Kinderstreekmarkt

Van moestuin naar marktkraam
14°C

Kinderstreekmarkt

Van moestuin naar marktkraam

2022 wordt een vruchtbaar jaar. De Schoor, welzijn in Almere, Stichting Stad & Natuur Almere en Groen & Gezond Almere (Gemeente Almere) slaan de handen ineen voor een kinderstreekmarkt. Een Kinderstreekmarkt is een kleine markt waar kinderen hun zelf gezaaide en geoogste producten verkopen.

Project

De Schoor, Welzijn in Almere en Stad & Natuur organiseren in opdracht van de gemeente Almere een Kinderstreekmarkt. Almeerse kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar gaan moestuinieren bij Jeugdland Buiten. Daarnaast krijgen de kinderen ondernemerschapslessen en kooklessen. Want: de kinderstreekmarkt wordt door de kinderen georganiseerd. Zij bedenken: hoe kan ik de producten die ik verbouw verwerken tot product? Welke prijs vraag ik daarvoor? En wat heb ik nodig om een poster te maken? De Kinderstreekmarkt is een initiatief van Eibert Draisma en Ans Desumma van de SP.

Samenwerkingspartners

Stad & Natuur werkt samen met De Schoor, Welzijn in Almere en locatie Jeugdland Buiten. Daarnaast wordt er in dit project samengewerkt met de gemeente Almere, Groen & Gezond Almere en SP Almere.

Updates

Graag delen we updates rond het project Kinderstreekmarkt.

[13 juli 2023] VAN MOESTUIN TOT BORD

‘Van moestuin naar marktkraam’ is nu ‘van moestuin tot bord’ geworden! Een andere vorm dus voor ons project de Kinderstreekmarkt, maar net zo leerzaam voor de kinderen.

Voor 2023 hebben Stad & Natuur, De Schoor, Welzijn in Almere, Jeugdland Haven, Voedselbos Park Uithof en basisschool De Ark de handen ineen geslagen. Het project is nu ondergebracht bij de Haven Academie, ons Rijke Schooldag programma in Almere Haven.

Op vrijdagmiddag komen de kinderen na schooltijd naar Jeugdland en leren daar op een speelse wijze alles over de moestuin en wat daar zoal bij komt kijken. Er is een gevarieerd lesprogramma neergezet: naast het moestuinieren krijgen de kinderen een rondleiding door het Voedselbos naast Jeugdland. Zo ontdekken ze wat voor eetbaars daar te vinden is. Ook komt een imker uitleg geven over onder andere bestuiving.

De eerste serie lessen zit er inmiddels op, na de zomervakantie start de volgende ronde lessen. In de moestuin was veel gezaaid, wat inmiddels geoogst is door de kinderen. Van tomaten en sperziebonen tot munt en peterselie. Voor thuis werd een mini-moestuintje in een pot gemaakt. De laatste les stond in het teken van deze oogst verwerken. Een gastdocent verzorgde een kookles met ingrediënten uit de moestuin en het Voedselbos.

De kinderen waren heel enthousiast, ook over het koken. Vorig jaar werd de oogst verkocht vanuit de marktkraam, nu was er een smakelijke bord vol voor én door de kinderen zelf. Dat viel in de smaak!

[16 juni 2022] EERSTE KINDERSTREEKMARKT OP ESPLANADE

Op de Esplanade in Almere Centrum vindt woensdagmiddag 22 juni de eerste Kinderstreekmarkt plaats. Kinderen verkopen er zelfgekweekte groenten als paksoi, andijvie en mini-sla. Ook zijn er verse smoothies verkrijgbaar. De Kinderstreekmarkt is een project van De Schoor, Welzijn in Almere, Stichting Stad & Natuur Almere en Groen & Gezond Almere (gemeente Almere) waarmee kinderen kennismaken met de oorsprong van voedsel. 

Begin dit jaar zijn op het terrein van Jeugdland Buiten moestuintjes aangelegd. Kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar gaan hier wekelijks onder professionele begeleiding aan de slag met het zaaien, onderhouden en watergeven van de plantjes. Zo leren ze de eerste kneepjes van het moestuinieren. Inmiddels is het tijd om de eerste groenten te oogsten en te verkopen aan het publiek.

