NME Almere Poort

Elke dag is een stranddag
7°C

NME Almere Poort

Focus op zand, strand en water.

Almere Poort is volop in ontwikkeling. Op verzoek van de gemeente Almere ontwikkelt Stad & Natuur in dit stadsdeel een nieuw natuur- en milieueducatie-arrangement. De focus ligt daarbij op de thema’s zand, strand en water. De komende jaren wordt de programmering verder uitgebreid. Ook wordt er bekeken hoe er een locatie op het Almeerderstrand kan worden gerealiseerd.

 

 

Project

De gemeente Almere wil graag dat Stad & Natuur in elk stadsdeel aanwezig is, met zowel een programmering als een fysieke locatie. Daarom zijn wij in 2014 in het nieuwe stadsdeel Almere Poort gestart met een nieuw natuur- en milieueducatie-arrangement (fase 1). Naast het Klokhuis werd een appelboomgaard aangelegd, de Stad en Natuur bus deed dienst als mobiele locatie en de Sterrenschool bood ruimte voor het organiseren van activiteiten. Van deze laatste locatie hebben we inmiddels in goed overleg weer afscheid genomen. Voor fase 2 is een Waterbeleefcentrum voorzien en opgenomen in de gemeentelijke begroting. 

Stad & Natuur in Poort en Pampus

In 2021 hebben we samen met de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar de actualisatie van het NME-arrangement in Almere Poort. Daaruit bleek dat organisaties en inwoners graag samenwerken met Stad & Natuur en een belangrijke rol zien voor de taken en rol van Stad & Natuur in Almere Poort en in de toekomst ook in Almere Pampus. Naar aanleiding daarvan hebben we in 2022 de educatieve programmering uitgebreid met een aantal nieuwe lessen.

Waterbeleefcentrum

Daarnaast zijn we gestart met verkenningen naar de realisatie van een Waterbeleefcentrum. Dit moet een plek worden waar we bezoek kunnen ontvangen, waar we onze programmering verder kunnen uitrollen en waar ondernemers herkenbaar en duurzaam aanwezig kunnen zijn.

Doel van het project

Onze programmering in Almere Poort focust zich met name op de thema’s strand, zand en water. Daarmee willen we inwoners van Almere Poort – en in een later stadium ook de rest van Almere –betrekken bij het strand en bewustzijn creëren over leven met water. Een groot deel van de activiteiten vindt plaats op het Almeerderstrand. Vaak werken we daarbij samen met culturele broedplaats StrandLAB Almere en lokale kunstenaars en workshopleiders.

Educatief programma

Een van de nieuwe lessen voor scholen is ‘De Natuurdetective is gestrand’. Een leerzame les waarbij kinderen samen met de natuurdetective op het strand op zoek gaan naar sporen uit de natuur. Ook de les ‘Dijken, polders en water’, speciaal voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs, is nieuw ontwikkeld. Vanaf schooljaar 2022-23 zijn de nieuwe lessen op het Almeerderstrand in ons jaarprogramma opgenomen.

Publieksactiviteiten

Naast een educatief programma organiseren we verschillende publieksactiviteiten op het Almeerderstrand. Zoals het Zandsculpturenfestijn, waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan als zandkunstenaar. Kinderen kunnen meedoen met een modderactiviteit en speuren naar sporen op het strand. Daarnaast vinden er diverse workshops plaats, waaronder het bouwen van een kettingreactie en de workshop strandjutten. We sluiten het strandseizoen af met een festival dat helemaal in het teken staat van strand en water. Het jaar sluiten we af met een Winterfeest.

Pop-uplocatie

De Stad en Natuur bus is inmiddels uit de running en we zijn gestart met een project om de bus te verduurzamen. Zolang we het op het Almeerderstrand zonder vaste locatie moeten stellen, maken we gebruik van een grote strandtent. Dankzij de opvallende kleuren is de tent een echte eyecatcher. Met de kreet ‘Laat je in de tent lokken’ dagen we het publiek uit om deze pop-uplocatie te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten.

Samenwerkingspartners

Opdrachtgever is de gemeente Almere. Daarnaast werken we in dit project nauw samen met partners als StrandLAB Almere en diverse lokale kunstenaars en workshopleiders. Zonder deze samenwerkingen zouden veel activiteiten niet mogelijk zijn. Maar bovenal zien wij deze cross-over met kunst en cultuur, horeca en events als een duidelijke meerwaarde voor natuur- en milieueducatie.

Toekomstige samenwerkingen

Als Almere Poort helemaal ontwikkeld is en de plannen voor Almere Pampus concreet zijn, liggen toekomstige samenwerking met andere partijen voor de hand. Denkbaar is bijvoorbeeld een combinatie met activiteiten in Pampushout. Hierop vooruitlopend kijken we nu al hoe we kunnen komen tot een verdere samenwerking met andere partijen die actief zijn in dit stadsdeel. 

