Verduurzaming Stad en Natuur bus

van a naar beter
14°C

Verduurzaming Stad en Natuur bus

Een groene bus voor een groene organisatie

Stad & Natuur heeft sinds 2016 een unieke locatie op wielen: de Stad en Natuur bus. Een oude Amerikaanse schoolbus die we in en rondom Almere inzetten om schoolkinderen met de natuur te verbinden. Deze markante bus rijdt op HVO synthetische diesel, een dieselsoort die schoner verbrandt en duurzamer is dan fossiele diesel, maar toch… een minpuntje. Om beter aan te sluiten bij onze visie op natuur, milieu en duurzaamheid, laten we de bus ombouwen tot een elektrisch voertuig. Want een elektrische bus is voor ons als groene organisatie natuurlijk veel logischer. Onze Stad en Natuur bus wordt daarom in 2023-2024 verduurzaamd. Zo leveren we straks óók met onze bus een positieve bijdrage aan een groene, gezonde en duurzame stad.

Een groene schoolbus

De Stad en Natuur bus is een belangrijke schakel tussen Almeerse scholen en onze educatielocaties. Afgelopen schooljaar namen 29.000 leerlingen deel aan onze lessen, de bus wordt daar regelmatig bij ingezet. Hij vervoert kinderen van en naar de groene locaties in en rondom Almere. Zo maakt de markante bus natuur- en milieuonderwijs bereikbaar voor alle Almeerse basisschoolkinderen. Inmiddels is hij zelfs uitgegroeid tot onze zevende locatie, die ook op diverse Almeerse publieksevenementen staat.

Ombouw naar elektrisch

De bus wordt omgebouwd door XYZ Dynamics. Dit is een innovatief bedrijf opgericht door oud-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven die hun kennis en ervaring inzetten voor het elektrificeren van dieselaangedreven voertuigen. Inmiddels is de bus volledig ingemeten voor de technische ombouw. In het najaar komen er nog zonnepanelen op en dan gaat hij naar Eindhoven voor de ombouwfase. We passen het exterieur en interieur ook aan. Zo gaan we bijvoorbeeld van 30 naar 36 zitplaatsen. De bedoeling is om de Stad en Natuur bus medio 2024 weer in gebruik te nemen.

Showcase nieuwe technieken

De transformatie naar de Stad en Natuur bus 2.0 gebeurt met de nieuwste technieken. De omgebouwde bus maakt straks ook nog eens gebruik van door Stad & Natuur zelf opgewekte én opgeslagen energie. De wens is om in de bus de verhalen van deze nieuwe technieken te vertellen. Zo willen we kennis over elektrisch rijden, zonne- en windenergie en waterzuivering verder delen met het onderwijs.

Aangesloten partijen

De verduurzaming van de Stad en Natuur bus wordt mogelijk gemaakt door Rabobank Almere, Dare IT, Breedveld & Schröder en de bedrijven van ons partnerprogramma. We werken voor het project samen met XYZ Dynamics, Ultimum, Traffic Builders, Sharp Business Point Flevoland, SenS Solutions, EASY FM, Van der Wee belettering, Studio Weikamp Verstraten en A.M. Andersen Danish & Dutch designs.

Updates

We geven je graag updates over de verduurzaming van de Stad en Natuur bus.

[28 februari 2024] PRIJSUITREIKING FLEVOLANDSE CIRCULAIRE INNOVATIE TOP 20

Helaas behoren wij niet tot één van de drie winnaars, maar de nominatie voor de Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20 heeft er wél voor gezorgd dat we ons busproject aan een breed publiek hebben kunnen presenteren!

De verduurzaming van de Stad en Natuur bus is een uniek project en geeft perfect weer dat, hoe klein je organisatie ook is, je door slim samen te werken een verschil kunt maken. Zo werken we mee aan een circulaire wereld. Bovendien helpen we door middel van deze bus ook het circulaire verhaal te vertellen aan de jongste bewoners van Almere als we ze straks weer vervoeren van en naar de lessen ín een circulair product!

Ons nominatiefilmpje delen we bij deze, toch met gepaste trots. Het filmpje is hier te bekijken. En uiteraard feliciteren we de winnaars Stichting Circuloco, Startblock en de Groene Sluis.

[13 februari 2024] OMBOUWFASE EN... EEN NOMINATIE

De verduurzaming van de Stad en Natuur bus vordert gestaag. Ver weg van hometown Almere is XYZ Dynamics druk bezig met de technische ombouw.

