DuurzaamDoor - voedseleducatie

Leer samen gezond eten
10°C

DuurzaamDoor - voedseleducatie

Samen werken aan een aansprekend voedseleducatie-aanbod

Veel kinderen weten niet waar hun voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en waarom gezond eten belangrijk is. Daarom kan voedseleducatie op school echt het verschil maken. Stad & Natuur werkt samen met IVN Flevoland, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres Hogeschool en GGD Flevoland aan een aansprekend voedseleducatie-aanbod voor alle scholen in Flevoland.

Project

De voedsellessen brengen kinderen actief in contact met gezond eten. Als kinderen op jonge leeftijd leren waar hun eten vandaan komt, wat gezonde voeding is en waarom gezond eten belangrijk is, is de kans groter dat zij later zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes maken. Bekijk in dit filmpje hoe en waarom het educatieprogramma tot stand is gekomen en wat leerkrachten en kinderen ervan vinden! 

Drie leerlijnen

Samen met onze partners hebben we verschillende lessen ontwikkeld voor alle leerjaren in het basisonderwijs. Het aanbod is onderverdeeld in drie leerlijnen: boerderij-educatie, schooltuinieren en lokaal voedsel. Er zijn lessen op locatie én in de klas. Elke school kan zo een eigen invulling geven aan het programma.

Lessen op locatie

In samenwerking met Flevolandse (boeren)bedrijven hebben we diverse lessen op locatie ontwikkeld. De leerlingen brengen bijvoorbeeld een bezoek aan een akkerbouwer, melkveehouder of fruitteler. Ze maken kennis met het werk op een boerenbedrijf en vaak mogen ze zelf ook een handje meehelpen. Zo komt het thema voedsel nog meer tot leven.

Geïnteresseerd om als boerenbedrijf lessen op jouw locatie te verzorgen? Klik hier voor meer info.

Themakisten voor in de klas

De leerlingen hoeven niet altijd op pad om over voedsel te leren. We hebben ook veel lessen die op school kunnen worden gegeven. Zo zijn er themakisten beschikbaar, waar docenten en leerlingen in de klas mee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld met het bakken van hun eigen spinaziepannenkoeken. Of het zelf kweken van paddenstoelen. 

Flyer Voedseleducatie

Om voedseleducatie voor scholen zo laagdrempelig mogelijk te maken, hebben we samen met onze partners een flyer gemaakt met de Flevolandse top-6 voor voedseleducatie. Hiermee willen we leerkrachten inspireren om met het thema van start te gaan.

Je kunt de flyer hier downloaden

Voortgezet onderwijs

Wat eet ik over 30 jaar? Hoe maak ik een lekker, gezond en duurzaam gerecht? Dit zijn vragen waar leerlingen en scholen van het Flevolands voortgezet onderwijs zich steeds meer mee bezig houden. Vanuit DuurzaamDoor Flevoland wordt daarom gewerkt aan aanbod voor voedseleducatie. Denk daarbij aan kookworkshops, een excursies bij een boerderij, of een projectweek over het ontwikkelen van een eigen gerecht.

Dat smaakt naar meer!

De ontwikkelingen op het gebied van voeding staan niet stil; denk alleen al aan de eiwittransitie. In de toekomst willen we ons voedseleducatie-aanbod dan ook nog verder uitbreiden. Houd onze website, nieuwsbrief en socials in de gaten voor het laatste nieuws!

Samenwerkingspartners

Partners in dit project zijn IVN Flevoland, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres Hogeschool en GGD Flevoland. Daarnaast werken we samen met Boederijeducatie Nederland, de Flevolandse gemeenten en onderwijsbesturen en niet te vergeten tal van lokale (boeren)bedrijven.

DuurzaamDoor en Jong Leren Eten

De voedsellessen zijn mede mogelijk gemaakt door de programma’s DuurzaamDoor en Jong Leren Eten. Het kennisprogramma DuurzaamDoor brengt partijen bij elkaar om samen te werken en van elkaar te leren. Daarbij ligt de aandacht op de groene en duurzame economie. Het programma Jong Leren Eten richt zich specifiek op kinderen en jongeren. Het doel van Jong Leren Eten is dat onze jeugd kennis en vaardigheden krijgt om een weloverwogen keuze te kunnen maken over gezond en duurzaam voedsel.

Updates

We geven je graag updates over het project DuurzaamDoor - Voedseleducatie.

[3 september 2024] NIEUW: MAGAZINE “BELEEF WAT JE EET IN FLEVOLAND” 

Op zoek naar een leuke en leerzame manier om kinderen te leren waar eten vandaan komt? Het "Beleef wat je eet" magazine voor groep 5-8 staat vol met weetjes, puzzels en tips over voedselproductie in Flevoland.

Je kunt het magazine gratis downloaden. Basisscholen kunnen gratis exemplaren aanvragen voor in de klas, of om mee te geven voor thuis. Vraag het magazine nu aan en maak een gezonde start!

