Oog in oog met schapen in het Vroege Vogelbos

Ontdek het Vroege Vogelbos, een van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere met een heerlijke wandeling van het IVN of een speurtocht van Stad & Natuur. Ook zijn de eerste lammeren geboren, die vanaf komend voorjaar weer ten strijde trekken tegen de hinderlijke Reuzenberenklauw. Trek nog wel even laarzen aan, want het bos is nog erg drassig! 

Wie door het Vroege Vogelbos loopt, wandelt door bijna 50 jaar geschiedenis. In 1972 werd de eerste boom aangeplant, nu is dit één van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere. Het bos dankt zijn naam aan het tv-programma ‘Vroege Vogels’ van de VARA dat hier jarenlang is opgenomen. 

Markante bomen
Midden in het Vroege Vogelbos bevindt zich een waterpoel. Ook groeien er veel markante bomen, zoals een amberboom, een watercipres en enkele forse canadapopulieren. Wil je ze allemaal ontdekken? Volg dan de Markante Bomenroute van het IVN Almere (2,6 km). En vergeet niet om meteen even een kijkje te nemen in de Bostuin. Een klein paradijsje in Almere, dat door vrijwilligers van het IVN wordt onderhouden.Ontmoet de schapen
Tijdens een wandeling door dit bos is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met de wandelende grasmaaiers in dit gebied: de Zwartbles, het Drents heideschaaphet Flevolander schaap en het Shetland schaap Zij bestrijden de reuzenberenklauw, die welig tiert in het Vroege Vogelbos. De schapen eten de toppen van deze planten, zodat ze geen bloemen vormen en zaad verspreiden. De kudde is het grootste deel van het jaar te vinden in de weides van het bos. Het kan zijn dat hierdoor tijdelijk routes door weides zijn afgesloten, je kunt dan je weg vervolgen via het fietspad. 

Lammeren
Inmiddels zijn er al meerdere lammeren in de Schaapskooi geboren. Je kunt ze goed bekijken via het Panoramaraam aan de voorzijde van de stal. We vragen je wel om je aan de coronaregels te houden, dus maximaal 1 gezin voor het raam of 1 persoon buiten gezinsverband. Honden mogen niet mee tot voor het raam, dit veroorzaakt onrust bij de schapen. Ook vragen we je om rustig te blijven, niet te hard te praten en niet op de ramen te bonken, ook om onrust in de kudde te voorkomen. Een deel van de ooien moet nog aflammeren en doet dat graag in alle rust. 

Wandelen en fietsen
Door het bos lopen verschillende fiets- en wandelpaden. Op de website van IVN Almere vind je veel leuke wandelroutes. Eropuit met de kids? Dan is de speurtocht Lammetje Luit (ca. 1,5 km) of de Wolf in Schaapskleren vast een succes. Je start bij de Schaapskooi en loopt onder de grote houten poort door met het vogelnest er bovenop. Volg vanaf daar de paaltjes. Je kunt de speurtocht online kopen. 

Eten en drinken
Het Eksternest is vanwege corona gesloten, maar heeft wel een take away. Met oa: 
- Koffie (diverse soorten)
- Chocolademelk
- Thee
- Gebak (diverse soorten)

De to go is geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Kijk even op hun facebookpagina voor actuele informatie. 

Locatie & parkeren
Muiderweg 8, Almere Haven
gratis