Multifunctionele ruimte Schaapskooi

Ruimte om te leren
15°C

Schaapskooi multifunctionele ruimte

Recreatie en educatie rondom het thema ‘schapen’

Met een financiële bijdrage van Leader heeft Stad & Natuur een leegstaande ruimte in de Schaapskooi getransformeerd tot een multifunctionele ruimte waar schoolklassen en andere groepen kunnen worden ontvangen en waar bezoekers informatie vinden over de schaapskudde. Partners IVN Almere en het Eksternest, die ook gebruikmaken van de ruimte, waren bij de planvorming betrokken.

Project

In de Schaapskooi was een leegstaande ruimte waar lange tijd niets mee werd gedaan. Met een financiële bijdrage van Leader en de gemeente Almere heeft Stad & Natuur deze ruimte kunnen inrichten voor diverse educatieve en recreatieve doeleinden. Om de ruimte multifunctioneel inzetbaar te maken, heeft Stad & Natuur ontwerpbureau Podium gevraagd om mee te denken over de inrichting.

Het verhaal van de schaapskudde

De ruimte vertelt het verhaal van de schaapskudde van Stad & Natuur en de functie van de schapen in het Vroege Vogelbos. Er zijn informatiepanelen over de zeldzame schapenrassen en toepassingsmogelijkheden van de wol. Er is een voelwand met wol van de verschillende schapenrassen, een overzichtstafel van het bos met informatie en routes en bezoekers kunnen er een potje ‘Schapenbord’ (ganzenbord over schapen) spelen. Een groot panoramaraam biedt zicht op de schaapskudde.

Educatieve en recreatieve doeleinden

De multifunctionele ruimte wordt onder meer gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarom is bij de inrichting rekening gehouden met voldoende zitmogelijkheden. Bijzonder is de tribunewand, met uitschuifbare houten kubusjes die als zitplaats kunnen worden gebruikt. Dankzij deze flexibele inrichting kan de ruimte ook worden ingezet bij recreatieve evenementen.

Schets ©: Bureau podium.

Unieke zakelijke mogelijkheden

Daarnaast biedt de ruimte unieke mogelijkheden voor de zakelijke markt. Zoals vergaderingen, teambuildings, brainstorm- en inspiratiesessies. In samenwerking met partners het Eksternest, de Almeerse Wolunie en IVN Almere zijn diverse zakelijke arrangementen mogelijk.

Samenwerkingspartners

Stad & Natuur werkt in dit project samen met de Almeerse Wolunie, IVN Almere en het Eksternest. Financiering is mogelijk gemaakt door Leader Flevoland, de gemeente Almere en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Bureau Podium is verantwoordelijk voor de creatieve ontwerpen van de diverse elementen.

Updates

[10 april 2022]  Multifunctionele ruimte geopend

De gloednieuwe schapenskybox is op 10 april om 10.30 uur officieel geopend door wethouder Jan Hoek. Aansluitend vond die middag het jaarlijkse Lentefeest van Stad & Natuur plaats, waar vele bezoekers op afkwamen. De multifunctionele ruimte, ook wel de schapenskybox, is mede mogelijk gemaakt door financiering van Leader Flevoland en de gemeente Almere.