Like Stad & Natuur Almere

Het Vroege Vogelbos

8°C

Ontdek

Een bos met geschiedenis
Wie door het Vroege Vogelbos loopt, wandelt door ruim 40 jaar geschiedenis. In 1972 werd de eerste boom aangeplant. Nu is het één van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere, grenzend aan het Beginbos en het Kromslootpark. Het dankt zijn naam aan het tv-programma van de VARA dat hier jarenlang is opgenomen.

Speurtocht
Met kinderen kun je het Vroege Vogelbos nog beter verkennen door de speurtocht 'Lammetje Luit' te doen! Koop de speurtocht voor €1,00 bij het Eksternest of bestel deze op onze website!

De Schaapskooi
De Schaapskooi in het Vroege Vogelbos is de thuishaven voor de schaapskudde van Stad & Natuur. Hier worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor publiek, waaronder de wetenswaardige schapenpraatjes. Ook komen er Almeerse schoolklassen naar de Schaapskooi om mee te doen aan een natuuractiviteit uit het educatieve programma van Stad & Natuur. Elk voorjaar is er een heuse geboortegolf aan lammetjes. Het zogenaamde ‘lammetjesgluren’, door het grote raam aan de voorkant van de Schaapskooi, is dan een populaire bezigheid van de bezoekers.

Almeerse Wolunie
In de Schaapskooi is sinds het voorjaar van 2014 ook de Wolfabriek van Stad & Natuur en de Almeerse Wolunie gevestigd, waar de wol van onze eigen schapen wordt verwerkt. Hier worden workshops gehouden en er is een winkeltje waar wolproducten te koop zijn. De Wolfabriek is ook te huur voor groepsactiviteiten en voor ambachtslieden, kunstenaars en schapenboeren die graag hun eigen wol willen verwerken. Mail voor meer informatie over verhuur naar wolunie@stadennatuur.nl
De Schaapskooi is ook de uitvalsbasis voor het IVN Almere, dat een deel van het Vroege Vogelbos en de prachtige IVN Bostuin achter de theeschenkerij beheert met vrijwilligers.

De dieren
De schaapskuddes van Almere
De schaapskudde van Stad & Natuur bestaat uit zo’n 200 schapen. Als belangrijkste taak hebben zij het bestrijden van de Reuzenberenklauw, die welig tiert in het Vroege Vogelbos en het Kromslootpark. De kudde is dan ook het grootste deel van het jaar in de weides te vinden om zich tegoed te doen aan de vele berenklauwen. De schapen eten de toppen van deze planten, zodat ze geen bloemen kunnen vormen en zaad verspreiden. Naast onze eigen kudde is er in Almere ook nog een gescheperde kudde, die onder de hoede van een schaapsherder door Almere trekt, met uitzondering van de wintermaanden.

Lammetjes
In het voorjaar worden er altijd veel lammetjes geboren in de Schaapskooi. Alleen tijdens de aflammerperiode staan er schapen op stal. De stal moet dan dicht vanwege landelijke q-koortsmaatregelen. Maar gelukkig kan iedereen meegenieten van de schapen, de lammetjes en met een beetje geluk een lammetje geboren zien worden. Want aan de voorzijde van de Schaapskooi zit een groot raam! In het voorjaar is het hier druk tijdens het zogenaamde ‘lammetjesgluren’ en de schapenpraatjes, wanneer een vrijwilliger uitleg geeft over de schapen.

Romneyschapen
De schapen van de schaapskudde zijn van het ras Romney, een rustig en sterk ras dat weinig eisen aan de verzorging stelt en in natte gebieden kan grazen. Ze geven zonder problemen vaak 2 lammeren, hebben veel melk en het zijn goede moeders, waardoor de lammeren snel groeien. Een ander kenmerk van dit ras is dat ze zich gelijkmatig verspreiden over het te begrazen gebied, waardoor de berenklauwen goed in toom worden gehouden. De schapen mogen niet gevoerd worden. Ze moeten berenklauwen en gras eten en worden alleen tijdens de dracht bijgevoerd met speciaal voer. Te veel voer is gevaarlijk voor de jongen, die dan te groot kunnen worden voor het aflammeren. Een volwassen ooi, het vrouwelijke schaap, weegt rond de 70 kilo en een volwassen ram rond de 100 kilo. Een vacht van een Romney weegt 4,5  tot 6,5 kilo. Er is altijd veel vraag naar deze wol. De overvloedige wol van dit ras laat zich uitstekend spinnen en vilten. De wolverwerking gebeurt in de Wolfabriek van de Almeerse Wolunie.

Thee en taart bij Het Eksternest
Tegenover de Schaapskooi/Wolfabriek staat het gezellige Eksternest, waar je binnen of buiten op het mooie terras, rustig kunt genieten van thee of koffie met een heerlijk stuk versgebakken appeltaart. Ondertussen kunnen de kinderen lekker spelen in de houten speeltuin. In Het Eksternest werken mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische stoornis met veel plezier en toewijding, in zowel de bediening als de keuken. Je kunt er ook terecht voor bijeenkomsten, vergaderingen, catering en evenementen. Kijk hier voor meer informatie.