De savanne van het Noorden
15°C

ONTDEK

De unieke natuur van de Oostvaardersplassen

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere Buiten is de perfecte plek voor een ontdekkingstocht naar de Oostvaardersplassen en Nationaal Park Nieuw Land. In dit markante gebouw kom je alles te weten over dit unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. Er draaien informatieve films, er is een expositie en er is een zeer gevarieerd programma van (natuur)activiteiten voor jong en oud. Het bezoekerscentrum van Stad & Natuur is het startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. Uiteraard wordt hierbij nauw samengewerkt met Staatsbosbeheer en horecapaviljoen De Oostvaarders. Geniet van het prachtige uitzicht vanuit de panoramaruimte, het kraaiennest boven of bij Paviljoen de Oostvaarders, onder het genot van een cappuccino of een heerlijk broodje. In dit gebouw is een lift aanwezig.

Toegankelijkheid in de winter: Het Oostvaardersbos en het Kotterbos doen in de wintermaanden dienst als rustgebied voor de edelherten, heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. De gebieden zijn dan beperkt toegankelijk voor het publiek. Het natuurbelevingcentrum is wel bereikbaar met de auto, voor fietsers en wandelaars. Het pad tussen de fietsbrug bij het Oostrandpark en het Natuurbelevingcentrum blijft open.Volg voor actuele informatie over openstelling het boswachtersblog Oostvaardersplassen, Op dit blog zijn ook overzichtskaartjes te vinden. 

 

Uitbreiding Natuurbelevingcentrum

De uitbreiding van het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is in volle gang. Vanaf maandag 15 januari 2024 is het gebouw dicht, maar je kunt tijdens de sluiting nog steeds genieten van de prachtige fiets- en wandelroutes rondom het Natuurbelevingcentrum.

Het bestaande gebouw krijgt een andere indeling, het restaurant wordt groter en er komt een nieuw gedeelte met groepsruimten, leslokalen en een werkplaats. Wij informeren je graag over de stand van zaken en belangrijke updates. Ook vind je alvast een kleine preview van hoe het gebouw er straks uit komt te zien. Via deze link vind je de meest recente informatie. 

De dieren

Vogels én vogelaars van over de hele wereld bezoeken de Oostvaardersplassen. Het is een waar vogelparadijs en belangrijk overwinteringsgebied met veel zeldzame vogels, zoals de roerdomp en het baardmannetje. Er leeft een flinke kolonie aalscholvers. De zeearend heeft zich dankzij dit natuurgebied weer gevestigd in Nederland. De grote grazers zie je vanaf het Natuurbelevingcentrum vaak al van verre: grote kuddes Heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Met de verrekijkers in het natuurbelevingcentrum zijn ze tot in detail te bewonderen. Honden zijn helaas niet toegestaan in het gebied en het gebouw. 

Natuureducatie

Met zo’n bijzonder en groot natuurgebied in de buurt valt er een heleboel te beleven en te ontdekken! Schoolklassen zijn welkom voor het spannende programma van Stad & Natuur en Staatsbosbeheer. De kinderen zullen genieten van hun dagje leren buiten de klas. Klik hier voor het educatief programma voor basisonderwijs. 
Voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs zijn uiteraard ook welkom. Er is geen vast educatief aanbod, maar we denken graag samen na over de invulling van bijvoorbeeld een projectweek of studie-opdracht.

Activiteiten

Stad & Natuur en Staatsbosbeheer organiseren allerlei activiteiten vanuit het natuurbelevingcentrum. Er zijn grote festivals zoals Rolling Nature en mindfullnes-festival LOF. Of sportieve activiteiten in het nabijgelegen Kotterbos zoals Crossen door de Bossen. Verder zijn er gezinscolleges, ecokar-excursies, vogelwandelingen, sterrenkijk-avonden, Wildernis Onder Water-middagen of themadagen zoals World Wetlands Day of Wereld Trekvogeldag. In het weekend zijn er regelmatig hulpboswachters aanwezig om vragen te beantwoorden. De Vogelwacht organiseert lezingen en cursussen. Bekijk ook de website www.oostvaardersplassenalmere.nl voor een overzicht. 

