Floriade schooltuinen

Leren in en van de natuur
9°C

Floriade schooltuinen

Gezamenlijk schooltuinenproject Almere en Amsterdam

De gemeenten Almere en Amsterdam verzorgen op Floriade Expo 2022 twee gezamenlijke inzendingen. Een daarvan is dit schooltuinenproject, waarin een Almeerse en een Amsterdamse basisschool samen optrekken. Stichting Stad & Natuur en Schooltuinen en Natuureducatie Amsterdam hebben de bijbehorende natuur- en voedseleducatielessen ontwikkeld. Met het project tonen de gemeenten hoe zij samen met hun inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst.

 

 

Project

De Floriade Schooltuinen bevinden zich op het Utopia-eiland, een van de oudste stukjes natuur in Almere. Leerlingen van groep 6 en 7 van Ecologische Basisschool De Verwondering uit Almere en van Daltonschool Neptunes uit Amsterdam krijgen vanaf eind maart 2022 iedere week een dagdeel les in de schooltuin. Het lesprogramma is speciaal hiervoor ontwikkeld door de Schooltuinen en Natuureducatie van de gemeente Amsterdam. Stad & Natuur heeft aanvullende lessen gemaakt.

Aanvullende lessen

Zo staat er bijvoorbeeld een bijenworkshop met een imker op het programma. Ook gaan de leerlingen samen met een kunstenaar wol van de Almeerse schaapskudde verven met behulp van producten die ze zelf in hun tuintjes verbouwen, zoals uien en afrikaantjes. Op deze manier leren de kinderen niet alleen hoe voedsel verbouwd wordt, maar ook wat je er allemaal mee kunt doen.

Tijdens de Floriade

Floriade-bezoekers kunnen de leerlingen elke dinsdag in de tuintjes aan het werk zien. In het buiten-klaslokaal bij de schooltuin is een expositie ingericht. Bezoekers maken hier kennis met het schooltuinproject en ontdekken hoe natuur- en voedseleducatie kinderen al vroeg leert om meer begrip voor de natuur te ontwikkelen. Mogelijk blijven de schooltuinen ook na de Expo beschikbaar voor onderwijsdoelstellingen.

Vier leslijnen

Met de schooltuinlessen ‘Floriade Schooltuin’ brengt Amsterdam ruim 100 jaar schooltuinervaring naar Almere. De Amsterdamse Schooltuinen bestaan al sinds 1920: een bijzondere Amsterdamse voorziening, die inmiddels uit dertien schooltuinen bestaat waar elk jaar zo’n 7000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren onder professionele begeleiding van Natuur- en Milieu Educatie (NME).

Samenwerkingspartners

In dit project werkt Stad & Natuur samen met Floriade Expo 2022, Gemeente Amsterdam, Gemeente Almere, Ecologische Basisschool De Verwondering uit Almere, Daltonschool Neptunes uit Amsterdam, Schooltuinen en Natuureducatie Amsterdam, Stichting Weerwoud.

UPDATES

We geven je graag updates rond de educatieve programma's die Stad & Natuur ontwikkelt of aanbiedt voor, tijdens en na Floriade.

[29 maart 2022] – De eerste echte buitenles is een feit!

Vandaag hebben de leerlingen van Ecologische Basisschool De Verwondering uit Almere en Daltonschool Neptunes uit Amsterdam hun eerste buitenles in de schooltuinen gehad. In januari en februari was er al een binnenles, waarbij ze uitleg kregen over het project. Vanaf begin april gaan de leerlingen elke week in de schooltuin aan de slag. Als de Floriade half april haar deuren opent, is er dus al echt wat te zien. De leerlingen zijn dan elke dinsdag in hun tuintjes aan het werk.