Voeding

Thema: voedsel

Gezond en duurzaam eten is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor jouw leefomgeving. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij voldoende voedingstoffen binnen krijgt, je bewust bent van jouw etenskeuzes en dat je zorgt voor een lage voedselafdruk. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want wanneer is eigenlijk iets “gezond”? Wat maakt voedsel nou “duurzaam”?

Binnen het thema “Voedsel” werkt Stad & Natuur aan vier maatschappelijke vraagstukken. Deze vraagstukken staan hieronder.

Let op: het aanbod van Stad & Natuur voor het voortgezet onderwijs wordt momenteel vernieuwd. Voor actuele informatie kun je contact met ons opnemen via educatie@stadennatuur.nl.

 

Gezond leven

Uit onderzoek van GGD Flevoland blijkt dat één op de vijf jongeren in Flevoland overgewicht heeft. Dit is niet alleen een probleem voor de gezondheid van deze jongeren, maar ook een probleem voor het milieu. Veel ongezonde eetgewoontes hebben namelijk een negatieve impact op het milieu. Denk daarbij aan het eten van veel vlees, of het afval dat geproduceerd wordt door fastfoodketens. Waar moet ik op letten om de gezondheid van een product te beoordelen? Hoe kan ik gezonde keuzes maken? Hoe kan je ook anderen motiveren om gezonder te eten? 

Eiwittransitie

Op dit moment is het grootste deel van het eiwit dat wij eten van dierlijke oorsprong. Vlees, melk, kaas en eieren bijvoorbeeld. Gemiddeld eten wij in Nederland meer dan 70 kilo vlees per persoon per jaar. Aan het eten van dierlijke eiwitten zitten veel nadelen, bijvoorbeeld als het gaat om natuurvervuiling en klimaatverandering. Daarom wordt steeds vaker de vraag gesteld: Kunnen wij wel op deze manier blijven eten? Hoe ziet mijn eigen eiwitconsumptie eruit? Hoe kunnen wij meer plantaardig eten?

Lokaal eten

Toast met avocado of een schaaltje kwark met banaan. Tegenwoordig is het heel gewoon, maar voordat dit op je bord ligt heeft jouw banaan of avocado al veel kilometers afgelegd. Door het wereldwijde transport van voedsel worden extra broeikasgassen uitgestoten en komen de lokale grondstoffen van exporterende landen onder druk te staan. Lokaal eten wordt steeds belangrijker. Waar komt jouw voedsel eigenlijk vandaan? Hoe maak je lokaal voedsel ook gezond en duurzaam? 

Voedselverspilling

Wereldwijd lijdt één op de acht mensen aan de gevolgen van honger of ondervoeding, terwijl er in veel westerse landen ontzettend veel voedsel wordt weggegooid. In Nederland gooien we per persoon per jaar gemiddeld 30 kilo voedsel weg. Zonde natuurlijk! Want dit kost niet alleen veel geld, maar zorgt er ook voor dat we de natuur onnodig veel belasten. Hoe kunnen we voor zorgen dat eten goed en eerlijk wordt verdeeld?  Wat kan je nog doen met “oud” eten? Kunnen we slimmer met voedsel omgaan?