Like Stad & Natuur Almere

Nieuws

Waterkwaliteit het populairste thema bij Almere meet water

8 mei 2019

Met dit citizen scienceproject gaan enthousiaste waterliefhebbers allerlei proeven doen. Tot nu toe schreven alle deelnemers zich in voor het deelproject Almere meet waterkwaliteit. Blijkbaar houdt ons dat het meeste bezig. Of misschien spreken die proeven het meeste aan. Je mag aan de slag met doorzichtschijven en petrifilms. Uitgebreide uitleg daarover vind je in de instructievellen en video’s. De meesten gaan overigens ook aan de slag met Almere meet water op straat en/of Almere meet waterbeleving

Verreweg de meeste reacties zijn positief en veel mensen, die dat nog niet hadden gedaan, schrijven zich alsnog in. Ook na de bijeenkomst komen er nog veel aanmeldingen binnen en de eerste metingen verschijnen al snel op de website. Zo kun je daar zien dat er op 5 mei een klein buitje is gevallen in de Albert Michelsonstraat. Stad & Natuur is samenwerkingspartner in dit project. Almeerse scholen kunnen rechtstreeks bij ons terecht voor meer info of aanmelden. Na aanmelding kan men de waterbox bij een Stad & Natuur locatie ophalen op de Kemphaan, Kinderboerderij de Beestenbende en Den Uylpark.

Met de boot langszij
Waterburgemeester Kevin van Drumpt deed de bijeenkomst op 3 mei aan met zijn sloep. Dat het mogelijk is naar zo’n bijeenkomst met een boot te komen is in Nederland eigenlijk best uniek. “We mogen trots zijn op al het mooie water in Almere,” vertelt de waterburgemeester dan ook in zijn verhaal. Hij is benieuwd naar de uitkomsten van alle metingen en gaat zelf ook al meteen aan de slag.

Anders leren kijken
Kunstenaar en ambassadeur van Almere meet waterbeleving Pavèl van Houten laat in zijn presentatie zien dat als je anders naar dingen gaat kijken, de beleving ervan ook anders wordt. Zo liet hij tijdens een stadwandeling mensen allerlei dingen tellen, die normaal gesproken als vervelend worden ervaren, zoals kapotte fietsen of hondenpoep. Maar door het tellen werd het bijna een wedstrijd om zo veel mogelijk van die ‘vervelende’ dingen te signaleren, waardoor ze ineens iets heel anders opriepen. “Een project als Almere meet water zorgt ervoor dat mensen zich meer bewust worden van het water en daardoor op een heel nieuwe manier naar het water en hun omgeving gaan kijken.”

Aan de slag
Bas van der Zanen, wetenschapper bij Deltares en ambassadeur van Almere meet waterkwaliteit laat zien wat er allemaal in de waterbox zit en hoe je daarmee de proeven kunt doen. De bijeenkomst gemist? Geen probleem; er zitten duidelijke instructievellen in de waterboxen en op www.almeremeetwater.nl staan instructievideo’s.

 Nog meedoen? De onderzoeksperiode loopt van nu tot en met oktober en hoe meer mensen mee doen, hoe leuker het is en hoe meer we aan de data hebben. Meld je dus gauw aan op www.almeremeetwater.nl.

 Meer weten? Lees de digitale Natte krant op https://watermagazine.almere.nl/nattekrant/natte-krant-3e-editie/