Wandelen oog in oog met de schapen

Wie door het Vroege Vogelbos loopt, wandelt door bijna 50 jaar geschiedenis. In 1972 werd de eerste boom aangeplant, nu is dit één van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere. Het bos dankt zijn naam aan het tv-programma ‘Vroege Vogels’ van de VARA dat hier jarenlang is opgenomen. Naast het Vroege Vogelbos heeft Stad & Natuur nog een aantal wandellocaties voor je geselecteerd in Almere. 

Markante bomen
Midden in het Vroege Vogelbos bevindt zich een waterpoel. Ook groeien er veel markante bomen, zoals een amberboom, een watercipres en enkele forse canadapopulieren. Wil je ze allemaal ontdekken? Volg dan de Markante Bomenroute van het IVN Almere (2,6 km). En vergeet niet om meteen even een kijkje te nemen in de Bostuin. Een klein paradijsje in Almere, dat door vrijwilligers van het IVN wordt onderhouden.Ontmoet de schapen
Tijdens een wandeling door dit bos is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met de wandelende grasmaaiers in dit gebied: de Zwartbles, het Drents heideschaaphet Flevolander schaap en het Shetland schaap Zij bestrijden de reuzenberenklauw, die welig tiert in het Vroege Vogelbos. De schapen eten de toppen van deze planten, zodat ze geen bloemen vormen en zaad verspreiden. De kudde is het grootste deel van het jaar te vinden in de weides van het bos. Als er geen schapen in de weide staan, zijn de hekken niet op slot en kun je door de weide wandelen. Staan er schapen, dan zijn de weides niet toegankelijk, ook niet via de opstapjes. Je kunt dan makkelijk je route vervolgen via het fietspad. 

Wandelen en fietsen
Door het bos lopen verschillende fiets- en wandelpaden. Op de website van IVN Almere vind je veel leuke wandelroutes. Eropuit met de kids? Dan is de speurtocht Lammetje Luit (ca. 1,5 km) of de Wolf in Schaapskleren vast een succes. Je start bij de Schaapskooi en loopt onder de grote houten poort door met het vogelnest er bovenop. Volg vanaf daar de paaltjes. Je kunt de speurtocht online kopen. 

Locatie & parkeren
Muiderweg 8, Almere Haven
gratis