In deze fase komen alle componenten voor de elektrische aandrijflijn binnen. Zo kan de installatie voortgezet worden. Als dat gereed is, is er nog een periode van testen. In de laatste fase komt de keuring dan ook nog om de hoek kijken.

En… we hebben ook nog een leuk nieuwtje: ons busproject is genomineerd voor de Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20!

Kortgeleden zijn hiervoor opnames gemaakt in de werkplaats. Projectleider Jochgem van Dijk heeft daarbij alles verteld over onze circulaire en (natuurlijk) geweldige oude Amerikaanse schoolbus. We hopen deze videoreportage binnenkort te kunnen laten zien. Nu duimen voor een goede jurybeoordeling eind februari…

De verwachting is dat de Stad en Natuur bus medio 2024 weer rijdt en in het volgende schooljaar volop te gebruiken is. Maar voorlopig staat ze nog zo!

[9 november 2023] EXTERIEUR EN INTERIEUR AANGEPAST

Deze bus rijdt 100% elektrisch. Bijna dan. Maar het staat vanaf nu wel op de buitenkant!

Zo is meteen duidelijk dat je de Stad en Natuur bus 2.0 ziet rijden, in plaats van de oude dieselversie. Met deze nieuwe wrapping staat het exterieur nu zowel in het teken van de natuur als duurzaamheid.

Er is daarnaast meteen wat in het interieur gewijzigd: er zijn nu namelijk 36 zitplaatsen in plaats van 30. Zo kunnen we voortaan ook grote groepen inclusief begeleiders vervoeren van school naar onze educatielocaties. Verder zijn er nu een aantal tafeltjes in de bus met daarop wetenswaardigheden en educatieve spelletjes over de natuur. Bovendien zijn de bankjes opnieuw gestoffeerd met een kek ‘eigen’ Stad & Natuur stofje.

Al met al ziet onze oude Amerikaanse schoolbus er weer helemaal opgefrist uit!

Nu is de volgende fase aangebroken: vanaf deze week staat de bus in Eindhoven voor de technische ombouw.

[28 september 2023] DE STAD EN NATUUR BUS 2.0

De Stad en Natuur bus wordt verduurzaamd. Sinds 2016 zetten we deze unieke locatie op wielen in om basisschoolkinderen te vervoeren van en naar de locaties waar natuureducatie plaatsvindt, in en rondom Almere. Deze oude Amerikaanse schoolbus rijdt nu nog op diesel, maar is straks misschien wel de duurzaamste bus die er in Almere rondrijdt!

Onmisbare schakel voor natuureducatie

De markante bus is een belangrijke schakel tussen Almeerse basisscholen en educatielocaties van Stad & Natuur. “Afgelopen schooljaar namen 29.000 leerlingen deel aan onze lessen, de bus wordt daar regelmatig bij ingezet,” vertelt Karin van Team Educatie. “Zo maakt onze bus natuur- en milieuonderwijs bereikbaar voor alle Almeerse basisschoolkinderen. Inmiddels is de bus zelfs uitgegroeid tot onze zevende locatie, die ook op diverse Almeerse publieksevenementen staat.”

Ombouw naar elektrisch

De schoolbus rijdt al op HVO synthetische diesel, een schonere en duurzamere dieselsoort, maar vanaf het begin is de ambitie geweest de bus verder te verduurzamen. Om beter aan te sluiten bij onze visie op natuur, milieu en duurzaamheid, wordt de bus nu omgebouwd tot een elektrisch voertuig. Projectleider Jochgem van Dijk: “De bus is inmiddels volledig ingemeten voor de technische ombouw. Op dit moment wordt zowel het exterieur als interieur nog aangepast. Zo gaan we bijvoorbeeld van 30 naar 36 zitplaatsen. De batterijen zijn besteld, binnenkort komen er zonnepanelen op voor stroom in de bus en dan gaat de ombouw naar elektrisch echt beginnen.”

Positieve bijdrage aan groene stad

Stad & Natuur zet nu een ‘gewone’ bus in, zodat schoolklassen nog steeds van en naar natuureducatielocaties gebracht kunnen worden. De bedoeling is om de verduurzaamde Amerikaanse schoolbus medio 2024 weer in gebruik te nemen. Dan leveren we óók met onze bus een positieve bijdrage aan een groene, gezonde en duurzame stad van de toekomst.