Stad & Natuur nieuws

Donkere en spannende Nacht van de Nacht activiteiten op 5 locaties

21 oktober 2021

Op zaterdagavond 30 oktober vanaf 19.00 uur is het weer tijd voor de jaarlijkse Nacht van de Nacht. Stad & Natuur doet al jaren mee met deze landelijke activiteit van de natuur- en milieufederaties. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op meerdere locaties van Stad & Natuur met een divers programma: sterrenkijken, klassieke muziek in het donker, een spectaculaire glow show, speurtochten bij de donkere dierlocaties, vleermuizenwandeling, stokbroodje bakken en nog veel meer!

Kemphaan
Op Stadslandgoed de Kemphaan staan er veel activiteiten op het programma vanaf 19.00 uur! Zo kun je Sterrenkijken met de Sterrenwacht Almere. Zij laten je bij helder weer de planeten Jupiter en Saturnus zien, in het Sterrenpraatje vertellen ze je meer over deze gasplaneten. Ook kun je je eigen sterrenbeeld knutselen in een kinderworkshop. Daarnaast zijn er muziekwandelingen in samenwerking met Goede Rede Concerten en IVN Almere met onderweg 3 klassieke miniconcertjes. Bij Fun Forest kun je Nachtklimmen. En familierestaurant de Kemphaan is deze avond geopend, voor een hapje of een drankje, of dineren bij kaarslicht. 

Kinderboerderijen
Kinderboerderij Den Uylpark en de Beestenbende gaan eenmalig ’s avonds open. Je kunt een bezoekje brengen aan de dieren in het donker. In het donke, als je minder kunt zien, werken je andere zintuigen harder. Zo kun je de dieren beter horen of meer ruiken. Ook kun je de speciale Nacht van de Nacht editie van de speurtocht Vinny het Varken door het donker. Je leert van alles over dieren en het donker, bijvoorbeeld hoeveel uur slaapt een pony en waar slaapt een kip. Op de kinderboerderij verkopen we lampionnen zodat je nog wat extra ziet op de route. Na afloop kun je ook nog een stokbroodje bakken.

Klokhuis
Hoe onze omgeving er uitziet in wit licht, zoals zonlicht, dat weten we wel. Maar ziet alles om ons heen er ook nog zo uit wanneer we er met gekleurd licht op schijnen? Hoe verandert onze waarneming in ander licht, hoe werkt glow-in-the-dark en hoe kun je je eigen schaduw vangen? Je ontdekt het tijdens Glow Show. Heb je je wel eens afgevraagd of er een alternatief is voor de ouderwetse zaklamp?

Vroege Vogelbos
In het Vroege Vogelbos kun je terecht voor Schapenpraatjes, waarin verteld wordt over schapen rassen en wat schapen eigenlijk doen in het donker. Onder leiding van vleermuisonderzoeker Natalja van Elst en stadsecoloog Ton Eggenhuizen wordt bij een excursie gezocht naar vleermuizen. Je hoort hoe deze diertjes op naam gebracht kunnen worden en leert hoe zij het stadslandschap gebruiken. Ook de effecten van kunstmatige verlichting op de vleermuizen worden “belicht”. En je kunt de Zintuigenspeurtocht door het donkere bos doen.

Stad & Natuur organiseert deze Nacht van de Nacht met een hele hoop verschillende partijen: Sterrenwacht Almere, IVN Almere, Goede Rede Concerten, de stadsecoloog van de gemeente Almere, Mad Science, Fun Forest, Familierestaurant de Kemphaan.