Toegang gebied rondom de Oostvaardersplassen

Inmiddels is door Staatsbosbeheer een start gemaakt met het terugbrengen van het aantal edelherten in het gebied. Daarnaast vindt er regulier beheer plaats, zoals elke winter. Normaal gesproken was het Oostvaardersbos in de winterperiode al deels afgesloten, dit jaar gelden extra afsluitingen voor het publiek.

Voor de bezoekers van de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen alles op een rijtje: 

-Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders blijft zoals elk jaar altijd toegankelijk met de auto tijdens openingstijden. 

-Het Oostvaardersbos gaat vanaf medio januari tot mei dicht tussen de J.P. Thijsenplaats en de Jan van de Boschheuvel en de Hugo de Vriesplaats. Ook dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. 

-Voor het gebied tussen het Natuurbelevingcentrum en de Hugo de Vriesplaats en Jan van den Boschheuvel geldt dat dit gebied buiten het beheer om open is. Hier kunnen helaas geen tijden aan gekoppeld worden, ter plekke staan hekken en informatieborden die de situatie op dat moment aangeven. Getracht wordt dit gedeelte zoveel mogelijk in de ochtend en einde van de middag te sluiten. Het bosgebied zelf is in deze periode permanent afgesloten, maar de fietspaden en de wandelroute naar de uitkijkheuvel zijn buiten het beheer geopend.

-Ook voor de verbinding tussen het Natuurbelevingcentrum en het Kotterbos, het Frans Verapad en het fietspad, geldt dat deze buiten het beheer om toegankelijk is.

-In principe wordt in de weekenden niet beheerd, tenzij er sprake is van zwakke of gewonde dieren. Dat betekent dat de randgebieden geopend zijn tussen zonsopkomst en zonsondergang in het weekend.

-Voor het Kotterbos geldt dat het noordelijke deel, vanaf de natuurboulevard richting Lelystad, permanent afgesloten is. Het Kotterbos tussen de natuurboulevard en de Buitenring blijft gewoon open voor het publiek, hier kunnen geen herten komen.

 

Als er veranderingen zijn zullen we dit zo goed mogelijk communiceren via de site, sociale media en bij het natuurbelevingcentrum zelf.

 

Meer informatie over de afsluitingen: https://www.boswachtersblog.nl/oostvaardersplassen/2018/12/10/wandelgebied-de-driehoek-en-deel-kotterbos-gesloten-voor-publiek

Meer informatie over het beheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/projecten/oostvaardersplassen-grote-grazers