1 Leerlinggericht
Projecten sluiten zich aan bij de leefwereld van de leerling, waarbij abstracte kennis wordt vertaald naar concrete en herkenbare situaties van de doelgroep. Hierin wordt een relatie gelegd tussen het dagelijks handelen van leerlingen en de maatschappelijke vraagstukken waarmee zij te maken hebben.
2 Waarden georiënteerd en kritisch denken
Projecten focussen zich op het stellen van vragen en het bekijken van vraagstukken vanuit meerdere perspectieven. Leerlingen krijgen de ruimte om met elkaar en anderen in gesprek te gaan over ideeën, en worden gestimuleerd om hun eigen waarden, houding en vaardigheden te ontwikkelen.
3 Participatie en samenwerking
Leerlingen worden betrokken bij realistische en betekenisvolle projecten, waarin zij actief participeren. Leerlingen zijn geen passieve ontvangers van kennis, maar actieve deelnemers in projecten die passen bij hun leefwereld waarin kennis wordt vergaard en toegepast.
4 Actie- en handelingsgericht
Projecten zijn niet strikt gefocust op theorie, maar richten zich vooral op het toepassen van kennis in de praktijk. Door het toepassen van kennis en competenties, krijgen leerlingen de gelegenheid om hun vaardigheden in echte situaties toe te passen.
5 Complexiteit en samenhang
Projecten zijn multidisciplinair en vakoverstijgend. De focus wordt gelegd op systematisch denken en het zoeken van verbanden. Maatschappelijke uitdagingen staan zelden op zichzelf en hebben vaak meer dan een oplossing. Creativiteit en vindingrijkheid staan hierbij voorop.
6 Onderzoekende houding
Leerlingen worden gemotiveerd een onderzoekende houding aan te nemen en zelf initiatief te tonen. Zij krijgen de ruimte om hun kennis en competenties op een creatieve manier in te zetten en om kritisch te zijn over al bestaande oplossingen.