Almere meet water van start

Op 17 april start de werving van deelnemers voor Almere meet water, het eerste ‘citizen science’-project in Almere. Deelnemers worden echte onderzoekers van waterkwaliteit, waterbeleving en water op straat. Ze krijgen na aanmelding een Waterbox met instructievellen en instrumenten voor het uitvoeren van de experimenten. Vragen die onder meer aan bod komen bij de drie onderzoeksgebieden zijn:

Deelname is gratis en aanmelden kan via www.almeremeetwater.nl. Op deze website vullen de deelnemers ook de resultaten in. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en door de gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland om beter inzicht te krijgen in het water van de stad. De onderzoeksperiode loopt van mei tot en met oktober 2019.

Maria Rus, adviseur riolering en water van de gemeente Almere, is samen met Bas van Zaan en Pavèl van Houten ambassadeur van Almere meet water. Rus: “De resultaten van Almere meet water helpen ons bij het doen van ons werk. We weten dankzij dit burgerwetenschapsproject straks beter hoe het gesteld is met het water in de stad, welk effect hevige regenval heeft, hoe het water gebruikt wordt en welke wensen er leven bij de inwoners. Bij keuzes die we maken voor maatregelen tegen wateroverlast bijvoorbeeld kunnen we de praktijkgegevens van Almere meet water goed gebruiken. En het is vooral ontzettend leuk om experimenten uit te voeren.”

Startbijeenkomst Almere meet water
Op 3 mei is er om 19.00 uur de startbijeenkomst bij de Reigers Inn, Weerwaterplein 3, 1324 EE Almere Stad. Onderzoekers van Deltares en Wageningen Universiteit en waterspecialisten van de gemeente en het waterschap vertellen daar over de projecten en beantwoorden vragen.

Waterplan Almere
De gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland werken samen via het Waterplan Almere aan het beheer, onderhoud en goed functioneren van alle waterketens ‘van riool tot recreatie’. De Almeerder speelt een belangrijke rol in de aanpak van het Waterplan: als consument van drinkwater, producent van afvalwater, ‘manager’ van hemelwater van daken en tuinen en gebruiker van zwem-, vis- of vaarwater. Via Almere meet water nodigen we inwoners uit om informatie te verzamelen die bijdraagt aan het waterbeheer en de kennis over ons watersysteem. Meer informatie: www.almere.nl/water

Almere Meet Water is een project uit het Waterplan Almere. Het is een samenwerkingsproject tussen de inwoners van Almere, Gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland, kunstenaar Pavèl van Houten, kennisinstituten Deltares en Wageningen Environmental Research (WEnR), Stad & Natuur Almere en Waterburgemeester Almere.

Meer informatie:
www.almere.nl/water
www.almeremeetwater.nl