Eerste geitenlammeren dienen zich aan

De pasgeboren lammeren zijn zogenaamde Nederlandse landgeiten, een ras dat in Nederland de status bedreigd heeft. Er zijn namelijk nog maar weinig van deze geiten over in Nederland en de laatste 15 jaar nemen ze in aantal af. Stad & Natuur draagt met de geiten- en schapenrassen in het Vroege Vogelbos bij aan landelijke programma’s om zeldzame rassen in stand te houden. Dit weetje en meer informatie over onze schapen en geiten kun je te weten komen tijdens het Schapenpraatje op zondag 18 februari tussen 14.30 en 15.30 uur.

Tekst gaat door onder de foto:

Pasgeboren geitenlammeren van het zeldzame ras Nederlandse landgeit

Collega Anita van Stad & Natuur vertelt dan namelijk alles over de diverse schapen- en geitenrassen in het Vroege Vogelbos. Onder andere over de belangrijkste taak die zij hebben: het onder controle houden van de Reuzenberenklauw in het Vroege Vogelbos. Ze zijn gek op deze plant en door de toppen te eten, voorkomen ze dat ze hun zaden kunnen verspreiden. Dit jaar verwacht Stad & Natuur minder geiten- en schapenlammeren vanwege het Blauwtongvirus dat momenteel in Nederland heerst. Hierdoor zijn er minder drachtige dieren dit jaar.

Naast het instandhouden van zeldzame rassen en het bestrijden van de Reuzenberenklauw hebben met name de schapen nog een taak. Hun wol wordt verwerkt door de Almeerse Wolunie in de wolfabriek in onze schaapskooi. De wol wordt omgetoverd tot prachtige producten door de leden van de Wolunie, die weer in het wolwinkeltje verkocht worden op zondagmiddag.

Kun je niet op 18 februari? Dan kun je ook op eigen gelegenheid komen gluren door het raam aan de voorzijde van de schaapskooi (Muiderweg 8, Almere Haven). Of bekijk dit item van Omroep Flevoland dat landelijke aandacht kreeg in het Jeugdjournaal!

En noteer vast zondag 7 april in de agenda, dan organiseert Stad & Natuur samen met IVN Almere, de Almeerse Wolunie en het Eksternest het Lentefeest.