Winterafsluiting

Het Oostvaardersbos en het Kotterbos doen in de wintermaanden dienst als rustgebied voor de edelherten, heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. De gebieden zijn dan beperkt toegankelijk voor het publiek. Het natuurbelevingcentrum is wel bereikbaar met de auto, voor fietsers en wandelaars. Het pad tussen de fietsbrug bij het Oostrandpark en het Natuurbelevingscentrum blijft open.Volg voor actuele informatie over openstelling het boswachtersblog Oostvaardersplassen, Op dit blog zijn ook overzichtskaartjes te vinden. 

Wandelen
Aan de Almeerse zijde kan men terecht in het westelijke deel van het Kotterbos (tussen De Buitenring en de Natuurboulevard) en in de omgeving van het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders, ten zuiden van het Hugo de Vriesweg.

Fietsen
Het doorgaande fietspad door het Oostvaardersbos dat de Oostvaardersdijk met het Natuurbelevingscentrum verbindt is tussen fietsknooppunten 67 en 97 is tijdelijk verlegd. Vanaf knooppunt 67 gaat de route naar knooppunt 97 via de Jac. P. Thijsseweg, de E.Heimansweg en de Hugo De Vriesweg. De route door het  Oostvaardersbos langs het water van de Oostvaardersplassen is afgesloten tot medio mei. De omlegging wordt ook door middel van bebording aangegeven.