolproducten te koop zijn. De Schaapskooi is ook de uitvalsbasis voor het IVN Almere, dat een deel van het Vroege Vogelbos en de prachtige IVN Bostuin achter de theeschenkerij beheert met vrijwilligers.

De dieren
De schaapskuddes van Almere
De schaapskudde van Stad & Natuur bestond (2017) uit zo’n 200 Romney schapen die o.a. graasde in het Kromslootpark. In 2018 is besloten om te stoppen met de begrazing in het Kromslootpark en de schaapskudde te vervangen, doordat de kudde kampte met de voor mens onschuldige zwoegerziekte. 2018 en 2019 zal de kudde opnieuw worden opgebouwd met verschillende schapenrassen. Als belangrijkste taak hebben de schapen het bestrijden van de Reuzenberenklauw, die welig tiert in het Vroege Vogelbos en het Beginbos. De kudde is dan ook het grootste deel van het jaar in de weides te vinden om zich tegoed te doen aan de vele berenklauwen. De schapen eten de toppen van deze planten, zodat ze geen bloemen kunnen vormen en zaad verspreiden. Naast onze eigen kudde is er in Almere ook nog een gescheperde kudde, die onder de hoede van een schaapsherder elders door Almere trekt, met uitzondering van de wintermaanden.

Lammetjes

In het voorjaar worden er altijd veel lammetjes geboren in de Schaapskooi. Alleen tijdens de aflammerperiode staan er schapen op stal. De stal moet dan dicht vanwege landelijke q-koortsmaatregelen. Maar gelukkig kan iedereen meegenieten van de schapen, de lammetjes en met een beetje geluk een lammetje geboren zien worden. Want aan de voorzijde van de Schaapskooi zit een groot raam! In het voorjaar is het hier druk tijdens het zogenaamde ‘lammetjesgluren’ en de schapenpraatjes, wanneer een vrijwilliger uitleg geeft over de schapen. In 2019 worden er bij de nieuwe schapenrassen nog niet zoveel lammetjes verwacht.

Schapen
De schapen van de schaapskudde zijn verschillende rassen. Bij de keuze van de rassen heeft Stad & Natuur gekeken naar hun waarde op gebied van begrazing, educatie, cultuur historische waarde (zeldzaamheid) en wol kwaliteit (in overleg met de Wolunie).
De schapen mogen niet gevoerd worden. Ze eten berenklauwen en gras en worden alleen tijdens de dracht bijgevoerd met speciaal voer. Te veel voer is gevaarlijk voor de jongen, die dan te groot kunnen worden voor de geboorte. Ook krijgen de schapen last van hun buik van andere voeding dan gewend, dit kan snel leiden tot de dood van de dieren.

Drents Heideschaap

Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Vanaf ongeveer 4000 v. Chr. komt het in Drenthe voor. Het Drents Heideschaap is hiermee het laatste overblijfsel van een schapenhouderij zoals deze in Nederland zo'n 6000 jaar geleden al plaatsvond. Het Drents Heideschaap is een vrij klein schaap dat nog dicht bij de natuur staat. Het heeft weinig zorg nodig en kent een hoge mate van zelfredzaamheid. De kleur van de vacht is doorgaans grauwwit, behalve bij geheel zwarte dieren. De kleur van de kop- en pootbeharing varieert van (vrijwel) wit tot geheel zwart, maar doorgaans zijn de licht- en donkerbruin tinten het ruimst vertegenwoordigd. De ooien zijn horenloos, dragen stikken of zijn gehoornd. De hoorns zijn dan schuin naar achteren en naar buiten gericht. De rammen zijn altijd gehoornd. Het oude type Drents Heideschaap werpt meestal 1 lam, maar bij betere voeding zijn tweelingen geen uitzondering. Het aflammeren gaat makkelijk en de moederzorg is uitstekend. De wol bestaat uit drie soorten vezels: de kortfijne onderwol, de lange harige vezel en de zogenaamde kemp (= dikke holle vezel). De vacht is vrij lang, sluik en afhangend. De wol opbrengst is 1,5 tot 2 kg per dier.

Flevolander

De Flevolander is een jonger ras, de basis ligt bij het schapenonderzoek dat het Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek deed in het begin van de jaren ’70. Doel was het ontwikkelen van een vruchtbaar vleeslammoederdier met een tussenlamtijd van 8 maanden. De Flevolander is een kruising van het Fins Landschaap met de Ile de France en is een van de vruchtbaarste schapenrassen in Nederland. Het stamboek is opgericht in 1985.Hoewel het ras nu zeer zeldzaam is kan het ras pas vanaf 2025 worden opgenomen in de lijst zeldzame oorspronkelijke rassen. De melkproductie van de Flevolander is prima. Ze kunnen zonder problemen 2 lammeren per worp zelf kunnen zogen. Bij Flevolanders komen zelden geboorteproblemen voor. De wol is redelijk lang en heeft een mooie glans en laat zich goed spinnen en vilten. De wol opbrengst is 2 tot 3 kg per dier.

Shetland

De oorsprong van de Shetland ligt in Noorwegen. Noorse kolonisten brachten rond 800 na Chr. Noorse kortstaartschapen mee naar de Shetland eilanden. De aanwezige rassen - Hebridian en Soay- en de afgelegenheid van de eilanden hebben geleid tot dit specifieke wolras. Het ras is primitief en sober. De wol is fijn met vele kleuren en tekeningen. De meeste rammen zijn gehoornd, de meeste ooien hoornloos. Ze lammeren gemakkelijk af en zijn goede moeders. De wol is zeer fijn, zacht en veerkrachtig en laat zich goed spinnen en vilten. De wol opbrengst is 1 tot 1,5 kg per dier. 

Thee en taart bij Het Eksternest

Het Eksternest is een prachtige plek om te genieten van een uitstekende cappuccino en een verrukkelijke, authentiek gebakken stuk appeltaart, maar ook voor een uitgebreide high tea. Dit alles wordt aan u geserveerd door bijzonder vriendelijke en gemotiveerde medewerkers. En u kunt ook nog eens naast de deur gratis parkeren! Ook is natuurlijk uw hond bij ons welkom! Een bak met water staat klaar! Het Eksternest is méér dan alleen een eetgelegenheid. Hier werken mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische stoornis met veel plezier en toewijding in zowel de bediening als de keuken. Wie bij het Eksternest komt, neemt de tijd en laat zich verrassen door de ontwapenende authenticiteit van de medewerkers.