Projecten nieuws

Doorontwikkeling educatiebos op de Kemphaan

8 maart 2021

Stad & Natuur heeft eind vorig jaar een positieve beschikking gekregen op een Leader subsidieaanvraag. Samen met de gemeente Almere zijn de benodigde middelen gerealiseerd voor de ontwikkeling van het Educatiebos. De subsidieaanvraag was gericht op het door ontwikkelen van het bos tegenover het hoofdgebouw van Stad & Natuur op Stadslandgoed de Kemphaan. We hebben met verschillende partners gesproken en de ideeën verder ontwikkeld. Uiteindelijk is er voor gekozen om vijf boskamers te maken in het bos. Dit zijn plekken waar klassen en groepen mensen bij elkaar kunnen komen. In elke boskamer staat een zintuig centraal. Ruiken, proeven, voelen, zien en horen.

Vanwege het plantseizoen is Stad & Natuur samen met onder andere Staatsbosbeheer en Donker Groep snel van start gegaan. Inmiddels zijn de contouren van de boskamers zichtbaar en zijn de extra struiken en bomen, die passen bij de zintuigen, in de boskamers aangeplant.

Momenteel wordt er gestart met het plaatsen van verschillende speelaanleidingen. Voor de boskamer ‘zien’ is er inmiddels gestart met een groep studenten die begeleid worden door de Academie van de stad. Vijf tweedejaars studenten ontwerpen een uitdagend, circulair en opvallend uitkijkplateau/boomhut. Daarnaast zijn er ook leerlingen van VWO 5 van het Helen Parkhurst aan de slag gegaan met een opdracht in het educatiebos. Deze leerlingen hebben een mooie app ontwikkeld waarmee het educatiebos beleefd kan worden.

Het project moet uiteindelijk begin 2022 opgeleverd worden.