Stad & Natuur nieuws

Week van de schooltuin

8 april 2024

Van 8 tot en met 12 april vindt de ‘Week van de schooltuin’ plaats, een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Tijdens deze week is er in het hele land extra aandacht voor schooltuinen. Kinderen leren hoe je moet zaaien en hoe planten groeien. Ze kweken hun eigen groente en leren over gezonde voeding, natuur en biodiversiteit. Het motto van dit jaar is ‘Hieper de pieper, graaf eens wat dieper!’. Daarom staan de lessen deze week in het teken van de pieper.

Belang schooltuinieren
Weten waar je eten vandaan komt en zelf voedsel kunnen verbouwen, worden steeds belangrijker. ‘We kampen met grote opgaven rondom gezondheid, natuur, klimaat en voedselproductie. De kinderen zijn de toekomst. We leren ze zaaien, verzorgen en oogsten. We laten ze proeven dat groente lekker is. Zo werken we aan een gezonde en natuurbewuste generatie,’ aldus Arjan Klopstra, projectleider van de Week van de Schooltuin. ‘Daarom vinden wij ook dat ieder kind in ons land toegang moet hebben tot een schooltuin. Nu is dat slechts één op de vijf.’

Een week vol activiteiten bij Stad & Natuur Almere
Tijdens de week van de schooltuin besteed ook Stad & Natuur extra aandacht aan schooltuinieren in Almere. Door de hele stad zijn er diverse activiteiten georganiseerd. We starten de week op maandag 8 april met de officiële opening van het stadsbrede project ‘Schooltuinieren in Almere’ op kinderboerderij Den Uylpark. Hier krijgen zo’n 60 leerlingen van het Taalcentrum les over schooltuinieren. Hierbij leren ze over piepers, hoe ze groeien en hoe je deze moet planten. Ze leren in deze les ook over bodemdieren en waarom deze zo belangrijk zijn. Maar ook over wat je met groente en fruit kan doen als het is geoogst, tijdens een kookopdracht.

De rest van de week krijgen leerlingen van diverse scholen uit de stadsdelen Almere Buiten, Haven, Stad en Hout lessen over piepers en schooltuinieren. Op woensdag 10 april tussen 14.30 – 16.30 uur zijn er voor iedereen die meer wil weten over moestuinieren diverse gratis activiteiten bij Kinderboerderij de Beestenbende. De activiteiten zijn gratis en toegankelijk voor jong en oud. Kom bijvoorbeeld een aardappelpoffertjes bakken of zaai je eigen kruiden. Heb je vragen over een eigen moestuin? Deze middag kun je met al je moestuinvragen terecht bij onze vrijwilligers. Meer informatie over deze middag vind je hier.

Zing mee met het schooltuinenlied
Om het enthousiasme voor schooltuinieren nog verder aan te wakkeren, introduceert Stad & Natuur Almere met trots het speciaal geschreven lied voor schooltuinieren. Dit vrolijke en educatieve lied is bedoeld om iedereen, jong en oud, in de stemming te brengen om aan de slag te gaan met schooltuinieren en natuurontdekkingen. Met een melodie die blijft hangen en teksten die zowel informatief als inspirerend zijn, nodigt dit lied iedereen uit om hun liefde voor de natuur te delen en de handen uit de mouwen te steken. Dus, zet je beste zangstem op, trek je tuinkleding aan, en laten we samen het schooltuinlied zingen.

Schooltuinieren in Almere
Met het stadsbrede project ‘Schooltuinieren in Almere’ willen Stad & Natuur en de gemeente Almere zoveel mogelijk Almeerse kinderen bereiken en hen verbinden met hun voedsel, de aarde én elkaar. Met dit stadsbrede project geven we nog meer Almeerse kinderen toegang tot schooltuinieren en alles wat daarbij komt kijken. Stad & Natuur is al veel te vinden in de stad met onder andere lessen over voedsel en schooltuinieren. Op de interactieve kaart op de website is goed te zien waar we welke lessen geven en hoeveel kinderen hier bereikt worden. Kijk op https://www.stadennatuur.nl/bezoek/in-de-stad.html om te zien welke leerlingen al kennis hebben gemaakt met de wereld van schooltuinieren.

Schooltuinieren doen we niet alleen in Almere, in de gehele provincie Flevoland wordt schooltuinieren op de kaart gezet vanuit provinciaal project DuurzaamDoor met partners zoals Jong Leren Eten.