Verhuur

Bij Paviljoen de Oostvaarders beleef je de prachtige natuur van de Oostvaardersplassen met alle zintuigen. Je kunt bij ons restaurant dagelijks koffie drinken, lunchen, vergaderen en borrelen na een wandeling. Maar ook je familiedag organiseren met een excursie, groen vergaderen of je verjaardag vieren. Bij Paviljoen de Oostvaarders kun je dagelijks groen vergaderen met duurzame catering in de Almerekamer of het Auditorium. Deze unieke vergaderlocatie is een inspirerende plek voor vergaderingen, trainingen en brainstormsessies. Kijk hier voor meer informatie of vul het formulier in. 

Architectuur

Het pand is ontworpen door Van Veen architecten en heeft verschillende verschijningsvormen. De entree, met zijn verticale vorm, is een bescheiden maar uitnodigend baken dat oprijst uit het vlakke land. Richting de Oostvaardersplassen wordt het gebouw steeds breder. Met op de kop een panoramaruimte die over de dijk letterlijk het natuurgebied in steekt. Hier eindigt het rumoer van de stad in een oase van rust. De zwarte kleur is ontleend aan het donkere silhouet van de grote grazers aan de horizon. Lees hier verder.

Vrijwilligerswerk of stage

Bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is al een grote groep vrijwilligers van Stad & Natuur actief, samen met de vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Zij ondersteunen het organiseren en begeleiden van activiteiten. Zo zijn er vrijwilligers die zelfstandig excursies verzorgen of helpen tijdens festivals. Verder zijn er vrijwilligers die basisscholen ontvangen en de opdrachten uitleggen aan kinderen. Er is genoeg te doen! Wil je ook vrijwilligerswerk doen of stage lopen? Klik dan hier voor vrijwilligerswerk en hier voor stage.

Het gebied

De ruige achtertuin van Almere

Almere (Buiten) heeft met de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, een bijzondere achtertuin van 5.600 hectare on-Nederlandse natuur. Riet, ruige grasvlaktes en waterplassen wisselen elkaar af. De zeearend heeft vanuit de Oostvaardersplassen ons land heroverd. Rondom de Oostvaardersplassen kun je goed fietsen, ook aan de Almeerse kant. Langs de route zijn verschillende uitkijkheuvels, vogelschermen en vogelkijkhutten te vinden. Het Natuurbelevingcentrum is een Toeristisch Overstap Punt (TOP). De auto kan hier gratis worden geparkeerd en de wandeling of fietstocht kan hier worden gestart. 

Vanaf het natuurbelevingcentrum heeft Staatsbosbeheer enkele korte wandelroutes uitgezet met paaltjes. En voor de fanatieke fietsers is een rondje Oostvaardersplassen uitgezet. Deze route is ongeveer 35 kilometer lang. Klik hier voor de route. 

Toegankelijkheid van het gebied in de winter
In de winter kan Staatsbosbeheer een deel van het bos rondom het natuurbelevingcentrum afsluiten om de rust voor de grote grazers te garanderen. Lees hier meer over de afsluiting en wat dat betekent voor bezoekers.

Bezoekersinfo

Adres

Oostvaardersbosplaats 1
1336 RZ Almere

Kom met de AllGobus!

Openingstijden

Tijdelijk gesloten

Vanwege uitbreiding van het gebouw is het natuurbelevingcentrum tijdelijk gesloten. 

Bezoekers van het natuurgebied blijven ondertussen van harte welkom: de parkeerplaats blijft toegankelijk voor wandelaars en fietsers. 


Van woensdag t/m zondag van 11:00 tot 15:00 uur staat de foodtruck van Paviljoen de Oostvaarders voor het gebouw. Meer info en het foodtruck menu is te vinden op: https://paviljoendeoostvaarders.nl/

 

Op onderstaande website staat de meest actuele informatie:  http://ovpalmere.nl/uitbreidingnbc

 

Partners

De Oostvaardersplassen worden beheerd door Staatsbosbeheer. Stad & Natuur is de beheerder van het natuurbelevingcentrum. In samenwerking met Staatsbosbeheer, gemeente Almere en Almere City Marketing worden door Stad & Natuur verschillende activiteiten in en rond het gebouw aangeboden. De horeca en zaalverhuur wordt verzorgd door Paviljoen de Oostvaarders. Het IVN Almere organiseert af en toe een excursie door het Oostvaardersbos. De Vogel- en natuurwacht organiseert regelmatigcursussen, lezingen en excursies. Uniek Yoga verzorgt onder andere mindfulness-wandelingen. ICT wordt verzorgd door Ultimum.

