Projecten nieuws

Textiel Race Almere groot succes

13 oktober 2023

Vier weken lang zijn tien basisscholen in Almere de strijd aangegaan tegen oud textiel. Op deze manier hebben ze 10.790 kilo oud textiel gered, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race in Almere is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

Van 18 september t/m 12 oktober hebben de deelnemende leerlingen 10.790 kilo oud textiel ingezameld. Inwoners uit Almere konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Als dank voor de inzet van de leerlingen hebben alle deelnemende klassen van de gemeente Almere een workshop cadeau gekregen door de Almeerse circulair ondernemer Anneke Speelman over hoe textiel te repareren en nieuw leven in de blazen. Als onderdeel van de race zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 251 reparaties uitgevoerd.

Basisschool De Polygoon uit Almere is met 2285 kilo en een score van 1628 de winnaar van de Textiel Race. De deelnemende groep won de hoofdprijs, een schoolreis naar NEMO Sciencemuseum Amsterdam! De top 3 kreeg ook een excursie naar het Upcyclecentrum van de gemeente Almere cadeau. Zij ontvingen de prijs uit handen van wethouder Jesse Luijendijk.

De Textiel Race Almere is een initiatief in samenwerking met de gemeente Almere en Stichting Stad & Natuur. Het ingezamelde textiel gaat naar het Leger des Heils. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.