Jubileumfeest Stad & Natuur

Op 1 juli 2019 bestaat Stichting Stad & Natuur Almere 10 jaar. Dit jubileum is een reden voor een groot feest op 30 juni van 12-16 uur in de schapenweide op Stadslandgoed de Kemphaan. Deze middag word je meegenomen in een wereld waar de ageflopen 10 jaar natuureducatie en activiteiten centraal staan. Heb jij bijvoorbeeld brandnetelsoep gemaakt in het Vroege Vogelbos of heb je bijenkaarsjes gerold op de Kemphaan? Het kan nu allemaal op één dag, leuk voor jong en oud!

“Een aantal workshops en activiteiten mogen tijdens het jubileumfeest niet ontbreken! Kom bijvoorbeeld een stokbroodje bakken boven een kampvuur of bekijk hoe schapen geschoren worden” zo vertelt Joyce Grobben, organisator van het jubileumfeest van Stad & Natuur. “Ook Polderbushcraft is van de partij. De heren uit Almere zijn opgegroeid in Almere en kennen alle ins en outs over het overleven in de natuur en leren jou hoe je een lepel kan maken.”

Ook aan de dieren wordt gedacht. Je kan een vogelhuisje timmeren zodat je volgend jaar een mooi plekje hebt voor de vogels om in te nestelen. Ook is er een kleine modderactiviteit, kunnen er bijenkaarsjes gerold worden is er een paardentram waarmee je een rondje kunt maken. Naast deze activiteiten is er nog veel meer om te doen, bekijk voor een volledige lijst op https://winkel.stadennatuur.nl/verjaardagsfeest-stad-natuur.html

Wie is er nog meer?
Stad & Natuur werkt al jaren samen met verschillende groen verenigingen. Ook zij zullen deze dag aanwezig zijn om te laten zien wat zij doen voor het Almeerse groen. Denk hierbij aan IVN Almere, de Almeerse Wolunie, de imkervereniging Zuid-Flevoland, Kunstenaarsvereniging Flevoland, de Kerkuilenwerkgroep en aquariumvereniging Barbus Ticto.

Geschiedenis van Stad & Natuur

Op 1 juli 2009 werd de Stichting Stad & Natuur opgericht als verzelfstandigde afdeling van de gemeente Almere. De geschiedenis gaat echter verder terug. Vanaf  19881 was er al sprake van toen nog ‘natuurvoorlichting’ in de persoon van Hans Warrink. Daarna heeft hij de gemeentelijke NME-afdeling verder uitgebreid op de locatie het Eksternest in het Vroege Vogelbos. Van daaruit werd de natuur- en milieueducatie voor Almeerse scholen opgezet. Ook werden Almeerse groenverenigingen ondersteund en werden de plannen gemaakt voor andere locaties, zoals Stadslandgoed de Kemphaan, kinderboerderij Den Uylpark en natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Na de verzelfstandiging is de Stichting verder meegegroeid met de stad van vier naar acht locaties op dit moment.

Op 1 juli 2019 viert Stichting Stad & Natuur haar 10e verjaardag. Al 10 jaar lang bereiken wij per jaar 20.000 leerlingen in het Almeerse onderwijs met onze educatieve programma’s en laten we ruim 200.000 Almeerders kennismaken met de bijzondere groene plekken verspreid over de stad. Ook bieden wij honderden vrijwilligers de mogelijkheid om actief betrokken te zijn. Wij maken ons hard om ook in de toekomst de inwoners van Almere en de stedelijke omgeving met de natuur kunnen blijven verbinden. Want natuur is van essentieel belang!

Voor de kinderen is er op 30 juni een stempelkaart. Als zij meer dan 5 activiteiten doen, dan krijgen zij een echte Groen Kampioen medaille! Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd in de vorm van een strip van de strippenkaart van Stad & Natuur. Een strippenkaart met 5 strippen kost € 6,00.