NME Almere Poort

Van bos tot strand
13°C

NME Almere Poort

Focus op zand, strand en water.

Almere Poort is volop in ontwikkeling. Op verzoek van de gemeente Almere ontwikkelt Stad & Natuur in dit stadsdeel een nieuw natuur- en milieueducatie-arrangement. De focus ligt daarbij op de thema’s zand, strand en water. De komende jaren wordt de programmering verder uitgebreid. Ook wordt er bekeken hoe er een locatie op het Almeerderstrand kan worden gerealiseerd.

 

 

Project

De gemeente Almere wil graag dat Stad & Natuur in elk stadsdeel aanwezig is, met zowel een programmering als een fysieke locatie. Daarom zijn wij in 2014 in het nieuwe stadsdeel Almere Poort gestart met een nieuw natuur- en milieueducatie-arrangement (fase 1). Naast het Klokhuis werd een appelboomgaard aangelegd, de Stad en Natuur bus deed dienst als mobiele locatie en de Sterrenschool bood ruimte voor het organiseren van activiteiten. Van deze laatste locatie hebben we inmiddels in goed overleg weer afscheid genomen. Voor fase 2 is een Waterbeleefcentrum voorzien en opgenomen in de gemeentelijke begroting. 

Stad & Natuur in Poort en Pampus

In 2021 hebben we samen met de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar de actualisatie van het NME-arrangement in Almere Poort. Daaruit bleek dat organisaties en inwoners graag samenwerken met Stad & Natuur en een belangrijke rol zien voor de taken en rol van Stad & Natuur in Almere Poort en in de toekomst ook in Almere Pampus. Naar aanleiding daarvan hebben we in 2022 de educatieve programmering uitgebreid met een aantal nieuwe lessen.

Waterbeleefcentrum

Daarnaast zijn we gestart met verkenningen naar de realisatie van een Waterbeleefcentrum. Dit moet een plek worden waar we bezoek kunnen ontvangen, waar we onze programmering verder kunnen uitrollen en waar ondernemers herkenbaar en duurzaam aanwezig kunnen zijn.

Doel van het project

Onze programmering in Almere Poort focust zich met name op de thema’s strand, zand en water. Daarmee willen we inwoners van Almere Poort – en in een later stadium ook de rest van Almere –betrekken bij het strand en bewustzijn creëren over leven met water. Een groot deel van de activiteiten vindt plaats op het Almeerderstrand. Vaak werken we daarbij samen met culturele broedplaats StrandLAB Almere en lokale kunstenaars en workshopleiders.

Educatief programma

Een van de nieuwe lessen voor scholen is ‘De Natuurdetective is gestrand’. Een leerzame les waarbij kinderen samen met de natuurdetective op het strand op zoek gaan naar sporen uit de natuur. Ook de les ‘Dijken, polders en water’, speciaal voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs, is nieuw ontwikkeld. Vanaf schooljaar 2022-23 zijn de nieuwe lessen op het Almeerderstrand in ons jaarprogramma opgenomen.

Publieksactiviteiten

Naast een educatief programma organiseren we verschillende publieksactiviteiten op het Almeerderstrand. Zoals het Zandsculpturenfestijn, waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan als zandkunstenaar. Kinderen kunnen meedoen met een modderactiviteit en speuren naar sporen op het strand. Daarnaast vinden er diverse workshops plaats, waaronder het bouwen van een kettingreactie en de workshop strandjutten. We sluiten het strandseizoen af met een festival dat helemaal in het teken staat van strand en water. Het jaar sluiten we af met een Winterfeest.

Pop-uplocatie

De Stad en Natuur bus is inmiddels uit de running en we zijn gestart met een project om de bus te verduurzamen. Zolang we het op het Almeerderstrand zonder vaste locatie moeten stellen, maken we gebruik van een grote strandtent. Dankzij de opvallende kleuren is de tent een echte eyecatcher. Met de kreet ‘Laat je in de tent lokken’ dagen we het publiek uit om deze pop-uplocatie te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten.

Samenwerkingspartners

Opdrachtgever is de gemeente Almere. Daarnaast werken we in dit project nauw samen met partners als StrandLAB Almere en diverse lokale kunstenaars en workshopleiders. Zonder deze samenwerkingen zouden veel activiteiten niet mogelijk zijn. Maar bovenal zien wij deze cross-over met kunst en cultuur, horeca en events als een duidelijke meerwaarde voor natuur- en milieueducatie.

Toekomstige samenwerkingen

Als Almere Poort helemaal ontwikkeld is en de plannen voor Almere Pampus concreet zijn, liggen toekomstige samenwerking met andere partijen voor de hand. Denkbaar is bijvoorbeeld een combinatie met activiteiten in Pampushout. Hierop vooruitlopend kijken we nu al hoe we kunnen komen tot een verdere samenwerking met andere partijen die actief zijn in dit stadsdeel. 

UPDATES

We geven je graag updates rond de ontwikkelingen van het NME-programma in Almere Poort.

[30-11-2022] Kampvuurtjes, broodjes bakken, live akoestische muziek, winterse workshops voor kinderen, glühwein, sfeervolle verlichting en nog veel meer. Deze winterse ingrediënten vind je tijdens het Winterfeest op zaterdag 10 december van 15.00 tot 19.00 uur op het Almeerderstrand. Stad & Natuur organiseert dit gratis winterse evenement voor het eerst.

Tussen 15.00 en 19.00 uur ontvangt onze bijzondere gastvrouw jou en je ouders. Je kunt van alles doen. Een broodje bakken boven een vuurschaal met Erik Fakkeldij en Joost Bosker. Je warm dansen bij de silent disco met DJ Kringloop. Rondom het kampvuur luisteren naar singer-songwriter Daniel van der Zee. Een kerstbal versieren met Leonie van der Voort. En je laten verrassen door Gerard Poot, hij vertelt een winters verhaal en doet goocheltrucs. Kleur in Cultuur leert je schemer- en nacht fotograferen en geeft een workshop kaarsen pimpen. Voor de stoere kinderen (en ouders) is er Archery Tag: test je pijl & boog skills.

Strandrestaurant Poortdok zorgt tijdens het Winterfeest voor drankjes en hapjes in Winterse stijl.

Praktisch
De workshops zijn gratis, alles is op basis van open inloop. Aanmelden is niet nodig. Houd er rekening mee dat het koud kan zijn op het strand. De activiteiten vinden plaats tussen strandrestaurant Poortdok en het atelier van StrandLAB Almere. Je start bij de Stad & Natuurtent bij Strandrestaurant Poortdok. Ook bij minder mooi weer gaat het evenement door, een aantal activiteiten ijn in tenten of binnen bij StrandLAB.

Elke dag is een stranddag.