Tweede jaarcongres van Stad & Natuur staat in het teken van participatie

Tweede jaarcongres van Stad & Natuur staat in het teken van participatie

Donderdag 19 april stond in het Vroege Vogelbos in het teken van prachtig weer én de tweede editie van het jaarcongres voor de vrienden van Stad & Natuur. Het overkoepelende thema was participatie: meedoen in het groen! 60 genodigden, vrienden van Stad & Natuur, hebben genoten van een informatieve bijeenkomst met genoeg mogelijkheden om te netwerken met de partners uit de stad. Daarnaast heeft Stad & Natuur dit congres aangegrepen om de nieuwe pay-off van de stichting te presenteren: Stad & Natuur werkt aan een groene en gezonde stad. Stad & Natuur levert in opdracht van de gemeente Almere een belangrijke bijdrage aan een groene-blauwe opzet van Almere en deze ambitie sluit natuurlijk naadloos aan op het gedachtegoed van de Floriade 2022 en Growing Green Cities.

De gasten werden door het Eksternest ontvangen met een heerlijke hightea op het terras, met uitzicht op de bomen die volop in de bloesem staan. Hierna volgde een programma binnen. Liesbeth Bronkhorst, directeur van Stad & Natuur heette iedereen welkom en presenteerde hoe Stad & Natuur inzet op participatie in de stad. Vervolgens werd het woord gegeven aan Frank van Bussel van de KNHM. Hij vertelde aan de hand van Almeerse voorbeelden hoe de KNHM kan bijdragen aan het vergroten van de sociale cohesie in Nederland, onder andere met behulp van het ondersteunen van groene initiatieven.

Het binnenprogramma werd afgesloten met panelgesprekken waarin er gesproken werd over het verbinden van groene initiatieven tussen verschillende organisaties, bewonersinitiatieven en gemeenten. “De groene en gezonde stad krijgt in Almere concreet vorm door de Stad & Natuur locaties verspreidt over de stad, zoals dit prachtige Vroege Vogelbos met schaapskooi en het Eksternest. Daarnaast spelen wij een verbindende rol tussen de partijen in Almere met één gezamenlijk doel: een groen en gezond Almere. Dit jaarcongres is hier een prachtig voorbeeld van” aldus Liesbeth Bronkhorst.

De actieve partijen in het Vroege Vogelbos, waaronder Stad & Natuur, de Almeerse Wolunie, IVN Almere en Landschapsbeheer Flevoland hebben de bezoekers van het jaarcongres kennis laten maken met hun prachtige plek in het Vroege Vogelbos. De rode draad van het verhaal: Er zijn ontzettend veel Almeerders actief om deze plek als parel in de stad te onderhouden. Dit alles is door dichter Justin Samgar van Poetry Pusher tot een mooi dichtwerk bij elkaar gebracht. Een korte passage hieruit:

Almere werkt
Want dat is de natuur van deze stad
Er is hier letterlijk en figuurlijk een bodem gelegd
om de natuur te verbinden met de stad
Almere werkt
Werkt aan een groene en gezonde stad
En dit wordt door jullie netwerk
en samenkomen in de natuur versterkt.

Stad & Natuur kijkt terug op een prachtige middag met een hoop nieuwe verbindingen en nieuwe groene herinneringen met onze partners uit de stad.

 

 

 

  

 

 

 

-