Like Stad & Natuur Almere

Almere meet water

Week van ons water
Een spetterende week voor iedereen
22°C

Almere meet water

Op 17 april 2019 ging de werving van deelnemers voor Almere meet water van start, het eerste ‘citizen science’-project in Almere.Deelnemers worden echte onderzoekers van waterkwaliteit, waterbeleving en water op straat. Ze krijgen na aanmelding een Waterbox met instructievellen en instrumenten voor het uitvoeren van de experimenten. Vragen die onder meer aan bod komen bij de drie onderzoeksgebieden zijn:

  • Almere meet waterbeleving: Wat zijn de beste locaties om te zwemmen, te varen of lekker in het gras langs het water te liggen?
  • Almere meet water op straat: Waar blijft er water op straat staan na een hevige regenbui?
  • Almere meet waterkwaliteit: Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? Komt er blauwalg voor? Hoeveel E. coli bacteriën bevat het water?

Deelname is gratis en zo lang de voorraad strekt kan iedereen zich aanmelden via www.almeremeetwater.nl. Op deze website vullen de deelnemers ook de resultaten in. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en door de gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland om beter inzicht te krijgen in het water van de stad. De onderzoeksperiode loopt van mei tot en met oktober 2019.

Waterplan Almere
De gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland werken samen via het Waterplan Almere aan het beheer, onderhoud en goed functioneren van alle waterketens ‘van riool tot recreatie’. De Almeerder speelt een belangrijke rol in de aanpak van het Waterplan: als consument van drinkwater, producent van afvalwater, ‘manager’ van hemelwater van daken en tuinen en gebruiker van zwem-, vis- of vaarwater. Via Almere meet water nodigen we inwoners uit om informatie te verzamelen die bijdraagt aan het waterbeheer en de kennis over ons watersysteem. Meer informatie: www.almere.nl/water

Almere Meet Water is een project uit het Waterplan Almere. Het is een samenwerkingsproject tussen de inwoners van Almere, Gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland, kunstenaar Pavèl van Houten, kennisinstituten Deltares en Wageningen Environmental Research (WEnR), Stad & Natuur Almere en Waterburgemeester Almere.

Meer informatie:
www.almere.nl/water
www.almeremeetwater.nl