Het Vroege Vogelbos nieuws

Wadi in voorwei

21 november 2023

In de wei voor de Schaapskooi hebben we in oktober een wadi aangelegd. En die bewijst meteen al zijn nut met al dat regenwater nu!

De voorwei was namelijk, vooral sinds de verhoging van het fietspad door het Vroege Vogelbos, na iedere regenbui erg nat. "Dat is niet goed voor de schapen die hier rondlopen. Zo krijgen ze last van hun hoeven," vertelt onze Buiten(w)eter en bosbeheerder Patrick Veldhuis.

Een wadi helpt tegen wateroverlast. Als er nu regen op het fietspad of in de wei valt loopt dat onder de grond richting wadi en blijven de wei - en dus de schapenhoeven - droog. Onze meanderende wadi is 70 cm diep; de rand loopt langzaam op zodat waterdrinkende schapen niet in de wadi kunnen vallen.

Patrick: "De wadi draagt over een tijdje ook bij aan de biodiversiteit. Door het water erin ontstaat een klein nat grasland biotoop en dat trekt andersoortige planten aan. Hier helpen die zwak hellende randen ook weer. Zo is er meer oever, waar de meeste planten die van water houden het liefst groeien."