Like Stad & Natuur Almere

Wilde Stad Café

Wilde Stad Café
Waar de natuur ook een bouwwerk is
22°C

Wilde Stad Café

De Groene en Gezonde stad krijgt in Almere concreet vorm door de locaties van Stad & Natuur in alle stadsdelen en haar programma's recreatie, educatie en participatie. Dat doen we door het ontwikkelen van onze locaties naar groene en duurzame wijkontmoetingsplekken en door aan te haken bij gezonde leefstijltrajecten als Gezonde School en Groene Gezonde Verbinding en het armoedebeleid. Maar ook innovatieve programmering waarin de natuur wordt verbonden met kunst, cultuur en techniek zoals in het project Almeerse Poort (Almeerse kant Ootvaardersplassen). Ons jeugdprogramma Groen Kampioen staat in de startblokken om de komende jaren met groene activiteiten een groot deel van de kinderen in Almere naar buiten te krijgen. Met dit programma willen we een bijdrage leveren aan de positieve ontwikkeling van het groene denken en leven van de Almeerse jeugd. Tijdens het Wilde Stad Café op 30 mei jl. werd Stad & Natuur gevraagd mee te praten over de ambitie van een groen & gezond Almere en wat er voor nodig is. Lees hieronder het verslag!

Verslag Wilde Stad Café 
‘Dit coalitieakkoord is het groenste akkoord in Almere ooit’. Dat zei wethouder Tjeerd Herrema tijdens het Wilde Stad Café in de nieuwe bibliotheek, georganiseerd door gemeente Almere, Staatsbosbeheer en Stad & Natuur. In drie rondes werd er gepraat over natuur in de stad, hoe belangrijk groen is voor bedrijven en bewoners om zich ergens te vestigen en hoe we de komende jaren duurzaamheid op de agenda krijgen en houden. Singer/songwriter en Almeerder Daniël van der Zee schreef hier een prachtig lied over: "Wil de stad". Lees hier de songtekst

Aanleiding van de bijeenkomst was de film De Wilde Stad. Hierin loopt een kat door Amsterdam en ziet hij onder meer padden, egels en roofvogels voorbijkomen. De maker van deze film Ignas van Schaick was ook aanwezig bij de bijeenkomst en liet enkele minuten van de film zien. “Eigenlijk zijn steden in Nederland de grootste natuurgebieden. Op een relatief klein oppervlakte zitten ongelofelijk veel soorten. Met mijn film wil ik mensen laten zien hoe dichtbij de natuur is. Dat er op de Zuidas een slechtvalk rondvliegt bijvoorbeeld. Dat is de snelste roofvogel ter wereld. Als je dat weet, kijk je heel anders tegen de stad aan. Johan Cruijff zei het al: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’.”

Biodiversiteit
Almere doet qua biodiversiteit zeker niet onder voor Amsterdam, zegt stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Op die manier is het ook ontworpen. Jan Frans de Hartog is voormalig hoofd stedenbouw Almere. “De ontwerpers van de Rijksdienst bepaalden al in de jaren zeventig dat Almere niet één grote stad zou worden, maar een verzameling van kleine steden in een landschap met bossen en water. Veel van die plannen zijn werkelijkheid geworden. Ik kwam laatst een onderzoek tegen uit dat decennium waarin voorspellingen staan over de diersoorten en groene ontwikkeling van de stad. En die zijn grotendeels uitgekomen.”

Alpenweide
Volgens wethouder Tjeerd Herrema is het tijd om de volgende stappen te maken. “We zien natuur en stad nog te vaak als losse onderdelen die elkaar soms raken. Nee, het moet met elkaar verweven worden. Er zijn veel te weinig groene daken en alleen in het centrum zie ik daar al volop kansen voor.” Eggenhuizen is enthousiast over dat idee. “Dan krijg je een mooiere verbinding tussen stad en groen. Zie de daken als tweede maaiveld, nog geheel vrij in te vullen. Daken zijn de Alpenweide op zeeniveau.”

