Floriade kavel

Floriade Expo 2022
16°C

Een buitenleslokaal

Bomen, biodiversiteit en bewegen

Stichting Stad & Natuur Almere, Stichting Nationale Boomfeestdag en Groen Als Een Service hebben de handen ineengeslagen voor een kavel op Floriade Expo 2022! Samen verbinden zij de stad met de natuur op Floriade  in een buitenleslokaal. Omringd door een prachtige groene omgeving en innovatieve initiatieven is het de tijd om aan de slag te gaan! Met de drie thema’s bomen, biodiversiteit en bewegen laat Stad & Natuur de bezoeker stilstaan bij het belang van een groene stad en een gezonde leefstijl. Op deze plek kunnen jong en oud dat zelf ervaren.

Project

Steeds meer mensen wonen in steden. Het is een continue uitdaging om hen een prettige en gezonde leefomgeving te bieden. Natuur is voor een duurzame, groene en gezonde stad onmisbaar. Op onze Floriadekavel maken we dat inzichtelijk. Zowel met een actieve programmering als via storytelling.
Foto: Andre Prins.

Programmering

Het buitenleslokaal is een ideale bestemming voor schoolreisjes naar Floriade. Tijdens de Expo verzorgen we 80 dagen lang een educatieve programmering voor schoolklassen. Daarnaast gaan we samen met een aantal partners voor de weekenden en andere drukkere dagen een actieve programmering neerzetten.

Bomen

Kom alles te weten over bomen, bossen en hout. Want bomen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook ontzettend nuttig. Ze bieden ons beschutting en koelte. Ze filteren fijnstof uit de lucht en produceren zuurstof. Bomen bieden voedsel en leefplekken aan planten, paddenstoelen, insecten, vogels en zoogdieren. Daarnaast produceren bomen hout, de belangrijkste circulaire grondstof voor de biobased economie. Lokaal of regionaal geproduceerd hout is ook nog eens een zeer duurzame grondstof. Zo vormen bomen de basis van een duurzame leefomgeving.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is van groot belang voor een groene en gezonde stad. Een diversiteit aan planten en bomen maakt een gebied aantrekkelijk voor verschillende soorten vogels, insecten en (zoog)dieren. Het verlies aan biodiversiteit heeft nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld voedsel en energie. En het maakt een gebied kwetsbaarder voor natuurrampen. Biodiversiteit is dus van levensbelang. Bij de buzzzhalte ontdek je alles over (honing)bijen, het verschil met de hommel en de wesp en hun rol in de voedselproductie.

Bewegen

Kinderen bewegen meer en beter wanneer zij samenspelen in een groen en gevarieerd landschap. Bovendien heeft de natuur een positieve invloed op de concentratie van kinderen. Het spelen en bewegen in een groene omgeving is dus ontzettend belangrijk. Niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar ook mentaal. Kom dus in beweging. Doe samen één van de vele spellen!

Samenwerkingspartners

Stichting Stad & Natuur Almere en Stichting Nationale Boomfeestdag werken voor de invulling Floriade Expo 2022 samen met Staatsbosbeheer, Boogaart, Groen Als Een Service en Assink Hout. Voor de programmering werken we onder andere samen met Staatsbosbeheer, Talent In Opleiding, Almere City FC, IVN en Stichting NatuurWijs. De inzending wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Almere, Provincie Flevoland, het Almeers Preventieakkoord, De Eijk Groep, AllGo, Peerdrops, Blom Ecologie, Stichting Koningsschool, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging.

Updates

Graag delen we updates rond het Floriade kavel.

[25 maart 2022] Buzzzhalte geplaatst op terrein

Sinds juli 2021 staat er een buzzzhalte in de tuin van Stad & Natuur op Stadslandgoed de Kemphaan. Deze buzzzhalte is mogelijkgemaakt door allGo, de busvervoerder in Almere. Omdat de buzzzhalte prachtig paste bij het thema 'biodiversiteit' is er voor gekozen om het educatieve element voor een half jaar een plek te geven op Floriade. Zo kunnen ook de bezoekers kennis maken met bijen, hommels en wespen. 

[23 maart 2022] Bouw paviljoen afgerond

De bouw van het paviljoen en het aanleggen van de padenstructuur is afgerond. Er is hard gewerkt aan het plaatsen van alle elementen. Het buitenleslokaal van Stad & Natuur en Nationale boomfeestdag krijgt zo steeds meer vorm. In het lokaal worden schoolklassen en recreanten vermaakt met een divers programma rond de thema's bomen, biodiversiteit en bewegen. Komende week wordt het terrein ingepland door Boogaart Almere.

[15 maart 2022] Bouw paviljoen gestart

De bouw van het houten paviljoen is gestart. Het paviljoen is als bouwpakket aangeleverd en wordt nu op de kavel in elkaar gezet. Staatsbosbeheer heeft het hout geleverd. Daarbij is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van lokaal hout. Assink Hout heeft het ontwerp gemaakt. Het paviljoen is de plek waar schoolklassen straks les krijgen en waar bezoekers kunnen uitrusten en schuilen.