UPDATES

We geven je graag updates rond de ontwikkelingen van het NME-programma in Almere Poort.

[14 november 2023] TESTIMONIAL IDA FEDDES – PROJECT EDUCATIEF WATEREXPERIMENT

‘Een leuk en leerzaam inkijkje in de praktijk’

Komend jaar zal Stad & Natuur op het Almeerderstrand de switch maken van een pop-upstrandtent naar een vaste locatie. Op deze plek willen we bezoekers dan ook laten experimenteren met water. In nauwe samenwerking met het Almeerse onderwijs zijn hiervoor diverse educatieve waterspeel- en leertoestellen bedacht en ontworpen.

Eerst hebben eerstejaars technasiumleerlingen van Helen Parkhurst ideeën bedacht. Daarna kregen studenten Engineering bij Windesheim in Almere de opdracht om de beste ideeën van de scholieren uit te werken en te vertalen naar een betaalbaar en productieklaar ontwerp. Ida Feddes, docent Engineering bij Windesheim, blikt terug op een leuke en leerzame samenwerking.

Levensechte voorbereiding

Ida vond het erg nuttig om haar studenten aan deze opdracht te laten werken. ‘Ze hebben niet alleen geleerd om na te denken over het ontwerpen van educatieve producten voor kinderen, maar ook ervaring opgedaan met het maken van een ontwerp voor een echte opdrachtgever. Het gaf ze een levensecht inkijkje in welke aspecten je in zo’n ontwerpproces allemaal kunt tegenkomen,’ aldus de docent.

Bij Engineering leren de studenten diverse producten te ontwikkelen. Ida: ‘Door deze opdracht voor Stad & Natuur doen ze ervaring op met ontwerpprojecten. Daarmee is dit project een goede voorbereiding op hun comakership en afstuderen.’

Leuke en leerzame samenwerking

De samenwerking met de technasiumleerlingen van Helen Parkhurst was ook een mooi aspect volgens Ida. ‘Dit was een leuke en leerzame samenwerking, waarbij de studenten de ideeën van de scholieren als input konden gebruiken. Daarnaast hebben de studenten de leerlingen geïnterviewd als doelgroep voor hun eigen ontwerp. De scholieren waren ook aanwezig bij de tussentijdse presentatie en konden zien hoe hun ideeën zijn meegenomen in de ontwerpen van de studenten.’

‘We zijn ook blij dat Stad & Natuur door deze opdracht een bijdrage wil leveren aan het projectonderwijs van Windesheim en zo invulling geeft aan de praktijkkant van het ontwerpen,’ besluit Ida.

[21 september 2023] TESTIMONIALS KAS EN BRENDA - PROJECT EDUCATIEF WATEREXPERIMENT

‘De praktijk is soms tegengesteld aan de wensen van de opdrachtgever’

Op het Almeerderstrand werkt Stad & Natuur aan de realisatie van een vaste locatie. Het is de bedoeling dat daar ook waterspeel- en leertoestellen komen, waar volop met water kan worden geëxperimenteerd. We vroegen scholieren en studenten om met ons mee te denken. Zoals Brenda en Kas, twee studenten Engineering bij Windesheim in Almere.

Kas: ‘In opdracht van Stad & Natuur hebben we drie concepten  gemaakt voor educatieve en interactieve watertoestellen. Eerst hebben technasiumleerlingen van Helen Parkhurst ideeën bedacht voor zo’n speel- en leertoestel. Daarna mochten wij de beste ideeën uitwerken in een ontwerp.’

Brenda: ‘Het idee was dat we een educatief waterexperiment zouden ontwerpen waarmee kinderen spelenderwijs iets kunnen leren over water. Aan het begin van het project zijn we langs geweest bij Helen Parkhurst om te kijken naar hun ideeën. Het was leuk om de oplossingen van de scholieren te zien.’

Kas: ‘Ja, dat vond ik ook. Het was leuk en leerzaam om samen te werken met ze. Zo zie je hoe anderen over hetzelfde vraagstuk nadenken. Echt interessant!’

Brenda: ‘Ik heb de ‘WipWapWater’ ontworpen die functioneert als pomp. Achter de wipwap staat een grote buis waar het water in naar boven komt op het moment dat je wipwapt. De buis is een soort maatbeker waar je twee dingen van kan leren. Je kan aflezen hoeveel water je voor bepaalde dagelijkse bezigheden gebruikt. En je kan ook leren hoeveel water sommige dieren uit Flevoland dagelijks drinken. Zo wil ik onder andere duidelijk maken hoeveel water je eigenlijk gebruikt zonder erbij na te denken.’ 