Veelgestelde vragen

Stad & Natuur en Staatsbosbeheer organiseren veel activiteiten voor bezoekers. Op de begane grond kun je bij Paviljoen de Oostvaarders terecht voor koffie en thee met iets lekkers erbij, maar ook voor een heerlijke lunch en diner. Op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen. Met één van de vaste verrekijkers kun je de dieren van nog dichterbij zien. Op de eerste verdieping is ook een mooie expositie over de Oostvaardersplassen. Er is een kinder-speurtocht verkrijgbaar door de expositie tegen betaling, er is een boekenhoekje voor kinderen en soms staan er thematafels met zoekkaarten, spellen, opgezette dieren en dergelijken. Verder zijn ook folders en ander informatiemateriaal verkrijgbaar. In het Auditorium kun je informatiefilmpjes over de Oostvaardersplassen en het gebouw bekijken. De Almerekamer en het Auditorium lenen zich uitstekend voor vergaderingen, (familie)bijeenkomsten, etc. Helemaal bovenin geeft het Kraaiennest een nog mooier uitzicht over het gebied. Geniet hier van de vogelgeluiden, het weidse uitzicht of zoek de dieren met de telescoop. Vanaf het Natuurbelevingcentrum starten enkele wandelroutes. En het Natuurbelevingcentrum ligt aan een fietspad, dat rond de Oostvaardersplassen voert.
Stad & Natuur en Staatsbosbeheer organiseren allerlei activiteiten vanuit het natuurbelevingcentrum. Denk aan lezingen, festivals, kinderactiviteiten, sportactiviteiten etc. In samenwerking met Staatsbosbeheer en de lokale Vogelwacht en IVN-afdeling worden er excursies aangeboden aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. In het weekend zijn er regelmatig hulpboswachters van Staatsbosbeheer aanwezig om vragen te beantwoorden. In het auditorium is een informatiefilm te zien. De Vogelwacht organiseert regelmatig een Vogelkijkmiddag.
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is goed bereikbaar met de auto. Het parkeerterrein beschikt over twee invalidenparkeerplaatsen. Vanaf daar is het zo’n 300 meter tot het natuurbelevingcentrum. Mocht dit te ver zijn, dan kun je tijdens openingstijden aanbellen bij de slagboom. Hier kunnen mensen die slecht ter been zijn afgezet worden. De auto kan vervolgens op het grote parkeerterrein gezet worden. In het gebouw is een lift aanwezig die naar de eerste verdieping gaat. Het Kraaiennest is alleen per trap bereikbaar. Het Frans Verapad en het Uilenpad zijn halfverharde routes, die ook met een rolstoel goed begaanbaar zijn. De route naar de Jan van den Boschheuvel is ook halfverhard en goed toegankelijk.
De randen van het natuurgebied zijn goed toegankelijk en hier bevinden zich wandel- en fietspaden. De kern van het Oostvaardersplassengebied is alleen toegankelijk onder begeleiding van Staatsbosbeheer. Kijk voor excursies op www.staatsbosbeheer.nl. In de winterperiode sluit Staatsbosbeheer een deel van het Oostvaardersbos en de wandel- en fietspaden af, in verband met de winterrust van de edelherten. Hier wordt uitleg gegeven.
Honden zijn niet toegestaan in het Natuurbelevingcentrum en de gehele strook natuur aan de rand van de Oostvaardersplassen.
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders heeft de volgende openingstijden: maandag t/m zondag van 10-17 uur.
Dat kan via www.paviljoendeoostvaarders.nl
Het Natuurbelevingcentrum wordt geëxploiteerd en geprogrammeerd door Stad & Natuur, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft een eigen bezoekerscentrum aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer beheert het terrein en is verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van de wandel- en fietspaden en geeft excursies. De horeca in de Oostvaarders wordt verzorgd door Paviljoen de Oostvaarders.
Ja. Voor sommige activiteiten, zoals workshops en excursies, worden deelnamekosten gevraagd. Dit wordt van te voren aangegeven in de activiteitenkalender op onze website.
Voor andere vragen over natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, stuur een e-mail naar info@stadennatuur.nl of bel met 036 5475050.