Floriade kavel

Floriade Expo 2022
7°C

Een buitenleslokaal

Bomen, biodiversiteit en bewegen

Samen met Stichting Nationale Boomfeestdag realiseren wij op Floriade Expo 2022 een buitenleslokaal op kavel 46. Deze gezamenlijke kavel staat volledig in het teken van bomen, biodiversiteit en bewegen. Thema’s die stuk voor stuk een belangrijke bijdrage leveren aan een groene en gezonde stad!

Project

Steeds meer mensen wonen in steden. Het is een continue uitdaging om hen een prettige en gezonde leefomgeving te bieden. Natuur is voor een duurzame, groene en gezonde stad onmisbaar. Op onze Floriadekavel maken we dat inzichtelijk. Zowel met een actieve programmering als via storytelling.
Foto: Andre Prins.

Programmering

Het buitenleslokaal is een ideale bestemming voor schoolreisjes naar Floriade. Tijdens de Expo verzorgen we 80 dagen lang een educatieve programmering voor schoolklassen. Daarnaast gaan we samen met een aantal partners voor de weekenden en andere drukkere dagen een actieve programmering neerzetten.

Bomen

Op het bomenbeleefpad en in het houten paviljoen komen bezoekers van alles te weten over bomen, bossen en hout. Informatiepanelen geven uitgebreide informatie en er is regelmatig iemand van Staatsbosbeheer aanwezig die iets vertelt over het nut van bomen.

Biodiversiteit

De buzzzhalte, een educatief bijenhotel, laat zien hoe belangrijk biodiversiteit is. Bezoekers leren er van alles over bijen en hun rol in de voedselproductie. Een imker van de Bijenvereniging verzorgt bijenpraatjes. Ook is de tuin insecten- en bijenvriendelijk aangelegd. Dit bevordert niet alleen de biodiversiteit op de kavel, we willen bezoekers hiermee ook inspireren om hun eigen tuin op zo’n manier in te richten.

Bewegen

Er staan verschillende spel- en beweegelementen op de kavel. Hiermee dagen we bezoekers uit om zelf in beweging te komen. Ook zijn er regelmatig trainers en vrijwilligers van Almere City FC aanwezig, die een actief beweegprogramma bieden. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk een gezonde leefstijl is.

Samenwerkingspartners

Stichting Stad & Natuur Almere en Stichting Nationale Boomfeestdag werken voor de invulling Floriade Expo 2022 samen met Staatsbosbeheer, Boogaart, Groen Als Een Service en Assink Hout. Voor de programmering werken we onder andere samen met Staatsbosbeheer, Talent In Opleiding, Almere City FC, IVN en Stichting NatuurWijs. De inzending wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Almere, Provincie Flevoland, het Almeers Preventieakkoord, De Eijk Groep, AllGo, Peerdrops, Blom Ecologie, Stichting Koningsschool, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging.

Updates

Graag delen we updates rond het Floriade kavel.

[26 april 2022] Groen buitenleslokaal geopend

Onze Floriadekavel is geopend! Met het doorknippen van het openingslint en in het bijzijn van een groot aantal genodigden openden twee vrijwilligers van Stad & Natuur de kavel officieel. Zij gaan het komende halfjaar verschillende lessen op de kavel verzorgen.

[25 maart 2022] Buzzzhalte geplaatst op terrein

Sinds juli 2021 staat er een buzzzhalte in de tuin van Stad & Natuur op Stadslandgoed de Kemphaan. Deze buzzzhalte is mogelijkgemaakt door allGo, de busvervoerder in Almere. Omdat de buzzzhalte prachtig paste bij het thema 'biodiversiteit' is er voor gekozen om het educatieve element voor een half jaar een plek te geven op Floriade. Zo kunnen ook de bezoekers kennis maken met bijen, hommels en wespen. 

[23 maart 2022] Bouw paviljoen afgerond

De bouw van het paviljoen en het aanleggen van de padenstructuur is afgerond. Er is hard gewerkt aan het plaatsen van alle elementen. Het buitenleslokaal van Stad & Natuur en Nationale boomfeestdag krijgt zo steeds meer vorm. In het lokaal worden schoolklassen en recreanten vermaakt met een divers programma rond de thema's bomen, biodiversiteit en bewegen. Komende week wordt het terrein ingepland door Boogaart Almere.

[15 maart 2022] Bouw paviljoen gestart

De bouw van het houten paviljoen is gestart. Het paviljoen is als bouwpakket aangeleverd en wordt nu op de kavel in elkaar gezet. Staatsbosbeheer heeft het hout geleverd. Daarbij is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van lokaal hout. Assink Hout heeft het ontwerp gemaakt. Het paviljoen is de plek waar schoolklassen straks les krijgen en waar bezoekers kunnen uitrusten en schuilen.