Altijd van alles te zien en te beleven
15°C

ONTDEK

Beleef de natuur van Almere op de Kemphaan

Stadslandgoed de Kemphaan is voor veel inwoners van Almere een geliefde plek voor een uitje. Er is voor jong en oud altijd van alles te zien, te ontdekken en te beleven. Stad & Natuur draagt hier graag aan bij met een educatief bos, dieren zoals varkens en schapen, het aanbieden van lessen voor het onderwijs en het organiseren van workshops en evenementen in de vakanties en weekenden. Meer weten over de Kemphaan? Kijk dan op www.kemphaan.nl

De dieren

De dieren horen bij de Kemphaan en wie er regelmatig komt, raakt steeds meer betrokken bij het wel en wee van de dieren. Stad & Natuur heeft op de Kemphaan een schaapskooi met geiten en schapen. Daarnaast is er een varkenskot met Husumer varkens. Ook staat er in de tuin naast het gebouw van Stad & Natuur een bijenstal met miljoenen bijen! Verder vind je op de Kemphaan onder meer koeien, apen en exotische dieren bij de andere deelnemende partijen!

Activiteiten

Vanuit het gebouw van Stad & Natuur op de Kemphaan bieden verrassende en leerzame activiteiten en evenementen. Het hele jaar is er van alles te doen waaronder speurtochten en workshops in de vakanties, evenementen zoals de Kriebelbeestjesdag, het Zomerfestival en de Nacht van de Nacht. Of verken het landgoed over de vele wandelpaden, via fietspaden en het mountainbikepad. 

Het Zintuigenbos

Op Stadslandgoed de Kemphaan heeft Stad & Natuur een Zintuigenbos gerealiseerd. Een educatief en recreatief bos voor iedereen, met of zonder beperking. Het bestaat uit vijf zintuigenkamers, allemaal gericht op één van de zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Ook is er nog een zesde zintuigenkamer, waar het evenwichtszintuig centraal staat. De ingang van het Zintuigenbos vind je tegenover Stad & Natuur, Kemphaanstraat 1.

Natuureducatie

Het hele jaar door zijn klassen van het primair en voortgezet onderwijs welkom op de Kemphaan voor verschillende lessen en programma’s op maat. Denk aan lessen rond het thema seizoenen of bijen. Elk jaar wordt het programma vernieuwd. Kijk voor meer informatie op www.stadennatuur.nl/inschrijven. Ook voor stagiairs is er volop ruimte bij Stad & Natuur om opdrachten uit te voeren. Kijk dan hier

Vrijwilligerswerk of stage

Bij Stad & Natuur op de Kemphaan zijn veel vrijwilligers en stagiairs actief. Zij helpen bijvoorbeeld bij het verzorgen van onze schapen, geiten en varkens. Daarnaast helpen zij bij lessen en ondersteunen ze tijdens vakanties en bij workshops en evenementen. Wil je ook vrijwilligerswerk doen of stage lopen? Klik dan hier voor vrijwilligerswerk en hier voor stage.

Verhuur

Onze Waterzaal is voor zakelijke en educatieve doeleinden te huur. In de Waterzaal heb je uitzicht over de vlonder en het water. Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden. Heb je interesse? Vul dan het aanvraagformulier zaalverhuur in.

Het gebied

Ontdek wat er nog meer te doen is op de Kemphaan

Stadslandgoed de Kemphaan is de plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit, niet ver buiten de stad. Je bent er zo! Met pannenkoeken, biologische producten, een dierentuin, klimparadijs, apen en de mogelijkheid tot overnachten. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende wandel- en fietsroutes en is de Kemphaan een Toeristisch Overstap Punt (TOP). Kom ravotten in het Zuiderzeespeelbos of ontdek de verborgen speeltuin voor de schaapskooi. Vervelen is geen optie, vies worden wel!

Bezoekersinfo

Adres

Kemphaanstraat 1
1358 AD Almere

Kom met de Allgobus!

Openingstijden

Op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur.

 

PARTNERS

Stad & Natuur werkt op de Kemphaan samen met alle participanten en organisaties op het terrein, waaronder Staatsbosbeheer, Familie- en pannenkoekenrestaurant de Kemphaan, Buitengewoon Lekker, Almere Jungle, Stadsboerderij, Groen [en] Meer, de reclassering, bierbrouwerij de Kemphaan, Fun Forest, Natuurcamping de Kemphaan en Kindervakantieland. Kijk voor meer informatie over deze partners op www.kemphaan.nl.
ICT wordt verzorgd door Ultimum.

