Projecten nieuws

Upcyclecentrum is het educatieve startpunt voor een geupcyclede wereld

14 januari 2022

2021 was voor het Upcyclecentrum weer een educatief succesvol jaar! Meer dan 3000 leerlingen en studenten hebben het Upcyclecentrum (digitaal) bezocht. Wat er allemaal gedaan is? Het is te veel om op te noemen. De hoogtepunten:

  • De les Expeditie Upcyclecentrum heeft een hoop leerlingen aangetrokken. Via een bezoek aan het Upcyclecentrum of een digitale rondleiding is het verhaal over het tegengaan van verspilling en het waardevol maken van afgedankte grondstoffen (upcyclen) gaan leven bij de leerlingen en studenten, maar ook bij de docenten! De expeditie is daarom voor het primair onderwijs tot universiteit heel inspirerend.
  • Met lessen van de circulaire ondernemers die aan het Upcyclecentrum zijn verbonden, waaronder Unravelau, Isolde de Ridder sieraden, 3Cycle en Seefd is er verdieping aangebracht aan het educatief programma per grondstof. De lessen zijn bedoeld voor zowel het primair- als het voortgezet onderwijs.
  • Ook de bliksemstages met Jinc mogen in dit rijtje niet ontbreken. Met een expeditie en een aangepaste opdracht gingen de leerlingen en studenten aan de slag met de grondstoffen, leerden zij over upcyclen en gingen zij vol inspiratie weer terug naar huis. Zo maakten zij kennis met de beroepen die er zijn bij het Upcyclecentrum.
  • In 4 weken tijd hebben 240 leerlingen van negen verschillende basisscholen in Almere maar liefst 1433 oude apparaten elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. Basisschool de Windwijzer is de grote winnaar van 2021. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder meer leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.
  • In september hebben 140 studenten van Windesheim zich gebogen over de 3-daagse hackathon ‘Zero Waste’. De studenten kozen voor een product zoals textiel, waarna zij de keten van A tot Z analyseerden. Daarna gaven zij een oplossing die zowel duurzaam als rendabel kan zijn. Het Upcyclecentrum en de circulair ondernemers werden door de studenten tussentijds bezocht en was een grote inspiratiebron.
  • Van oktober tot december hebben 80 bovenbouwleerlingen van het Almeers Talentenlab samen met de Plasticfabriek zich gebogen over de ontwerpwedstrijd ‘Bedenk hoe we in de toekomst huizen kunnen bouwen van materialen die we al hebben, zoals kunststof afval?’. Een onderdeel van deze wedstrijd was een uitgebreid bezoek aan het Upcyclecentrum. Creatieve en prachtige ideeën zijn uitgewerkt. Uiteindelijk hebben Xenn, Rianne en Merijn gewonnen met hun ‘Disco space’ ontwerp.
  • In de klas zijn er ook genoeg mogelijkheden om bezig te zijn met Upcyclen. Met bijvoorbeeld het duurzaamheidsspel of de leskist Afval=grondsTOF leer je op een speelse manier welke grondstof in welk product te vinden is en hoe je dit op een juiste manier kunt recyclen.

Stad & Natuur werkt in opdracht van Stadsreiniging voor de gemeente Almere aan de educatieve taak in het Upcyclecentrum. Wil je in 2022 ook eens langskomen met leerlingen of studenten? Neem dan contact op via educatie@stadennatuur.nl!