Natuur

Thema: natuur

De natuur uit ontelbare plant- en diersoorten, die ieder een bepaalde rol spelen in hun eigen ecosystemen hier op aarde. De mens maakt hier ook een onderdeel van uit. Het is daarom belangrijk dat wij de natuur en haar ecosystemen goed begrijpen, en hier goed mee omgaan. Toch gaat het nu niet goed met de natuur. Hoe kunnen wij wel goed omgaan met onze ecosystemen? Kunnen wij misschien juist leren van de natuur?  

Binnen het thema “Natuur” werkt Stad & Natuur aan twee maatschappelijke vraagstukken. Deze vraagstukken staan hieronder. 

Let op: het aanbod van Stad & Natuur voor het voortgezet onderwijs wordt momenteel vernieuwd. Voor actuele informatie kun je contact met ons opnemen via educatie@stadennatuur.nl.

 

Groen en biodiversiteit

Nog nooit waren er zo veel dier- en plantsoorten bedreigd als op dit moment. Ruim 1 miljoen soorten worden met uitsterven bedreigd door klimaatverandering, ontbossing en natuurvervuiling. Dit is ook voor de mens, die onderdeel uitmaakt en afhankelijk is van dit ecosysteem, een groot probleem. Hoe kan de mens duurzamer omgaan met de natuur en haar ecosystemen? Hoe kan Almere verder vergroend worden? Hoe kun je een omgeving creëren die geschikt is voor mens, dier en plant?

Water en leefomgeving

Water speelt een belangrijke rol in de natuur en het leven van de mens. Dit geldt misschien wel extra voor bewoners van de Flevopolder, een provincie die zich vrijwel geheel onder zeeniveau bevindt. Schoon en veilig water lijkt vaak vanzelfsprekend in Nederland, maar dit is het niet. Door het veranderende klimaat en het intensieve gebruik van drinkwater voor bijvoorbeeld landbouw en recreatie wordt water steeds meer een kostbare grondstof. Maar hoe houden we het water in Almere schoon en veilig? Is er straks wel voldoende drinkwater? Hoe kunnen we waterverspilling voorkomen?