Geld gereserveerd
Wethouder Herrema gaat verder in op de plannen van komend college. “We moeten het bestaande groen veel meer benutten en dichterbij brengen. Zorg dat er een insectenhotel in de buurt staat, waar kinderen bijvoorbeeld kunnen leren over het belang van de bij. Deze coalitie heeft geld gereserveerd voor groene plannen de komende vier jaar, dat gaan we de komende maanden verder uitwerken. Er is ruimte voor investeringen. Ik wil dat iedereen in Almere het gevoel heeft dat zijn voordeur in een mooie, bruisende stad staat en de achterdeur midden in een natuurgebied.” Harry Boeschoten van Staatsbosbeheer kon zich helemaal vinden in deze woorden. “We moeten groen zien als nutsvoorziening waarop we elk huishouden moeten aansluiten.”

Sociale verbinding
Stad & Natuur is ook bezig om die natuur dichtbij te brengen via sociale ontmoetingsplaatsen en nu ook via Tiny Forests. Caroline Oort: “In elk stadsdeel kunnen mensen elkaar in het groen ontmoeten of samen aan het groen werken. Ook als we samenwerken met scholen merken we dat kinderen natuur razend interessant vindt.” Freek Rebel van Staatsbosbeheer vult aan: “Wij werken bijvoorbeeld in de Almeerderhout met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En de natuur doet dan echt wat met ze. Je ziet de positieve invloed.”

Vestigingsfactor
Op dit moment is Almere een geliefde vestigingsplek. Lieuwe Conradie, conceptontwikkelaar van Dura Vermeer: “In deze gemeente vinden mensen het juiste huis voor de juiste prijs. Pas als ze hier echt wonen, zien ze ook hoeveel groen er is.” Gerhard Dekker van gemeente Almere ligt toe: “Almeerders zijn veel positiever over de stad en het groen dan bij buitenstaanders. Gelukkig wordt ons imago bij mensen die hier niet wonen ook steeds beter. We komen steeds vaker voor in verschillende lijstjes. Laatst nog stond in De Volkskrant dat dit per hectare de groenste gemeente van Nederland is.”

Economie
Merten Nefs van Vereniging Deltametropool: “Het is te simpel om te zeggen dat als je een mooi park aanlegt, de kenniseconomie floreert. Maar andersom is het zeker waar. Als je stad alleen maar uit steen bestaat, trekken de hoogopgeleiden weg. Peking is daar een goed voorbeeld van. Door de ongezonde lucht en smog daar, zijn veel mensen naar andere, groenere steden verhuisd. Zo wordt natuur steeds belangrijker als vestigingsfactor. Ook voor bedrijven is groen dus belangrijk. Met Blind Spot bekeken we de landschapsontwikkelingen door de bril van het economisch vestigingsklimaat. Daarin is gekeken naar de relatie tussen stad en landschap, ook internationaal. Coalities tussen steden en gebieden is daarbij heel belangrijk. Ik denk dat je Almere en Amsterdam kunt vergelijken met Oakland en San Francisco. Deze twee Amerikaanse steden zijn gescheiden door water, maar nauw verbonden met elkaar door een directe brug voor auto’s en openbaar vervoer. Dat zou tussen Almere en Amsterdam ook mogelijk zijn.”

Groen als bouwwerk
De nieuwe stadswijk op het Floriade-terrein speelt daar op in. Herrema: “De Floriade is het volgende, groene hoofdstuk in Almere. Het evenement staat in het teken van de groene stad van de toekomst, waarbij wereldsteden tonen wat zij al doen als het gaat om (lokaal) voedsel, energie, gezondheid en groen. Daarna wordt het de meest duurzame woonwijk van Almere. Waar duurzaamheid en natuur centraal staat. Of zoals zanger Daniël van der Zee het mooi verwoorde in zijn speciaal voor het Wilde Stad Café geschreven lied: “Ally, waar groen ook een bouwwerk is.” Zou het niet mooi zijn als daar een film van werd gemaakt?