Van regenboogsnijbiet tot verse smoothies

De kinderen gaan hun zelfgekweekte producten persoonlijk verkopen op de eerste Kinderstreekmarkt in Almere Centrum. Er zijn onder meer paksoi, amsoi, regenboogsnijbiet, andijvie en mini-sla verkrijgbaar. Ook maken de kinderen ter plekke versie smoothies van groenten en fruit. De kinderen hebben zelf de prijs van hun producten bepaald. Ook hebben ze zelf de reclameborden voor hun marktkraam gemaakt. De Kinderstreekmarkt vindt plaats op de Esplanade op woensdag 22 juni van 13.00 tot 16.00 uur tijdens de Kidzstad activiteiten van Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere. Op woensdag 28 september vindt er nog een Kinderstreekmarkt plaats in Almere Centrum. De moestuin staat nog vol met heerlijke producten die de komende maanden verwerkt worden tot bijvoorbeeld jam maar ook heerlijke herfstgroenten zoals pompoen zullen tijdens de najaarsstreekmarkt te koop en te proeven zijn. De kinderstreekmarkt is een initiatief van SP Almere.

[7 april 2022] MOESTUIN GEOPEND

De moestuin bij Jeugdland in Almere Buiten is vandaag officieel geopend. Ook kregen alle deelnemende kinderen een groene medaille uit handen van Monique van der Plas van de gemeente Almere. Elke week leren zij hier onder professionele begeleiding de fijne kneepjes van het moestuinieren.  De eerste Kinderstreekmarkt vindt pplaats op 22 juni. Dan wordt de eerste oogst verkocht.

KINDERSTREEKMARKT: VAN MOESTUINIEREN TOT MARKTKRAAM 

De Schoor, Welzijn in Almere, Stichting Stad & Natuur Almere en Groen & Gezond Almere (gemeente Almere) slaan de handen ineen voor een vruchtbaar jaar: gezamenlijk organiseren zij een Kinderstreekmarkt in juni en september! De kinderstreekmarkt is een initiatief van Eibert Draisma en Ans Desumma van de SP.

Kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar gaan aan de slag met het van A tot Z organiseren van een Kinderstreekmarkt. Een Kinderstreekmarkt is een kleine markt waar kinderen hun zelf gezaaide en geoogste producten verkopen. De eerste stap is moestuinieren. Op het terrein van Jeugdland Buiten zijn moestuintjes aangelegd. Op deze tuintjes gaan de kinderen elke week aan de slag onder de professionele leiding van meester Onno. “Samen gaan we zaaien, onderhouden, water geven en natuurlijk uiteindelijk oogsten. Ik leer ze de eerste kneepjes van het vak!” vertelt meester Onno van Jeugdland Buiten.

Workshops groen en gezond vaardigheden
Naast het moestuinieren worden er  ook workshops gekoppeld aan deze moestuindagen. Joyce Grobben van Stad & Natuur : “Naast de handen in de aarde willen we de kinderen ook graag groene en gezonde vaardigheden meegeven. Zo gaan ze aan de slag met een champignons kweekset en leren ze alvast de fijne kneepjes van het koken.”

Eerste Kinderstreekmarkt op 22 juni
“Na het oogsten gaan de kinderen de producten verwerken zodat ze verkocht kunnen worden op de Kinderstreekmarkt. Natuurlijk bepalen de kinderen zelf de prijs en maken ze er mooie reclameborden voor.” vertelt Britt Gjertsen van De Schoor. Uiteindelijk staan de kinderen samen achter een marktkraam om de zelf gekweekte groenten en fruit te verkopen aan de voorbijgangers. Een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met de oorsprong van voedsel! De Kinderstreekmarkt vindt plaats op 22 juni en 28 september tijdens de woensdagmiddag Kinderactiviteiten van de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere.

Ook meedoen?
De activiteiten vinden plaats bij Jeugdland Buiten aan het Maurice Garinpad 11 in Almere Buiten. Wil je meedoen? De activiteiten starten op 3 maart van 15-16 uur en vinden elke week plaats op donderdag. Deelname is gratis. Aanmelden doe je bij Britt Gjertsen bgjertsen@deschoor.nl