[27 juli 2023] TESTIMONIAL NICO BOGAARD - PROJECTWEEK GEZONDE VOEDING

Waar komt ons eten vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En waarom is gezond eten belangrijk? Leerlingen van De Meergronden bogen zich over deze vragen tijdens een projectweek over gezonde voeding. Nico Bogaard, technisch onderwijsassistent voor biologie, natuur- en scheikunde, blikt terug op een geslaagde projectweek die samen met Stad & Natuur georganiseerd werd.

‘De hele week stond in het teken van lokaal en duurzaam voedsel,’ vertelt Nico. ‘Via het ‘korteketenspel’ ontdekten de leerlingen bijvoorbeeld dat er in Flevoland veel voedsel wordt geproduceerd. Bij de Stadsboerderij brachten ze een bezoekje aan de koeien en leerden ze over biologisch-dynamische landbouw. En bij ‘ONZE volkstuinen’ zagen de leerlingen met eigen ogen hoe groenten duurzaam worden gekweekt en hoe er aan plaagbestrijding wordt gedaan. Als afsluiting genoten we samen van een gezonde maaltijd, die de leerlingen zelf hadden verzorgd, van boodschappen doen tot het restaurant inrichten en koken.’

Verbazing

Veel leerlingen waren verbaasd dat er zoveel voedsel in de polder wordt geproduceerd, merkte Nico. En hoe lekker lokaal eten is. ‘De biologische komkommers vonden gretig aftrek,’ lacht hij. Voor de leerlingen met een Surinaamse achtergrond was het erg leuk om de groenten te zien groeien die in hun eigen keuken worden gebruikt. En van de koeien op de Stadsboerderij waren de leerlingen ook wel onder de indruk. Maar vooral het zelf koken viel in de smaak, leerlingen worden erg blij van koken! ‘We konden de projectweek met een brede lach afsluiten. De wraps en loempia’s waren een groot succes. Het enthousiasme om zelf iets te maken en op te eten gaf ook wel aan dat een gezonde maaltijd erg lekker kan zijn.’

Bewustwording

Wat Nico betreft was het een geslaagde projectweek. ‘Het onderwerp voeding blijft vaak steken bij zaken als voedingsstoffen en een eetdagboek bijhouden. Dit lesprogramma helpt onze leerlingen om stil te staan bij meer. Het is vooral ook een stukje bewustwording. Op deze manier komen leerlingen, ook degenen die dat wat minder snel vanuit huis meekrijgen, zonder belerend vingertje in aanraking met gezond voedsel. Ze zien hoe voedsel wordt geteeld en worden uitgedaagd na te denken over dingen als hoe we ervoor kunnen zorgen dat we met ons eten minder impact hebben op het milieu. Veel van deze jongeren komen bovendien niet zo snel in aanraking met biologische producten, maar we hopen wel dat zij de opgedane kennis in hun achterhoofd houden voor als ze later zelf boodschappen gaan doen.’

Het verschil maken

Veel jongeren weten niet waar hun voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en waarom gezond eten belangrijk is. Daarom kan voedseleducatie op school echt het verschil maken! Stad & Natuur werkt samen met verschillende partners aan een aansprekend voedseleducatie-aanbod. 

[20 april 2023] EEN GESLAAGDE EERSTE NETWERKBIJEENKOMST

Boerderij-educatie en voedsellessen lijken twee verschillende werelden, maar hebben enorm veel raakvlakken. Daarom zijn we bij elkaar gekomen om aan deze twee-eenheid te werken!

Met een netwerkbijeenkomst zijn educatieboeren en kookworkshopsaanbieders in Flevoland bij elkaar gebracht. Ontmoeten en elkaar leren kennen stond hierin centraal. Daarnaast hebben we gekeken hoe voedsellessen een rol kunnen spelen in boerderij-educatie, en omgekeerd.

Belevend Leren van land tot bord

Eerst werden de didactische vaardigheden opgefrist; hoe pas je hoofd, hart en handen toe in jouw les, zodat de kinderen het echt beleven. Na dit centrale gedeelte werd de groep in tweeën gesplitst om interactief aan de slag te gaan. Zo was er een voedselworkshop voor de boeren waarin ze leerden hoe ze met producten van eigen land snel en simpel iets lekkers kunnen bereiden samen met leerlingen. De andere groep verdiepte zich in het voortgezet onderwijs; hoe ga je om met deze wat oudere leerlingen en hoe maak je het interessant voor ze?

Het was heel verrijkend om elkaar zo te ontmoeten en aan het doorontwikkelen van een aansprekend voedseleducatie-aanbod te werken. We hopen samen met Kom bij de Boer, De Lelystadse Boer en kookaanbieders, dit aanbod nog meer tot leven te brengen voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Belevend Leren van land tot bord is hierbij het idee!