Kas: ‘Het was een uitdagende opdracht. Ik had niet verwacht dat het zó lastig zou zijn om iets te ontwerpen voor kinderen wat én leuk genoeg is zodat ze het gebruiken én educatief genoeg is zodat ze er ook echt wat van opsteken. Bovendien is de praktijk soms tegengesteld aan de wensen van de opdrachtgever. Daardoor kom je als ontwerper soms voor moeilijke afwegingen te staan.'

[31 augustus 2023] TESTIMONIAL ANITA VAN LEEUWEN - KOBUS - PROJECT EDUCATIEF WATEREXPERIMENT

‘In het contact met de praktijk valt het kwartje pas écht’

Zo’n honderd eerstejaars technasiumleerlingen van Helen Parkhurst hebben het afgelopen schooljaar ideeën bedacht voor waterspeel- en leertoestellen op het Almeerderstand. Op deze nieuwste plek van Stad & Natuur maken we nu gebruik van een grote pop-upstrandtent en werken we aan de realisatie van een vaste locatie. Almeerse leerlingen en studenten worden betrokken bij het ontwerpen van installaties waar bezoekers straks zelf kunnen experimenteren met water.

Uitdagende projectopdracht

Anita van Leeuwen - Kobus, docent Onderzoek & Ontwerpen vertelt: ‘Op het technasium werken we met echte opdrachtgevers en echte ontwerpproblemen om leerlingen kennis te laten maken met bèta-technische beroepen en vervolgstudies. Het is projectonderwijs, waarbij leerlingen in teams aan de slag gaan. Zo werken én leren ze al op de manier die op vervolgopleidingen en in de beroepspraktijk gebruikelijk is.’

Deze projectopdracht van Stad & Natuur was daar zeer geschikt voor, vindt Anita. ‘Door de ontwerpeisen werden de leerlingen uitgedaagd om verder te denken dan een standaard speeltoestel. De beste ideeën van onze leerlingen zijn vervolgens door studenten van de hbo-opleiding Engineering van Windesheim uitgewerkt en vertaald in een betaalbaar en productieklaar ontwerp.’

Waardevolle feedback

Volgens Anita waren de scholieren zeer gemotiveerd. Vooral door de tussentijdse feedback die ze kregen van de Windesheimstudenten en van opdrachtgever Tom Kooiman van Stad & Natuur. ‘In de eindpresentatie zag je dat de leerlingen goed geluisterd hadden en verbeteringen hadden aangebracht. Dat is de magie van het contact met de ‘echte’ wereld. Ik kan als docent precies hetzelfde zeggen, maar in het contact met de praktijk valt het kwartje pas écht.’

Anita vertelt enthousiast verder: ‘Het is natuurlijk ook heel bijzonder dat ze hun ideeën straks terug kunnen zien als educatief waterexperiment op het Almeerderstrand. Daardoor deden de leerlingen extra hun best om een mooie maquette te maken!’

Een filmpje van één van de ontwerpen is hier te bekijken.

[30-11-2022] Kampvuurtjes, broodjes bakken, live akoestische muziek, winterse workshops voor kinderen, glühwein, sfeervolle verlichting en nog veel meer. Deze winterse ingrediënten vind je tijdens het Winterfeest op zaterdag 10 december van 15.00 tot 19.00 uur op het Almeerderstrand. Stad & Natuur organiseert dit gratis winterse evenement voor het eerst.

Tussen 15.00 en 19.00 uur ontvangt onze bijzondere gastvrouw jou en je ouders. Je kunt van alles doen. Een broodje bakken boven een vuurschaal met Erik Fakkeldij en Joost Bosker. Je warm dansen bij de silent disco met DJ Kringloop. Rondom het kampvuur luisteren naar singer-songwriter Daniel van der Zee. Een kerstbal versieren met Leonie van der Voort. En je laten verrassen door Gerard Poot, hij vertelt een winters verhaal en doet goocheltrucs. Kleur in Cultuur leert je schemer- en nacht fotograferen en geeft een workshop kaarsen pimpen. Voor de stoere kinderen (en ouders) is er Archery Tag: test je pijl & boog skills.

Strandrestaurant Poortdok zorgt tijdens het Winterfeest voor drankjes en hapjes in Winterse stijl.

Praktisch
De workshops zijn gratis, alles is op basis van open inloop. Aanmelden is niet nodig. Houd er rekening mee dat het koud kan zijn op het strand. De activiteiten vinden plaats tussen strandrestaurant Poortdok en het atelier van StrandLAB Almere. Je start bij de Stad & Natuurtent bij Strandrestaurant Poortdok. Ook bij minder mooi weer gaat het evenement door, een aantal activiteiten ijn in tenten of binnen bij StrandLAB.

Elke dag is een stranddag.