Schaapskooi in verbouwing

In september heeft Stad & Natuur het besluit moeten nemen om afscheid te nemen van de schaapskudde. De zeer besmettelijke ziekte Zwoeger is in de kudde ontdekt. Daarnaast was de Schaapskooi na 10 jaar toe aan een nieuw dak. Het huidge dak voldeed helaas niet meer en was op meerdere plekken lek.

Inmiddels is het dak van de Schaapskooi voor de helft vervangen. Plank voor plank wordt het dak losgemaakt, zodat de planken later weer opnieuw gebruikt kunnen worden op het dak van schaapskooi. Op de stalen constructie van de schaapskooi komen nieuwe houten planken waarover speciale ademende maar waterdichte folie komt. Hierover worden de oude planken weer gemonteerd, waardoor de schaapskooi geheel in oude staat wordt teruggebracht. 

Bij een schaapskooi hoort een schaapskudde, momenteel is Stad & Natuur aan het opbouwen naar een nieuwe (zwoegervrije) kudde met o.a. zeldzame Nederlandse rassen. De komende tijd wordt hier, in overleg met verschillende partijen, een invulling aan gegeven. Half oktober zijn de eerste schapen al opgehaald, het zijn Drentse Heideschapen een oud Nederlands ras. Het zijn 5 ooien en één ram en staan gezellig samen in één van de weides in het Vroege Vogelbos. Als al de ram netjes zijn werk doet betekend dat er weer een aantal lammetjes zijn in de lente van 2019!