VEELGESTELDE VRAGEN

Met de fiets: Vanuit Almere Stad West of Centrum kom je langs het kasteel via het Fongerspad en vervolgens over het Kerkuilenpad (richting fietsknooppunt 36). Sla aan het eind linksaf naar het fietstunneltje, als je daar onderdoor gaat kom je op het stadslandgoed uit. Vanuit Almere Stad Oost of Almere Buiten kun je ook langs de Hoge Vaart fietsen over het Vier Bruggenpad of het Michauxpad (richting fietsknooppunt 88). Via het Kemphaanpad kom je dan op de Kemphaan. Vanuit Almere Haven fiets je via het eerder genoemde Kerkuilenpad of het Stevenspad (richting fietsknooppunt 36) naar de Kemphaan. Openbaar vervoer/te voet: De buslijnen 150, 156, 159 en 160 stoppen bij halte de Kemphaan. Vanaf deze halte loop je meteen het stadslandgoed op. Kijk op https://reizen.keolis.nl/nl/allgo/reisplanner/naar/almere--infopunt-de-kemphaan voor de route. Met de auto: Stadslandgoed de Kemphaan ligt in Almere aan de Waterlandseweg. De Waterlandseweg is per auto makkelijk bereikbaar vanaf de Veluwedreef in Almere Stad, de A6 (afrit 5 richting Utrecht) of de A27 (afrit 36 richting Almere). Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen.
Het terrein van de Kemphaan is een openbaar gebied dat altijd geopend is. Je kunt hier dus altijd terecht voor een wandeling over het terrein of door het omliggende bos. De deelnemers hebben verschillende openingstijden. Stad & Natuur is geopend van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden. In de weekenden worden er regelmatig activiteiten georganiseerd waarvoor het gebouw ook geopend kan zijn. De schaapskooi van Stad & Natuur is niet toegankelijk, vaak lopen de dieren buiten.
Check vooral www.kemphaan.nl. Je kunt altijd op de Kemphaan terecht voor een wandel- of fietstocht over het landgoed of in het omliggende bos. Je kunt een kijkje nemen bij onze dieren: de schapen, geiten en varkens rondom het gebouw van Stad & Natuur. In de activiteitenkalender op onze website vind je een actueel overzicht van de activiteiten die Stad & Natuur organiseert. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in Familie- en pannenkoekenrestaurant de Kemphaan, in de Almere Jungle en bij restaurant Buitengewoon Lekker in het Buitencentrum.
Ja, je kunt het stadslandgoed gratis bezoeken. Bij sommige evenementen of activiteiten wordt entree gevraagd. Dit wordt in de publiciteit en op onze website aangegeven.
Stad & Natuur organiseert zelf geen kinderfeestjes op de Kemphaan. Maar op het stadslandgoed zijn mogelijkheden genoeg om zelf een feestje te organiseren. Zet bijvoorbeeld zelf een leuke speurtocht uit langs de verschillende dieren (geen lintjes o.i.d. laten hangen). Maar ook in het omliggende bos kun je een spannende wandeling maken. Je kunt zelf allerlei vragen verzinnen rondom verschillende thema's, zoals rovers, schatten, kabouters, dieren, bomen, etc. Op de Kemphaan zijn diverse mooie plekken waar je kunt picknicken. Maak bijvoorbeeld van te voren een knapzak met wat lekkers voor elk kind. Ook kun je gebruik maken van bestaande wandelroutes van Staatsbosbeheer of arrangementen van restaurants Familie- en pannenkoekenrestaurant de Kemphaan en Buitengewoon Lekker. Kijk ook op www.kemphaan.nl onder arrangementen voor kinderfeestjes die je bij andere partijen op het landgoed kunt doen.
De Waterzaal en Weidezaal in het gebouw van Stad & Natuur zijn te huur voor o.a. vergaderingen. Mail naar info@stadennatuur.nl voor de mogelijkheden. Bij de andere partijen op het stadslandgoed zijn ook verhuurmogelijkheden. Kijk daarvoor op kemphaan.nl of op de website van de desbetreffende partij.
De paden op het stadslandgoed zijn verhard en dus toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn invalidenparkeerplaatsen en er is een invalidentoilet aanwezig in het gebouw van Stad & Natuur, dat tijdens kantooruren en evenementen geopend is. Het gebouw is ook toegankelijk via een hellingbaan. Het Landgoedpad is half verhard en daarom voor de meeste rolstoelgebruikers (en kinderwagens) toegankelijk. Tegenover het gebouw van Stad & Natuur is het zintuigenbos te vinden. Dit inclusieve bos heeft een rolstoelvriendelijk pad. De overige paden op het stadslandgoed zijn natuurlijk aangelegde paden van zand, klei of gras en daardoor slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook andere partijen op het landgoed hebben voorzieningen voor rolstoelgebruikers.
Ja, in de centrale hal. Deze is tijdens openingstijden van Stad & Natuur bereikbaar. Op het stadslandgoed zijn meerdere AED's aanwezig.
Direct naast het stadslandgoed ligt Natuurcamping de Kemphaan. De camping is open van april tot en met oktober voor tenten, caravans en campers. Honden zijn toegestaan. http://www.camping-almere.nl/ Groepen kunnen gebruik maken van ruimten in Kindervakantieland, wanneer er op dat moment geen groepsreserveringen zijn. Het vakantiehuis is voorzien van alle gemakken, zoals een professionele keuken, ruime eetzaal, (re-)creatieve ruimte en slaapkamers met stapelbedden. Voor meer informatie: www.kindervakantieland.nl Direct achter het stadslandgoed ligt Lodgerie het Groene Geheim, waar je ook kunt overnachten. www.lodgerie.nl
Nee, voor alle dieren geldt dat zij speciaal voer krijgen dat qua samenstelling en hoeveelheid precies op het dier is afgestemd. Wanneer de dieren extra gevoerd worden, worden ze al snel te dik of krijgen ze spijsverteringsproblemen. Drachtige dieren krijgen bovendien vaak te grote jongen, wat leidt tot problemen bij de bevalling. En als bezoekers ze voeren, worden ze vaak opdringerig omdat ze dat dan van alle bezoekers verwachten.
Honden zijn van harte welkom op het stadslandgoed, mits aangelijnd. Honden zijn niet toegestaan op de vlonders bij de Apeneilanden, in de stal van de Stadsboerderij en in de schaapskooi. Op de wandelpaden geldt ook dat de hond aangelijnd moet zijn, net als in de overige gebieden van Staatsbosbeheer.
Op de site van de imkervereniging vind je namen en contactgegevens van imkers die bijenzwermen kunnen komen weghalen: https://almere.bijenhouders.nl/
Kijk voor andere vragen over de het stadslandgoed op www.kemphaan.nl of stuur een e-mail naar info@kemphaan.nl.